Sport
4 mars 2019 10:41
Ridsportplus

Inställda tävlingar i smittotider: ”Om vi får in smitta på anläggningen är det inte värt priset”

AktuelltGår det att förbjuda ryttare från ett visst område att komma till en tävling, så som en arrangör försökte göra, och går det att döma någon som sprider smitta? Läs vad bland andra en överdomare och en jurist säger, och hur några tävlingsarrangörer resonerar gällande risken för smitta.

Inställda tävlingar i smittotider: ”Om vi får in smitta på anläggningen är det inte värt priset”
"Det var inget svårt beslut", säger tävlingsledaren Kenneth Bengtsson om att ställa in tävlingen i Eskilstuna. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ett frivilligt tävlingsstopp råder i Stockholmsområdet fram till den 7 mars. Svenska Ridsportförbundet uppmanar ryttare att gärna avvakta med att åka på tävling eller träning med sin häst den närmaste tiden. Uppmaningen riktas framför allt till ryttare boende i Stockholm med omnejd.

    Eskilstunaortens Ryttarförening i Södermanland valde också att blåsa av sina tävlingar, som skulle ha ägt rum den 23–24 februari.
    − Det var inget svårt beslut, efter att Ridsportförbundet gick ut med sin uppmaning, säger tävlingsledaren Kenneth Bengtsson.

    − Särskilt på ponnydagen drar vi många ekipage från Stockholm och norra Mälardalen, där utbrotten av neurologisk EHV-1 varit. Även om vi skulle ha genomfört tävlingen hade vi nog fått många avhopp, och det hade inte blivit bra.

    Om vi skulle få in en smitta på anläggningen skulle det slå väldigt hårt och inte varit värt priset.

    Att ställa in en tävling innebär förlorade inkomster och Eskilstunaortens RF har det besvärligt efter att ha fått lägga stora pengar på foder.
    − Men om vi skulle få in en smitta på anläggningen skulle det slå väldigt hårt och inte varit värt priset, säger Kenneth Bengtsson.

    Vid Ridsports pressläggning (denna artikel publicerades i Ridsport nr 4/2019) skulle Föreningen Sportryttarna i Åtvidaberg i Östergötland  köra sina tävlingar den 2–3 mars som planerat.

    − Vi har gått ut med en vädjan till ekipage från Stockholmsregionen att inte anmäla sig. Dessutom ber vi alla att vara extra försiktiga och tempa sina hästar i veckan innan. Vi kommer också att genomföra prisutdelningar till fots och inte till häst, sa  Elin Andersson som är tävlingsledare.

    Tävlingsledningen hade en löpande diskussion med veterinären.
    − Vi vill självklart inte ha in någon smitta på anläggningen och jag kan bara hoppas att alla ryttare är ärliga och kommer med smittfria hästar.

    Tävlingen ställdes i slutänden in. ”Vi har beslutat att ta det säkra före det osäkra och ställer därför in tävlingen pga. det rådande smittläget runtom i landet. Det finns inget förhöjt smittläge idag i vårt område, men den oro som finns gör att det känns som rätt beslut” meddelade Föreningen Sportryttarna via TDB.

    Förbud blev vädjan

    En annan arrangör i Östergötland försökte förbjuda ryttare från Stockholmstrakten att komma till tävlingarna.
    − Det var inte förankrat hos tävlingsledningen eller hos mig, och sedan ändrades förbudet till en vädjan om att ryttare från Stockholmstrakten inte skulle komma, säger Linus Ekwall som var överdomare på tävlingen.

    − Det går inte att exkludera ryttare från ett visst område. Du kan ju inte veta om någon som tävlar för en Stockholmsklubb i själva verket bor i Småland, eller tvärtom, säger Linus Ekwall.

    Han får medhåll av Robert Solin, nationell samordnare för hoppning på Svenska Ridsportförbundet.
    − Tävlingar är öppna för hästar som inte befinner sig i tävlingskarens enligt TR. En arrangör kan därmed endast stoppa häst som befunnit sig i stall med smitta eller misstänkt smitta inom karenstiden 21 dagar, svarar Robert Solin.

    Girls Watching Warm Up At Falsterbo Horse Show
    ”Det går inte att exkludera ryttare från ett visst område”, säger ÖD Linus Ekwall. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang). Foto: Lotta Vess/Istock

    Jordbruksverkets jurister såg över saken

    Att döma någon som sprider smitta är svårt med dagens lagstiftning, i alla fall när det gäller sjukdomar som kvarka, hästinfluensa eller EHV.

    För en tid sedan förekom uppgifter om att någon flyttade runt hästar mellan olika stall trots att det fanns kvarka på den anläggning som hästarna kom från. Detta ledde till att Jordbruksverkets jurister såg över vad lagstiftningen sade. Men det var en återvändsgränd.

    − Ett förslag var att det skulle kunna vara brott mot djurskyddslagen, eftersom djur ska skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. Problemet är att det kan vara den som drabbas av sjuka hästar som i så fall riskerar att fällas för brott mot djurskyddslagen, eftersom den personen har misslyckats med att skydda sina djur från sjukdom, säger David Slottner på enheten för häst, fjäderfä och vilt på Jordbruksverket.

    Han tillägger att det är rent teoretiskt, eftersom han inte känner till något fall där detta har prövats.

    − Men det är alltså, såvitt vi kan bedöma, inte den som spritt smittan som skulle straffas – om inte smittspridningen har skett oerhört medvetet, vilket i så fall skulle leda till att man kan använda en helt annan lagstiftning, säger David Slottner.

    Civilrättsligt skadeståndsmål möjligt

    Det kan vara möjligt att driva ett civilrättsligt skadeståndsmål mot någon som spridit smitta, säger advokaten Cecilia Tholse Rogmark.

    − Men då ska det vara en ekonomisk skada till följd av uppsåt eller grov oaktsamhet, vilket det naturligtvis kan vara om man bevisligen åker på tävling eller träning med smittad häst och då bevisligen smittar en annan, vilket i sin tur leder till skada, säger hon.

    Tävlingsreglementet är tydligt och brott mot hästägarförsäkran innebär lång avstängning.

    Cecilia Tholse Rogmark är också ordförande i Ridsportförbundets disciplinnämnd, som i fjol dömde till avstängning av ryttare och hästägare i två olika fall som handlade om risk för smittspridning.

    − Tävlingsreglementet är tydligt och brott mot hästägarförsäkran innebär lång avstängning. De senaste fallen fick sex respektive nio månader. Vi kan även stänga av ett eller två år, vid grövre förseelser.

    Att tänka på för

    arrangörer och ryttare i smittotider

    För arrangörer

    • Utökad koll av vaccinationer. Låt alla visa sina vaccinationsintyg, inte bara de som står på vaccinationslistan i TDB.
    • Kräv hästägarförsäkran. Alla som anmäler sig till tävling intygar samtidigt att hästen inte utsatts för smitta de senaste tre veckorna, och för att göra detta extra tydligt kan deltagarna skriva under detta på tävlingsplatsen.
    • Tempkurva. Begär att hästar ska ha en ifylld tempkurva från de senaste dagarna, som visas upp före urlastning.
    • Undvik hästmöten. Skilj på in- och utsläpp till framridning och tävlingsbana, för att minska antalet möten mellan hästar.
    • Inga rosetter. I clear round-klasser, låt ryttarna hämta rosetterna i sekretariatet i stället för att de ska sättas på hästen vid utsläppet från banan.
    • Säkrare prisutdelning. Prisutdelning till fots eller med bara segraren till häst är ett sätt att minimera smittorisken.
    • Ta inte i täcken. Låt inte funktionärer ta emot täcken eller hålla i ryttares hästar. Låt inte heller ryttarna lägga ifrån sig täcken och jackor på allmänna ställen.
    • Stängda stall. Håll stall på anläggningen stängda för besökare.
    • Handsprit. Ställ ut handsprit på strategiska ställen – exempelvis vid hindren på framhoppningen.

    För ryttare

    • Tävla med frisk häst. Åk bara till tävling med garanterat friska hästar. Är du det minsta tveksam, avstå.
    • Ta med medhjälpare. Ta med någon som kan hålla din häst och ta hand om kläder och täcken.
    • Ta med påse. En tom Ikeakasse att lägga täcke och kläder i är ett tips.

    Artikeln publicerade första gången i Ridsport nr 4/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden