Hästägartips
9 januari 09:18
Ridsportplus

Inlärningspsykologen: ”Nyckeln är att bryta ner allt”

InlärningAmerikanskan Shawna Karrasch utgår från inlärningspsykologi oavsett om hon tränar späckhuggare eller hästar. Genom positiv förstärkning har hon fått tveksamma tävlingshästar att glatt hoppa vattengravar. Ridsport har pratat med inlärningspsykologen om klickerträning.

Inlärningspsykologen: ”Nyckeln är att bryta ner allt”
Enligt Shawna Karrasch är varken traditionell hästträning eller natural horsemanship i linje med inlärningsvetenskapen. Själv tar hon hjälp av positiv förstärkning, och får bra resultat.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Shawna Karrasch började som tränare av delfiner och andra valar på ett stort marincenter, men sedan 25 år arbetar hon enbart med hästar. Hon hjälper hästägare och ryttare i alla discipliner att få en enklare vardag med hästen, vare sig den är spruträdd, svår att lasta eller spänd på dressyrbanan.

Tycker du att hästvärlden delvis ser hästar på fel sätt och därmed komplicerar deras inlärning?
– Ja, det tycker jag. Varken traditionell hästträning eller natural horsemanship är i linje med inlärningsvetenskapen.
– Att använda positiv förstärkning, R+ (Reward Plus), verkar nytt för hästvärlden och kan verka skrämmande för en del eftersom hästen får ett fritt val. Men när vi förstår det, kan vi enkelt hjälpa hästen att göra bra val och skillnaden mellan en häst som väljer att göra en sak och en som blir tvingad till det, är enorm.

Fakta

Inlärning

Positiv förstärkning innebär att man tillför något till hästen, i regel foder.

Negativ förstärkning innebär att man upphör med något, t ex tryck från tygel, hand eller skänkel i samma ögonblick som hästen utför den rätta reaktionen.

Vilka är de huvudsakliga momenten?
– Nyckeln är att bryta ner allt till väldigt små steg. Det första steget är att få hästen att förstå att ljudet från en klicker betyder godis. Det talar om vilket uppförande vi tycker om och att hästen kommer att få en belöning för detta. Så vi klickar alltid på det vi vill se mer av.
– Nästa steg är targetträning, att få dem att röra med nosen vid till exempel en flugsmälla och bli belönad med klickern. En target används sedan för att visa hästen vad den ska göra.
– När hästen fått grunderna klart för sig, blir det som en lek den tycker om.

Du brukar visa upp löshoppning av en serie hinder som står på medellinjen utan infångare. Hur lär du in det?
– Först får hästen gå från punkt A (en person) till punkt B (en annan person). Båda har en target, de kallar hästen mellan sig och belönar den när den gör rätt. Avståndet ökas efter hand. När det fungerar, sätts hinderstöd och en bom upp mellan personerna. Nästa steg är att bygga upp ett kryss och så får hästen hoppa det tills den gör det säkert. Vi fortsätter på detta sätt tills hindret blivit större och sedan blir till en serie.
– Det är viktigt att inte ha för bråttom, alla de små stegen bygger upp ett starkt band mellan hästen och oss.

Du har hjälpt flera hopphästar som haft problem med vattengravar, bland annat har Beezie Madden haft hjälp av din metod. Hur gjorde hon?
– Beezie hade börjat träna sina hästar enligt R+, när hon fick köpa Judgement eftersom han hade fobi mot vattengravar. Hon började träna om honom på samma sätt. På första tävlingen efter R+-träningen hade hon en klicker på sitt spö och klickade när hon red förbi vattengraven. Då förstod han att de skulle leka sin vanliga lek och kastade sig inte längre bort från vattnet, utan hoppade utan att tveka. Sedan hade de stora framgångar.

Fakta

Klicker

  • Metoden härstammar från 1950-talet då man började träna delfiner som inte fysiskt kan kontrolleras via rep eller grimma, utan tränarna måste jobba på distans. Beteendevetare och tränare testade olika signaler tills man av en tillfällighet upptäckte att ett distinkt klickande ljud fångade uppmärksamheten.
  • Alla slags djur kan tränas med klicker, som belönar bra uppförande och negligerar det som är ”fel”. Klickerljudet blir en betingad förstärkare av att det kommer en belöning (godis etc).

Kan man ha nytta av R+ inom dressyr?
– Absolut! Genom att dressyr är inriktat på minimala justeringar är klickerträning mycket effektivt för att fånga upp dessa. Det bringar klarhet, vilket är avgörande inom träning.
– Jag älskar energiska hästar så jag vill skapa energi, men jag vill också ha impulskontroll och självbehärskning. Ofta använder vi utrustning för att reglera fysisk energi, men den gör inget för att ändra hästens känslomässiga status eller får hästen att verkligen vänja sig vid detta. Det kan de genom den positiva förstärkningen. Det blir en process för att lära dem att välja att reglera sin energi och ett sätt att be dem öka eller minska den, när jag ber om det.
–  Klicker är ett viktigt redskap för tävlingshästar. Utfört på rätt sätt får R+ hästen att njuta av tävlingsmiljön.

Fakta

Har tränat delfiner och andra valar

Namn: Shawna Karrasch.

Gör: Under tio år tränade Shawna Karrasch delfiner och andra valar för uppvisning, veterinärbehandling och annan nödvändig hantering. Numera arbetar hon bara med hästar. Hon har producerat filmer och skrivit boken “You can train your horse to do anything”.

Familj: Gift med Vinton Karrasch, GP-ryttare och tränare i hoppning.

Bor: Under en period hade paret sin bas hos Beezie och John Madden, nu driver de träningscentrat Terra Nova i Santa Fe, New Mexico.

Aktuell: Vid årets ISES-konferens visade Shawna sina träningsmetoder, vilka är helt i enlighet med vad ISES förespråkar.

Expandera

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 24 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden