Sportnytt
18 november 2023 05:50
Ridsportplus

Hoppryttarklubben vill förtydliga när en ritt kan stoppas

Krav på förändringRegeln som gör det möjligt att stoppa en mästerskapsritt som anses strida mot god hästvälfärd behöver förtydligas. Det menar den internationella hoppryttarklubben IJRC med hänvisning till att "en millisekunds subjektivitet" kan få ödesdigra konsekvenser. Beslut fattas i samband med FEI:s årsmöte som äger rum med start på lördagen.

Hoppryttarklubben vill förtydliga när en ritt kan stoppas
Internationella hoppryttarklubben hade gärna sett att det fanns en rådgivande funktion i samband med hopp-EM i Milano. Foto: Milanojumping2023

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    FEI:s generalförsamling står för dörren och uppe på bordet är bland andra regeln som gör det möjligt att avbryta en ritt som domaren bedömer påverkar hästen negativt. Regeln klubbades igenom av generalförsamlingen i höstas och trädde i kraft så sent som i januari i år. Med stöd av regeln kan ordförande i ground jury (eller någon som utsetts av ordföranden) blåsa av ett ekipage under en pågående ritt, om det anses strida mot god hästvälfärd att låta ritten fortgå. Beslutet att stoppa ritten går inte att överklaga.

    Det är internationella hoppryttarklubben, IJRC, som uttrycker oro över regeln som man menar är subjektiv och godtycklig. ”Uteslutningen går inte att överklaga trots att en millisekunds subjektivitet kan påverka hela karriären för ryttare och landslag. Speciellt vid nästa års OS i Paris, då det inte är något strykresultat”, skriver IJRC i ett uttalande.

    Vill koppla in toppryttare

    Förslaget från IJRC är att regeln kompletteras med en rådgivande funktion – ett råd där en eller flera OS-medaljörer alternativt ”toppryttare” övervakar att regeln efterlevs i samband med OS och stora mästerskap och ger råd till ground jury. Internationella hoppryttarklubben hade hoppats att det här rådet skulle varit på plats inför hopp-EM i Milano, men så blev inte fallet.

    Nu gör man alltså ett nytt försök där man refererar till dressyren och dess obligatoriska ”Dressage Judges’ Supervisory Panel” fungerar som backup för domarna ”på golvet” i samband med OS och andra stora mästerskap på Grand Prix-nivå samt vid världscupfinalen.

    Idealiskt är om rådet består av två dressyrdomare och en tränare och syftet är att säkerställa en rättvisande bedömning. Domarrådet har mandat att korrigera felaktiga poäng för tekniska misstag som domarna har missat vid bedömningen.

    Förslaget från IJRC är dock inte att ”hopprådet” ska kunna gå förbi ground jury, utan endast ha en rådgivande roll.

    Måste klargöras

    FEI har till viss del gått IJRC till mötes genom att ändra formuleringen från att ritten står ”i strid med principerna om hästens välfärd” till att ekipaget kan blåsas av ”med hänsyn till hästens och/eller ryttarens bästa avseende välmående och/eller säkerhet”.

    IJRC har motsatt sig den tidigare formuleringen då man menar att allmänheten kan få fel uppfattning om varför en ritt stoppas – och att det i sin tur kan leda till orättvis kritik mot ryttaren i sociala medier.

    FEI förväntas klubba igenom den nya formuleringen när generalförsamlingen sammanträder i Mexico City med start på lördagen fram till och med måndag. Internationella hoppryttarklubben anser dock att det måste till mer för att klargöra vad som egentligen utgör skäl för att stoppa en pågående mästerskapsritt.

    Hur avgör man om ett språng som inte ser bra ut beror på bristande förmåga hos häst eller ryttare, eller om det utgör en isolerad händelse där en ung häst håller på och lär sig med en expert på ryggen? Så lyder frågan från internationella hoppryttarklubben till FEI. 

    IJRC förtydligar att man stöttar uteslutning vid blod på hästen. 

    Näsblod bakom regeln

    Upprinnelsen till införandet av regeln var flera händelser i samband med OS i Tokyo 2021. Bland annat genomförde irländaren Cian O’Connor en runda med hästen Kilkenny, som blödde näsblod utan att ritten stoppades.

    Många reagerade också på den omtalade rundan där irländaren Shane Sweetnam och hästen Alejandro till slut kraschade vid OS i Tokyo.
    – Det är en bra regel, det är konstigt att den inte har funnits innan. Om det ser illa ut, om du har tappat omdömet eller är så uppe i det, då är det bra om ritten kan avbrytas. Hade regeln funnits då, hade han säkert avbrutit själv. Ingen vill bli utblåst på det viset, har VM-ryttaren Fredrik Jönsson sagt i en intervju.

    FEI:s General Assembly hålls i Mexiko 18-22 november. Svenska Ridsportförbundet representeras av ordförande Sandra Ruuda och tillträdande generalsekreterare Johan Fyrberg.

    Här finns alla handlingar

    Läs mer om Dressage Judges’ Supervisory Panel

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden