Sportnytt
22 februari 2021 21:03
Ridsportplus

”Ingen hade något emot att stjärnsporrarna skulle förbjudas”

DebattämneProcessen att förbjuda stjärnsporrar på svenska tävlingar pågick i över ett år. "När förslaget var ute på remiss kom inte en enda protest mot det", säger Bengt Sånesson i Svenska Ridsportförbundets tävlingssektion, apropå Sofia Farman Zettermans krönika där hon ifrågasätter beslutet.

”Ingen hade något emot att stjärnsporrarna skulle förbjudas”
Stjärnsporrar, alltså sporrar som har hack eller tandade kanter, är förbjudna på tävling. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En krönika av Sofia Farman Zetterman som publicerades på Ridsports webb i helgen skapade en stor debatt om stjärnsporrarnas vara eller inte vara.

    ”Det kanske är svårt att förstå vilket viktigt komplement stjärnsporrar kan vara på en viss typ av unghäst under en viss period av dess utbildning. Jag som mindre tjej plockar år efter år upp nya unghästar i större klasser och då och då finns det en unghäst som är väldigt försiktig men inte speciellt känslig för benen. Då är stjärnsporrar ett viktigt komplement för mig för att komma vidare med just denna individ” skrev hon bland annat.

    SvRF reagerade

    På sociala medier fick krönikan en del medhåll, men också mothugg, bland annat från Svenska Ridsportförbundets förbundsveterinär Peter Kallings, som i en kommentar tog upp att frågan om stjärnsporrar fanns på agendan redan 2019, och att många var involverade.

    ─ Då vi beslutade att rekommendera förbud av stjärnsporrar i Ridsportförbundets tidigare djurskyddsutskott så togs det med ryttarrepresentanten Tinne Vilhelmson Silfvén från dressyrsidan och senare med SvRFs Hästvälfärdsråds ryttarrepresentant Niklas Jonsson från hoppsidan.

    ─ Sedan sitter i rådet en mängd kunniga erfarna ryttare som till exempel Elisabet Lundholm från tränarsidan, samt ett antal erfarna veterinärer i rådet och dess referensgrupp, skrev Peter Kallings i en kommentar till krönikan.

    Kunde ni ha varit tydligare med hur ni arbetat med den här processen?
    ─ Ja, vi kunde säkert ha berättat mer om bakgrunden till beslutet, men den samlade uppfattningen var att det här var en ickefråga. Jag tog bland annat upp förslaget på Ridsportförbundets tävlingskonvent, och där var den allmänna meningen att stjärnsporrar skulle förbjudas, säger Peter Kallings till Ridsport.
    ─ FEI samt British Show Jumping hade då redan förbjudit stjärnsporrar.

    ─ Förbudet är en konsekvens av arbetet för ökad hästvälfärd. Det finns inget skäl att använda stjärnsporrar ur ett hästvälfärdsperspektiv – framförallt inte till unghästar. Det handlar också om omvärldens syn på sporten, alltså det som brukar kallas vår ”social licence to operate” säger Peter Kallings.

    Fanns med i vårens remiss

    ─ För en gångs skull var FEI före oss med något, så det var från FEI vi hämtade förslaget att förbjuda stjärnsporrar, säger Bengt Sånesson, vice ordförande och TR-ansvarig i Svenska Ridsportförbundets tävlingssektion.
    ─ Förslaget fanns med i remissen som gick ut i våras, och vi fick inte in en enda reaktion från någon som ville behålla stjärnsporrarna. Förslaget har också godtagits av alla grenkommittéer, så vi utgick från att det var ett beslut i tiden, säger Bengt Sånesson.

    För en gångs skull var FEI före oss med något

    På måndagen säger Sofia Farman Zetterman att hon avstår från att ytterligare kommentera i nuläget.

    Hon säger också att hon står fast vid sin åsikt att ett förbud kanske inte alltid är rätt väg att gå för att föra sporten i rätt riktning, och att hon hellre sett att domarna  hade högre kompetens och större befogenheter att blåsa av ett ekipage där det inte står rätt till av en eller annan anledning.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden