Avel
5 augusti 2019 08:27
Ridsportplus

”Intressant att se vilka yngre hingstar som producerar de bästa i unghästklasserna”

Analys"Falsterbotävlingarna är numera unika genom att det är den enda tävling där vi kan se hur de svenskuppfödda championatshästarna står sig i konkurrens med de som är födda i våra nordiska grannländer." Så skriver Ridsports Peter Ljungcrantz, som här analyserar Falsterbo Horse Shows unghästfinaler.

”Intressant att se vilka yngre hingstar som producerar de bästa i unghästklasserna”
Per-Arne Perssons Demand 1344 med Yvonne Österholm var bästa avelshingst i dressyren. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Falsterbo Horse Show är en fantastisk tävling som betyder oerhört mycket för svensk ridsport. För sporthästuppfödare är tävlingen det bästa tillfället att bilda sig en uppfattning om vilka hingstar som förärver sig bäst och vilka egenskaper de olika blodslinjerna ger upphov till. Toppryttarna kommer med sina bästa hästar och tävlar på högsta internationella nivå, men lika intressant är det att se vilka yngre hingstar som producerar de bästa hästarna i unghästklasserna.

Falsterbotävlingarna är numera unika genom att det är den enda tävling där vi kan se hur de svenskuppfödda championatshästarna står sig i konkurrens med de som är födda i våra nordiska grannländer. Du kan också få en bra bild av hur de står sig i jämförelse med de unghästar som importerats från övriga Europa.  Eftersom många av världens bästa ryttare och många hästhandlare är på plats kan man inte tänka sig ett bättre skyltfönster för sina uppfödningar.

Demand 1344 tvåa

Här tittar vi lite närmare på härstamningen hos de hästar som tävlade i 5- och 6-årklasserna i dressyr och hoppning.
I dressyrchampionatet för 5- och 6-åriga
hästar deltog tyvärr inte de allra bästa danska hästarna. Detta berodde bland annat på att många av dem är avelshingstar med stor efterfrågan på sina tjänster från hela världen.

Vi har vant oss vid att se hästar från Per-Arne Persson, Västra Hoby Stuteri och Lena Nyström i Falsterbo och de hade alla uppfödningar med även i år. Per-Arne Persson var den som fick den bästa placeringen med godkända avelshingsten Demand 1344 (e Ampère-Don Schufro) som kom tvåa i 5-årsklassen med Yvonne Österholm i sadeln.

Bowmore Vh-3144
Västra Hoby hade två uppfödningar med i final, här Bowmore VH/Sandra Sterntorp. Foto: Pernilla Hägg

Västra Hoby hade två uppfödningar med och båda gick till final. Bowmore VH (e Skovens Rafael-Akribori) i 5-årsklassen och Darthula VH (e Dalwhinnie-Schwadroneur) i 6-årsklassen. Båda dessa hästar reds av Sandra Sterntorp. Dessutom hade Västra Hobys hingst Dalwhinnie ytterligare en avkomma med i 6-årsklassen som också gick till final.

Blue Hors Zack-avkommor till final

En annan hingst som hade flera avkommor med var Blue Hors Zack. Han hade fyra avkommor i 5-årsklassen varav två gick till final. Som vanligt visar det sig att Blue Hors Zack passar väldigt bra tillsammans med ston som har Donnerhall-blod i sig.

Zuidenwind hade en 5-åring och två 6-åringar på plats varav en gick till final. Floricello hade tre 5-åringar med. En av dem gick till final och det var SWB-registrerade Lumière (uppfödare Anette Andersson) som reds av Anna Zibrandtsen till seger i klassen.

Det var dock den holländska hingsten Bon Bravour som utsågs till årets dressyrhingst av Folksam. Han hade två 5-åringar med varav en gick till final, men det var framför allt hans två 6-åringar som imponerade och slutade tvåa och trea.

Bon Bravour ägs av belgiska IPS och han blev femma i unghäst-VM för 5-åringar 2011 då han reds av Tom Franckx. Hingsten flyttades sedan till Anky van Grunsven men har efter det varken synts till på tävlingsbanan eller i avelsboxen.
Han blev det stora samtalsämnet bland dressyruppfödarna i Falsterbo och många skulle gärna använda honom till sina ston.

Atterupgaard Delorean-5566-1
Atterupgaard Delorean (riden av Selina Solberg), en av flera fina Bon Bravour-avkommor. Foto: Pernilla Hägg

Scandicsyster i topp

Vann 6-årsklassen gjorde Inoraline W (e Johnson-Amiral) som är syster till Patrik Kittels Scandic och reds av Sofie Lexner.

Det är intressant att konstatera att 
i 5-årsklassen var 16 av 32 hästar registrerade i SWB men i 6-årsklassen var det fem av 20 – och då var ändå inte de bästa danska hästarna på plats. Det ska bli intressant att följa upp detta förhållande de närmaste åren för att se om det bara är en tillfällighet att så få av 6-åringarna är svenskfödda.

Diarado Årets hopphingst

På de internationella hoppbanorna är det just nu väldigt många avkommor till Diamant de Semilly och hans söner eller sonsöner som är framgångsrika. De internationella klasserna i Falsterbo 2019 utgjorde inget undantag.

I unghästklasserna var det hans son Diarado som dominerade och utsågs till Årets hopphingst av Folksam. Diarado hade fem avkommor med i 5-årsklassen, varav en gick till final, och hela nio kvalade till 6-årsklassen där tre gick till final.

Ridsport
Diarado blev Årets hopphingst. En av avkommorna är Tornado, riden av Py Jägerdén. Foto: Roland Thunholm

Diarado har haft en lysande karriär från det att han vann premieringen som 2-åring i Holstein, via ett fantastiskt bruksprov, topplacering i Bundeschampionat, till en strålande avelskarriär med ett 50-tal godkända söner och redan ett stort antal högt placerade avkommor på tävlingsbanan. Han vann premieringen 
i Holstein trots att han är född i Danmark och såldes till Paul Schockemöhle som köpte honom tillsammans med Holsteinerförbundet och Joop van Uytert i Nederländerna.

Ridsport
Diarado-sonen Mr Vain med Viktoria Almgren. Foto: Roland Thunhoilm

Flera toppförävare

Diarados son Daquar CC hade fyra avkommor kvalade till 6-årsklassen och en av dem gick till final. Daquars CC:s uppfödare CC Holsteiner Breeding hade ytterligare två uppfödningar kvalade till 6-årsklassen.

I’m Special de Muze, ytterligare en sonson till Diamant de Semilly, hade fyra kvalade 5-åringar och två 6-åringar. En av dem gick till final.

En annan toppförärvare är Kannan. Han hade tre 5-åringar och tre 6-åringar i startlistan. Två av 6-åringarna gick till final och Kespri DC vann klassen riden av Jüri Sokolovski.

Bland de hingstar som varit stationerade i Sverige lyckades Hip Hop bäst. Han hade tre 5-åringar och fyra 6-åringar till start och två av dem gick till final. Miami Bass, riden av Amanda Eriksson och uppfödd av Lisett Palmerand och Sofie Lycke, vann 5-årsklassen.

Mycket Hästak

Heartbeat hade tre 5-åringar och tre 6-åringar och tre gick till final. Cabachon sex 6-åringar varav en gick till final. Bravour tre 5-åringar och två 6-åringar och tre till final. Camaro M och Click and Cash hade tre avkommor vardera med och en avkomma var som gick till final. Canvas Plus, Diamantino VDL och Corporal VDL hade fyra avkommor var till start men ingen av dem lyckades ta sig till final.

Hästak ska ha en eloge som alltid kommer med sina avelshingstar till unghästtävlingarna. Casanova Hästak 1359 är en av de hingstar som används flitigast av de svenska uppfödarna. Han gjorde en stark insats i 6-årsklassen och reds förtjänstfullt av André Brandt och paret slutade på tredje plats. Hästak hade dessutom två egna uppfödningar i 5-årsklassen och en 
i 6-årsklassen.

Casanova Hästak-7858-2
Flitigt anlitade Casanova Hästak 1359 med André Brandt, trea i 6-årsklassen. Foto: Pernilla Hägg

Analysen publicerades första gången i Ridsport nr 14/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden