Sverige
17 mars 2021 19:08
Ridsportplus

”Inte lämpligt att vaccinera mitt i ett virusutbrott”

VaccindilemmaUtbrottet av EHV-1 med ursprung i Valencia är det allvarligaste i Europa på lång tid. Oron sprider sig och hästägare över hela Europa gör allt för att skydda sina hästar. Men att i panik börja vaccinera skulle kunna få omvänd effekt om hästarna är mitt i ett virusutbrott. Gittan Gröndahl på SVA förklarar mer här.

”Inte lämpligt att vaccinera mitt i ett virusutbrott”
Det finns inget vaccin mot EHV-1 som ger fullgott skydd. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vaccinationen mot EHV-1 skyddar som många säkert vet vid det här laget inte mot den neurologiska formen. Den har även begränsad skyddseffekt mot luftvägssjukdom och kastning. Skälet till att det är svårt att göra ett perfekt vaccin mot EHV-1 är att herpesvirus kan hitta sätt att komma runt immunförsvaret.

    Trots antikroppar kan viruset alltså sprida sig i hästens kropp via blodet. Därför händer det att vaccinerade ston ändå kastar vid infektion – och att tävlingshästar som är vaccinerade ändå blir sjuka. Men ett visst skydd är bättre än inget skydd.
    – När smittan kommer, sprider inte vaccinerade hästar vidare EHV-1 lika effektivt som ovaccinerade. De utsöndrar färre viruspartiklar i nosen, vilket gör att smittspridningen bromsas upp, säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

    Att börja vaccinera mitt under ett pågående virusutbrott, eller när risken för utbrott är förhöjd, är dock inte att rekommendera. Inte om man ser till tävlingshästarna som nu är i fokus med anledning av virusutbrottet i Valencia och delar av Europa. Brittiska förbundet för banhoppning, British Showjumping, har gått ut med en rekommendation att inte börja vaccinera i nuläget. Skälet, enligt British Showjumpings smittskyddsråd, är att en vaccination mot EHV-1 kan ge omvänd effekt för hästar som nyligen varit eller inom kort riskerar att bli exponerade för smittan.

    British Showjumping skriver:
    ”Även om vaccinering minskar risken för hästpopulationen som helhet, tyder viss fakta från tidigare utbrott att en vaccination i närtid kan öka risken för neurologiska symptom hos individen (vid ett utbrott, reds anm).”

    Vaccinationerna granskas

    Vaccination mot EHV-1 skyddar väldigt lite om hästen löper högre risk att exponeras för virus, vilket generellt är fallet under tävlingssäsongen med många hästar i rörelse. Detsamma gäller om hästen nyligen exponerats för virus. Snarare är det smittskyddsåtgärderna som är avgörande, lyder budskapet från British Showjumping.

    Gittan Gröndahl säger att det finns visst stöd i forskningen kring tidigare utbrott för att vaccination i vissa fall tycks vara negativt när det gäller just neurologisk EHV-1. Men hon säger också att det krävs ytterligare forskning i ämnet.

    – Rekommendationerna är baserade på det man för närvarande vet om viruset och effekten av vaccinationen. Forskarna har helt enkelt försökt ge så välgrundade råd man kan mot bakgrund av den kunskap som finns idag, säger Gittan Gröndahl.

    – Just nu studeras vaccinationsstatusen hos hästar som befunnit sig i det spanska utbrottet. Stora insatser läggs på att lära sig så mycket det går om dynamiken i detta och andra utbrott för att kunna bekämpa sjukdomen på bästa sätt, fortsätter hon.

    – När det gäller vaccination av avelsston är det inget att tveka på, även om vaccinet inte ger hundraprocentigt skydd. Att vaccinera tävlingshästar är heller inget problem, med skillnaden att det inte är lämpligt att vaccinera i närheten av ett sådant här neurologiskt utbrott. Det kanske inte hjälper hästarna, utan snarare tvärtom. Annars finns det inget negativt med att vaccinera mot EHV-1.

    Gäller avrådan även den så kallade boostern var sjätte månad?
    – Ja, om man är inne i ett utbrott, säger Gittan Gröndahl.

    ”Frågan om virusabort är komplex”

    ”Eftersom det för närvarande är osäkert hur länge utbrottet kommer att vara aktivt i Europa, rekommenderar vi för närvarande inte vaccination för hästar där man planerar att resa inom Europa de närmaste veckorna”, skriver British Showjumping och fortsätter:

    ”EHV är en endemisk sjukdom (förekommer alltid, reds anm) i Europa och kommer fortsatt att vara ett hot efter att det pågående utbrottet är över. Därför rekommenderar vi vaccination mot EHV-1 för hästar som reser till Europa i sommar och längre fram. För att skyddet ska ha effekt är det viktigt att följa upp med en booster var sjätte månad efter att grundvaccinationen är klar.”

    – Frågan om virusabort är komplex, och allt kan inte lösas med vaccination, menar Gittan Gröndahl.

    Resande, många hästar som stallas upp tillsammans och att mixa hästar är alla kända riskfaktorer när det kommer till risken för att en häst ska smittas – och att ett utbrott byggs upp. Ny miljö, foderbyten, sämre sömn och att resa långt stressar tävlingshästen, vilket i sin tur påverkar immunförsvaret negativt. Hästen blir mer mottaglig för smittämnen, både sådana som kan ligga vilande i hästen själv som herpesvirus och streptokocker, och sådana som andra hästar utsöndrar.

    – Om samma häst hade blivit smittad hemma i hagen kanske den inte hade blivit speciellt sjuk. Men när immunförsvaret blir nedtryckt får EHV-1-viruset ökat spelrum. Det är precis som med våra munsår. Det är också ett herpesvirus som har en tendens att bryta ut när vi är stressade, säger Gittan Gröndahl.

    Virusdosen påverkar

    Dosen virus, det vill säga hur omfattande exponeringen är, har också betydelse. Mängderna virus i omlopp blir också högre i ett stall när immunförsvaret är påverkat hos flera hästar.
    – Smittdosen kan spela roll för hur sjuk hästen blir, så är det generellt för alla smittämnen. När det blir för mycket virus på en gång, då kan inte immunförsvaret bekämpa det lika effektivt, fortsätter Gittan Gröndahl.

    –  Det är därför det är så viktigt att snabbt dela upp hästar i små grupper vid ett utbrott – för att minska trycket på den enskilda individen. Samma sak gäller även i en grupp som man vet har exponerats för smittan. Man vet att några hästar kommer ta in viruset i kroppen och utsöndra det,  och då vill man inte ha för många hästar tillsammans.

    Varför är det så svårt att ta fram ett vaccin som skyddar fullt ut?
    – Det beror som sagt på att det är ett herpesvirus, vilket hör till de sorters smittämnen som kan ligga latent i kroppen och plötsligt blossa upp. Viruset har nämligen olika mekanismer som kan lura immunförsvaret. Därför är det inte lika lätt att göra ett effektivt vaccin mot EHV-1.

    – I Sverige finns inget vaccin mot EHV-1 registrerat, men det har kunnat lösas genom att Läkemedelsverket har beviljat licenser för att använda utländska vacciner. Just nu är dock alla vaccinhyllor överallt tömda efter att efterfrågan ökat stort, avslutar Gittan Gröndahl.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden