Krönika
16 juni 2021 11:37

Inte alltid så lätt att vara häst

GästkrönikaVarför en häst inte bjuder framåt – oavsett om den visas lös, vid hand eller under ryttare – anser Ridsports gästkrönikör Jan-Ove Olsson vara en av våra största utmaningar för att hjälpa hästarna att utvecklas eller visas upp. I sin gästkrönika funderar Jan-Ove på olika orsaker till varför hästen inte bjuder framåt.

Inte alltid så lätt att vara häst
Jan-Ove Olsson är dressyrtränare, dressyrdomare upp till Intermediaire, SWB-domare i exteriör och gångarter, suppleant i AVN, lagledare vid unghäst-VM i dressyr och avelsrådgivare inom SWB. Foto: Roland Thunholm

Vi vill alla ha en bra framåtbjudning i våra hästar, vad de än ska göra för oss. Men. Det kanske inte alltid är så lätt att vara häst? Det finns väldigt många duktiga ryttare och visare av hästar. Men ganska ofta ser jag ryttare och visare som med för tuffa hjälper ”säger åt” hästarna att bjuda bättre framåt, ofta för hästen överraskande och med ett för högt tempo som följd. Eller kanske tvärt om, hästen stannar, ”säger upp sig” och alltihop har tyvärr lett till en mycket spänd häst och spända visare eller ryttare.

Att vi lär oss att förstå situationer, varför en häst inte bjuder framåt vid hand, lös eller under ryttare, anser jag är en av våra största utmaningar för att hjälpa våra hästar att utvecklas eller visas upp.

Innan vi ger mer framåtdrivande hjälper, försök ställa en rad frågor: Förstår hästen vad jag menar? Mår den bra, är den frisk? Har den en exteriör som klarar mer framåtdrivande hjälper, eller har den kanske en för stram och stel rygg, är låst i sina bogar eller har avvikande korrekthet i sina extremiteter?

Ganska ofta ser jag ryttare och visare som med för tuffa hjälper ”säger åt” hästarna att bjuda bättre framåt.

Är det en spänning måste jag först få hästen avspänd mentalt och fysiskt innan jag driver. Är det en stelhet måste jag först mjuka upp min häst, sedan kan jag engagera mig och min häst för att få bättre bjudning.

Har min häst kondition, muskulatur och balans? Är den i lågt eller kanske alldeles för högt hull? Passar utrustningen? Sitter jag snett? Använder jag som visare kroppsspråk och långpisk på ett lämpligt sätt? Ja, listan kan göras lång. Naturligtvis kan det ibland vara en viss olydnad också.

Klarar jag som person att på en kort stund, ibland bara någon sekund, tolka och förstå alla dessa saker och säkert ytterligare ett antal, då är det okej att upprepa eller kanske väl avvägt förstärka de framåtdrivande hjälperna. Men det handlar inte alltid om högre eller högt tempo, kanske bara uppmärksamhet och engagemang. Det ska ju vara framåtbjudning även när hästen gör en ryggning!

Att vi alltså lär oss att tolka situationen, bli uppmärksamma samt engagerade och får uppmärksamma, engagerade hästar utan spänning, är en av de svåraste sakerna som ingår i att kunna ”läsa häst”. Börja med att studera hästens ögon, där finns lösningen på mycket.

Det ska ju vara framåtbjudning även när hästen gör en ryggning!

Jag kommer att fortsätta öva så länge jag ”håller på med häst”. Önskar er alla en skön sommar!

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Lasse Berglund, smålänningen och vännen som har förmågan att kommunicera rakt och tydligt samt hitta bra lösningar på de flesta saker med glimten i ögat. ”Det här blir bra, det ordnar sig!”

Tummenned
Diss

Sommarplågornas tid
Nu är sommarplågorna här – fästingar, knott, bromsar…

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden