Sverige
18 november 2020 12:21

Innovativt sårskydd vinner pris

Svensk innovationNyligen fick hennes patenterade sårskydd för pälsdjur innovationsstöd från Vinnova – nu har Sofie Westberg kammat hem priset som "SKAPA-talang för unga innovatörer". Här kan du se ett klipp där uppfinnaren själv visar hur sårskyddet fungerar.

Innovativt sårskydd vinner pris
Rheva sårskydd uppges stå emot väta och låter såret andas. Foto: Rheva

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris, vars syfte är att hjälpa uppfinnare att utveckla sina idéer. Priset i kategorin ”SKAPA-talang för unga innovatörer” kammades i år hem av Sofie Westberg, upphovsmakare till Rheva sårskydd.

Juryns motivering var följande:
”Rheva skyddar sår hos djur genom att det ventilerade nätet möjliggör att såret andas samtidigt som såret skyddas från de största infektionsriskerna. Det specialanpassade nätet har en form som ger ett avstånd till såret och fungerar som en skiljevägg mellan infektionsriskerna och såret. På så sätt får såret läka naturligt, utan onödig antibiotika och med mindre lidande för djuret. Produkten är redan på marknaden med en etablerad försäljning.”

Den blott 21-åriga entreprenören var bara 16 år när hon uppfann prototypen till sårskyddet, efter att hennes häst skadat sig på ett ställe där det var svårt att skydda såret. I somras beviljades Sofie Westberg ett innovationsstöd från statliga Vinnova inom satsningen ”Innovativa startups”, och Vinnova står även bakom priset ”SKAPA-talang för unga innovatörer”.

Rheva-sofie-hast
Sofie Westberg startade Rheva som UF-företagare. Bolaget har idag tillverkning i Sverige och försäljning i hela Norden. Foto: Rheva sårskydd

Rheva sårskydd är ett formsprutat plåster för pälsdjur med perforerad utbuktad ovandel, och enligt uppfinnaren själv är kanske den främsta förtjänsten med sårskyddet.

Här under kan du se en instruktionsfilm med tips och råd vid användning av Rheva sårskydd.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden