Världen
6 juli 2022 12:14

Ingen obligatorisk vaccinering mot EHV-1

SmittskyddDet dödliga utbrottet av EHV-1 i Valencia har utretts av FEI i över ett år – nu har den tredje och sista delen av rapporten publicerats. En av slutsatserna gäller vaccineringen, som man har kommit fram till ska vara upp till var och en.

Ingen obligatorisk vaccinering mot EHV-1
Obligatorisk vaccinering är inte aktuellt i nuläget. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Det har snart gått ett och ett halvt år sedan det dödliga utbrottet av den neurologiska formen av EHV-1 i Valencia. Under tiden har FEI arbetat med att kartlägga och analysera vad som hände, och nu har den tredje och sista delen av rapporten publicerats. Sista delen handlar främst om ytterligare riskminimering, inklusive slutsatser kring vaccinering mot EHV-1.

Fokus är vägen framåt och specifikt vikten av förstärkta smittskyddsåtgärder – och huruvida obligatorisk vaccinering ska vara en del av dessa. Tredje delen innehåller också feedback från FEI:s veterinära experter, där det råder viss oenighet kring effekten av obligatorisk vaccinering.

Man konstaterar dock att det ännu inte finns tillräckligt vetenskapligt stöd för att rekommendera obligatorisk vaccinering. Inte minst med tanke på att dagens vaccin inte är verksamma när det gäller den neurologiska formen av EHV-1.

Smittskyddsåtgärder bästa investeringen

FEI Veterinary Epidemiology Working Group menar därför att det behövs vidare forskning för att ta fram förbättrade vaccin. Gruppen är starkt för att beslutet att vaccinera i nuläget ska ligga på hästägarna och ryttarna själva. Man är också överens om att den bästa investeringen just nu är att satsa på förstärkta smittskyddsåtgärder. Detta för att skydda mot neurologisk EHV-1 och andra smittsamma sjukdomar – och på så sätt höja den generella standarden vid FEI-tävlingar.

Baserat på gruppens råd har även FEI:s veterinära kommitté kommit fram till att man inte stödjer obligatorisk vaccinering – och att förstärkta smittskyddsåtgärder är den bästa vägen framåt för att motverka utbrott av EHV-1.

Kommittén stödjer också uppfattningen att det är upp till var och en om man vill vaccinera sina hästar eller inte. Sett till dagens vaccinationsfrekvens, begränsad tillgång på vaccin och pågående forskning kring förbättrade vaccin tror man att global vaccinering är möjlig först 2025.

Slutet på ett sorgligt kapitel

– Publiceringen av den sista delen av EHV-1-rapporten är en signifikant milstolpe då det markerar slutet på ett viktigt – och mycket sorgligt – kapitel i vår community. Det är också ett kapitel som vi alla har lärt oss mycket av, sa FEI:s veterinära chef Göran Åkerström i samband med releasen.
– Men det markerar också en nystart, eftersom detaljerna när det gäller vägen framåt baseras på lärdomarna.

Göran Åkerström konstaterade även att FEI:s smittskyddsarbete ligger i linje med EU:s smittskyddsarbete, så som det beskrivs i en rapport av den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA (European Food Safety Authority).

Första delen av rapporten publicerades i februari och innehöll en forensisk genomgång av utbrottet, inklusive händelseförloppet, orsakssamband, roller, ansvar och analys.

Del två publicerades i april och handlade om de smittskyddsåtgärder som implementerades för att säkerställa en säker återgång till internationellt tävlande efter FEI:s sex veckor långa lockdown.

Läs rapporten i sin helhet här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden