Avel
1 oktober 2018 19:00
Ridsportplus

Inför Elitfölauktionen: Föl med utstrålning säljer bäst

FramtidshoppAndreas Jönsson och Johan Ifverson har för åttonde året i rad sållat fram det bästa svenska uppfödare har att erbjuda till SWB:s Elitfölauktion som hålls nu på fredag. Vid det här laget vet duon vad de söker – precis det som köpare är beredda att betala extra för.

Inför Elitfölauktionen: Föl med utstrålning säljer bäst
Full fart vid årets selektering. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Vi vill ha en bra individ för ändamålet. Hoppfölen får gärna vara atletiska och dressyrfölen ska ha en bra byggnation. Sedan måste de givetvis kunna bruka sin kropp också och visa bra gångarter, säger Andreas Jönsson.

Han och Johan Ifverson vill se åtminstone några steg som visar en fin skritt och att fölet galopperar bra. Men en bra trav är ett krav för att bli uttagen. Traven är enklast att filma och filmerna är viktiga för att bygga upp ett intresse före auktionen.
– Vi undviker föl som ser ut att bli väldigt små eller väldigt stora, och då pratar jag 155 eller 185 i mankhöjd, säger Andreas Jönsson.

Lightroom_kl_lady Gaga Th-0855
Många, många föl har passerat under årens lopp. Just här syns Lady Gaga TH (uppf Christian Hansson) som kom att köpas av Hannell Dressage Stable vid auktionen 2012. Foto: Krister Lindh

Föl som nästan ser ut som 1-åringar kommer heller inte i fråga.
– De börjar redan bli lite stumma i sina leder och det är en process som bara brukar bli värre under tiden fram till auktionen.

Andreas fem tips

för en plats på auktionen

• Planera så att fölet föds från mitten av april till mitten av juni.
• Följ vad som är attraktivt på marknaden och avla därefter.
• Se till att fölet är välskött och i fin form på selektionsdagen.
• Hantera fölet så att det vet vad det ska göra, men löshoppa inte.
• Ha en realistisk prisbild för vad du vill ha för fölet.

Magkänslan viktig

Johan och Andreas försöker med sin magkänsla – som bygger på erfarenhet – bilda sig en uppfattning om vilken växtfas fölet är i just nu – men framför allt vilken den kommer att vara i när det är dags för auktionen.

– Vi letar utstrålning. Vissa föl har en aura omkring sig, ett uttryck i ögonen, en vilja att visa upp sig. Jag har lärt mig genom åren att det här hänger ofta med tills de blir vuxna. Det är den här auran som gör att folk är beredda att betala extra mycket.

Ridbarhet i stammarna

Men härstamning och möderne spelar förstås stor roll i uttagningen. På olika sätt. För hoppfölen spelar prestation mycket stor roll. Det märks också i årets kollektion. Nio fäder har tävlat 1,50 eller högre, medan det bland dressyrfölen bara finns tre fäder som har tävlat Grand Prix.

– Kollektionens fadershingstar speglar hur folk avlar. Hoppfolket är otroligt påläst och krävande när det gäller prestation i stammen, medan dressyrfolket mer letar ”the unicorn”, ”the one”, som ingen annan har. Med en ny ung fadershingst finns förhoppningen om att det här kan vara jackpotten, hingsten som förärver sig som ingen annan. Vi har inget emot att det är en gammal GP-hingst som är far, men tyvärr används även de som har visat sig avla bra för lite. Varken uppfödare eller köpare är lika intresserade av föl efter en 18-åring som har gått massor av Grand Prix.  Men vi letar ändå ridbarhet i dressyrfölens stammar. Ridbarhet är vad allt handlar om.

Vilka var det då som valdes ut till årets auktion? Kika in här (länk) och läs mer.

I detalj. Årets fäder

Dressyr
• 22 föl,  15 fäder.
• Sju av 15 är 6 år eller yngre (fyra är 4 år).
• Fyra är 10 år eller äldre.
• Bara tre tävlar GP.
• De fäder med två eller tre -uttagna avkommor är 5, 6, 7 och 8 år gamla.

Hoppning
•  21 föl, 16 fäder.
•  Fyra är 6 år eller yngre (en är 4 år).
•  Elva är 10 år eller äldre.
•  Nio har tävlat 1,50 eller högre.
• De fäder med två uttagna föl är 11, 14, 19 och 26 år gamla.

Johan Ifverson Och Andreas Jönsson
Johan Ifverson och Andreas Jönsson håller i selekteringen. Foto: Yvonne Karlsson

Texten publicerades första gången i Ridsport nr 17/2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden