Ponny
22 augusti 2019 08:34
Ridsportplus

Irlandsfödd vinnare i hoppning – Tyskland dominerar i dressyren

Ponny-EMDe bästa hopponnyerna vid Europamästerskapet har stort inslag av varmblod. I dressyren dominerar tyska ridponnyer, medan ursprunget för de individuella medaljörerna i fälttävlan är mera blandat. Så har det varit de senaste åren och så var det även i år.

Irlandsfödd vinnare i hoppning – Tyskland dominerar i dressyren
Fälttävlansekipaget Ibbe Watson och Bookhamlodge Pennylane. Foto: FEI/Łukasz Kowalski

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den individuella guldmedaljören i hoppning, stoet Cuffesgrange Cavalidam som tog silver 2018, kommer ur välmeriterade varmblodslinjer. Hon är född på Irland och registrerad som Irish Sport Horse e KWPN-hingsten Luidam, som i sin tur är en son till Quidam de Revel. Morfar till stoet är Cavalier Royale e Cor de la Bryère medan mödernet i övrigt är irländskt.

Franskt blod i tvåan

Silvermedaljören Rexter d’Or är som en och annan kanske gissar utifrån namnet en son till den franske connemarahingsten Dexter Leam Pondi, som själv gått ponny-EM i hoppning och idag räknas som en av de verkligt stora förärvarna inom ponnysporten.

Modern är Selle Francais och heter Neige d’Or e Elf d’Or. Galoubet återfinns längre bak i stammen. Rexter d’Or är född i Frankrike där han också är godkänd som hingst och han har ett 50-tal avkommor. På EM reds han dock av en brittisk ryttare.

Holsteinerstammad trea

Bronsmedaljören Callas Rezidal Z är ett rent varmblod e holsteinerhingsten Campione Z (e Capitol) ue Caletto (e Cor de la Bryère). Vi frågar oss hur medaljörernas uppfödare lyckats få fram individer som klarar den numera omvittnat stränga internationella inmätningen som EM-ponnyer, trots att de har hästar som gott och väl är 170 cm inte allt för långt bort i härstamningen.

Risken att stå med en ”överhöjdare” måste varit uppenbar, om det handlat om medvetna försök att tillverka tävlingsponnyer. Det är bara att gratulera de uppfödare som lyckas.

Bönnigerstam i dressyren

På dressyrsidan är samtliga individuella medaljörer tyska ridponnyer ur den väletablerade D-linjen. Bönniger-stuteriet har haft stora framgångar genom åren och i år blev det en ny triumf. Tre Bönniger-uppfödningar kom till start i EM-dressyren, och guldet gick till Adriano B som har Bönniger-stam i flera generationer. Danske Andreas

Fadern De Angelo B är relativt okänd, farfar Dornik B desto mera känd. Han tog på sin tid sex individuella EM-medaljer varav tre guld. Adriano B är relativt hårt linjeavlad – Oakley Bubbling Bobbety (i Tyskland kallad Valentino) förekommer sex gånger inom fem generationer. Hans kända dotter superstoet Golden Charm är Adriano B:s mormor.

Dominerande fader

Silvermedaljören d’Artagnan är en tidigare godkänd hingst, numera valack. Han är efter en annan gigant, FS Don’t Worry (född 1995). Avkommorna till FS Don’t Worry dominerade fullständigt på ponnyernas Bundeschampionat i början av det nya millenniet.

Själv tävlade han, 146 cm hög, upp i Grand Prix dressyr mot varmblod. På mödernet har d’Artagnan stort welshinslag – den välkände Constantin finns till exempel dubbelt.

Son till Dressman

På bronsplats placerade sig Der Kleine Sunnyboy WE vars far Der feine Lord är en son till ytterligare en storhet nämligen Dressman som vann fyra individuella EM-medaljer inklusive individuellt guld 2002 och 2003. Så vitt känt lever Dressman fortfarande i högönsklig välmåga 31 år gammal på AT-stuteriet. Modern till Der Kleine Sunnyboy WE heter Diva och hon är e ”svenske” Power Boys helbror Valentino (ej att förväxla med Valentino/Oakley Bubbling Bobbety på Bönniger-stuteriet). Constantin återfinns även i Der Kleine Sunnyboy WE:s möderne.

Bildbomb_48568364557_ed23dfcd2c_o
Finn Healy, Storbritannien, på väg mot dubbla guldmedaljer på Midnight Dancer II. Foto: FEI/Łukasz Kowalski

Renrasigt i fälttävlan

Både segraren och tvåan i fälttävlan är renrasponnyer. Guldmedaljören Midnight Dancer II är en irlandsfödd connemara. Fadern Ardgaineen Boy kommer ur hingstlinjen från Dale Haze som stod i Sverige under större delen av sitt liv och som själv tävlade i på elitnivå i just fälttävlan. Han Elitpremierades år 2000 och har idag en hingstlinje efter sig på Irland. Modern till Midnight Dancer II heter Dawn Dancer e Gentle Dancer.

Welsh cob tog silver

Silvermedaljören Bookhamlodge Pennylane är ett welsh cobsto. Hennes far Thorneyside the Terminator har placerat sig på welsh-världens finaste utställning the Royal Welsh Agricultural Show.

Uppfödarna i Wales är stolta över sina cobbar och ger dem gärna namn på sitt eget språk walesiska. Morfadern till Bookhamlodge Pennylane heter Tireve Tywysog Du, vilket betyder ”svart prins” (Tireve är stuterinamnet).

Bildbomb_48568208956_de18c19a60_o
Den individuella silvermedaljören Ibbe Watson och Bookhamlodge Pennylane i terrängen. Ekipaget ingick även i det brittiska guldlaget. Foto: FEI/Łukasz Kowalski

Blandad stam i trean

Bronsmedaljören har en mer mixad bakgrund. Camelot Damgård heter han och är en danskfödd ridponny. Pappan Beaujolais är tysk och en son till Brillant, en importerad brittisk ridponny som ursprungligen hette Piran John Halifax och som gjort stort avtryck i aveln i nordvästra Tyskland. Även på mödernet har Camelot Damgård brittiskt blod genom morfadern Sarnau Venture. Mormor är däremot ett danskfödd new foreststo.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från Ponny-EM (31)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden