Avelsnyheter
20 augusti 2020 17:46
Ridsportplus

”Hämta din inridna 3-åring” – elitauktionens nya grepp

ElitfölauktionenDen svenska sporthästen och den svenska modellen blir receptet när SWB:s elitfölauktion går online under Breeders. Bland annat ska fölköparna kunna hämta en inriden 3-åring, om så önskas. "Kanske en tysk för första gången väljer en SWB-häst istället för en hannoveranare", säger Helén Uddefors, vd på SWB.

”Hämta din inridna 3-åring” – elitauktionens nya grepp
Radius (till vänster) blev dyrast på elitfölauktionen 2017. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Liksom för så många andra arrangemang det här året beslutades det i början av sommaren att SWB:s elitauktioner ska hållas online. Detta i samband med SWB Equestrian Weeks vecka 39 och 40 med kollektionssläpp den 12 och 19 september.

    Fölen har blivit selekterade men nu väntar SWB bara på att ägarna ska tacka ja. Sista dagen att göra detta är fredag denna veckan. Därefter är listan med de utvalda fölen redo att läggas upp online.
    – Vi ligger i startgroparna och är jättetaggade på att sätta igång. Det känns jättespännande men lite nervöst, vi vill ju att det ska gå bra. Men vi vet att vi har väldigt fina föl, och vi tror att vi kan vara konkurrenskraftiga, säger Helén Uddefors, vd på SWB.

    Andreas Jönsson och Johan Ifverson är den rutinerade duon som har vaskat fram elitfölen som nu kommer att göras tillgängliga via den internationella auktionssajten Horse24. Det är en välrenommerad auktionsplattform som bland annat används av de stora tyska avelsförbunden och giganter som Schockemöhle och Helgstrand. Något som SWB hoppas ska ge en betydligt större exponering av svenskfödda hästar runt om i världen.

    Tyska Horse24 drivs av Simon Kohlenbrenner, och enligt honom har 546 föl och 250 ridhästar sålts via sajten med ett snittpris på 9 500 euro per föl. Det berättar Helén Uddefors.
    – Hans auktionsverksamhet går bra och vi tror konkurrens är bra i förlängningen. Skillnaden mot den fysiska auktionen är att fölen nu kommer att vara synliga i flera dagar istället för tre, fyra minuter, och dessutom når vi både svenska och utländska köpare på samma gång.

    – Vi är medvetna om att det kan ta lite tid att bygga upp, men vi känner att det här är en beprövad och kvalitetssäkrad genväg mot om vi skulle bygga upp allt helt själva.

    Känns det inte som att ni är lite sent ute?
    – Auktionerna pågår för fullt och det är fullt drag på auktionssäsongen, så nej. Konkurrensen om köparna är däremot knivskarp, men det handlas också mycket föl. De som förstår sig på det och Horse24 som driver det, de säger att kunderna känner igen kvalitet. Hittar de ett föl som de tycker om, då är det varken intressant med stambok eller tid på året. Men visst är det lite av en chansning.
    – Vi är jätteglada att vi har uppfödare som har den kvalitet som krävs, som är beredda att utveckla sin verksamhet och har modet att prova det här. Vågar man inte så vinner man inte. På det här sättet kommer vi åt massor av kunder som vi aldrig hade haft en chans att nå med en vanlig fysisk auktion. Att vara online på en plattform med många andra auktioner innebär såklart både uppsidor och nedsidor.

    Skillnaden mot den fysiska auktionen är att fölen nu kommer att vara synliga i flera dagar istället för tre, fyra minuter.

    Alla återköp kostar för deltagande fölägare, varför blev reglerna så?
    – Det är precis som på den vanliga auktionen, det är inget som vi ändrat nu. I mesta möjliga mån har vi försökt hålla oss till de villkor som är satta sedan tidigare. Samtidigt vill vi att villkoren för kunderna ska likna villkoren vid de andra auktionerna. Vi vill ju inte erbjuda sämre villkor, så att det blir en anledning till att köpare faller bort.

    Är det SWB eller auktionssajten som bestämt reglerna?
    – Det är en kombination. Det finns ju ett helt set med villkor i botten när du accepterar att använda Horse24. Sedan vill ju de jobba med oss och vi vill jobba med dem, vilket innebär att vi har tittat på villkoren gemensamt. Bland annat har vi sänkt vår köparprocent från tio till sex procent, för att inte sticka ut jämfört med andra auktioner. Utöver det tillkommer en försäkringspremie på 1,5 procent, vilket är standard i Tyskland.
    – Vi gick först ut med samma villkor som för andra tyska avelsförbund, men det passade inte våra uppfödare. Därför fick vi tänka om. Dessutom får vi kanske också tänka att vi inte får betalt för att ha en auktion i år, men vi tror det är viktigt att vi visar upp vilka fina föl vi har i Sverige.

    Fysiskt auktionskontor

    Fölköpare kan även välja att hämta fölet när det är tre år och inridet?
    – Det är något vi har funderat på i ett par år, och redan förra året introducerade vi ett nätverk med ställen som kan erbjuda exempelvis lösdriftsplatser för föl. Många vill kanske köpa föl men har inte plats, utan vill ha fölet när det ska ridas. Det kan också vara utländska köpare som gärna vill ha kvar fölet i Sverige, för att det ska få växa upp på stora marker, eller tävlingsryttare som vill hämta en inriden 3-åring. Därför kommer vi att ha några anläggningar som kan ha fölet från avvänjning till inridning, som vi kan hänvisa till. Parallellt kommer vi också att marknadsföra den svenska sporthästen och den svenska modellen. Kanske en tysk för första gången väljer en SWB-häst istället för en hannoveranare.

    – Vi kommer även att ha ett fysiskt auktionskontor på Flyinge, där vi kan ge råd och lotsa köparna rätt. Vi kommer också erbjuda möjligheten att boka tid för att komma och se fölen i verkligheten. Dessutom kommer vi att stämma av med uppfödarna om de har har möjlighet att ha kvar fölen åt köparna, om efterfrågan finns.

    Om man vill åka på ”fölsafarihelg” får man boka tid med uppfödaren, men man måste gå via oss.

    Hur väljs de anläggningar ut som ni hänvisar till?
    – Frågan har gått ut till de ställen som redan finns med på nätverkslistan, men vi har också vissa krav på erfarenhet och omfattning på anläggningen. Det ska vara ett företag som fakturerar, och vi har hårda krav på referenser från uppfödare eller fölägare som har haft hästar hos dem.

    – Tanken är ju att vi ska kunna erbjuda en komplett kundservice, och då ingår även att hjälpa kunden med att hitta rätt transport till fölets nya hemland. Eller om man som sagt vill komma hit och titta på fölet innan auktionen. Om man vill åka på ”fölsafarihelg” får man boka tid med uppfödaren, men man måste gå via oss. Det vi strävar efter är att hitta alla möjligheter vi kan för att erbjuda det vi missar när vi inte har en fysisk auktion.

    Finns det något mer nytt med årets auktion?
    – Nej, nu väntar vi bara på att få lägga upp filmerna på fölen. Vi kommer också att lägga upp filmer på hingstarna och mödrarna, eller andra släktingar om det finns prestationer som vi kan visa upp. Allt för att köparen ska kunna ”grotta ner sig” och få en vidare uppfattning om individen. Det kanske är ännu viktigare för oss som har vissa hingstar och stolinjer som inte är lika välkända i Europa, avslutar Helén Uddefors.

    Det fysiska auktionskontoret på Flyinge kommer att vara öppet i samband med att elitkollektionerna går online, fram till sista klubbslaget. Eftersom man inte vill ha någon trängsel handlar det om att boka tid, alternativt kan möten också genomföras digitalt. Här kommer det även vara möjligt att lägga bud via fullmakt för den som inte vill lägga bud online.

    Onlineauktionen för dressyrföl

    Lördagen 12 september presenteras kollektionen online, tisdagen 22 september öppnar budgivningen och lördagen den 26 september avslutas budgivningen.

    Onlineauktionen för hoppföl

    Lördagen 19 september presenteras kollektionen online, tisdagen 29 september öppnar budgivningen och lördagen den 3 oktober avslutas budgivningen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden