Dressyr
22 juni 2021 14:11
Ridsportplus

”Jag är den OS-domare som har minst vana”

OS i TokyoDet är mindre än två månader kvar tills att OS-dressyren i Tokyo är i gång med Kungälvsbon och OS-debutanten Magnus Ringmark i en av domarkurerna. Vi talar med den internationella dressyrdomaren om förberedelserna inför OS i Tokyo.

”Jag är den OS-domare som har minst vana”
Magnus Ringmark var domarordförande i küren. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Magnus Ringmark hade varit femstjärnig dressyrdomare i mindre än ett år när han fick frågan om att döma OS. Pandemin sköt upp Tokyo ett år, men nu är det snart dags för avfärd.

    Hur går dina tankar nu när det börjar närma sig avresa till Japan?
    – Jag ser verkligen fram mot det, det är mitt första OS och även mitt första besök i Japan. Det har varit en lång väntan då det från början var aktuellt med OS redan förra året. På ett sätt är det ju roligt att fortfarande ha det framför sig.

    Hur förbereder du dig?
    – Jag gör inga speciella förberedelser mer än att jag försöker hålla i gång dömandet så mycket det går. Jag är den av OS-domarna som har minst vana från att döma internationellt.
    – Jag har också valt att döma lite större tävlingar på senare tid och har bland annat dömt i tyska Hagen nyligen. Nästa tävling jag dömer blir Rotterdam.
    – Det vanliga inför OS är att domarna dömer tillsammans någon gång för att kalibrera sig, Aachen brukar vara en sådan tävling men den tävlingen är flyttad till efter OS i år. Det är speciella omständigheter i år på grund av pandemin, till exempel har den domaren som bor i Australien inte kunnat lämna landet. Vi får göra det vi kan av det. I Hagen var vi fyra av de sju OS-domarna och då pratade vi en hel del. Även i Rotterdam dömer några av oss OS-domare. Det finns också planer på att vi ska ha en videokonferens.
    – Sedan är jag en dressyrnörd som följer dressyren noga, jag har skaffat mig stor erfarenhet även om jag inte kan jämföra mig med dem som har dömt internationellt väldigt länge.

    Vad är svårast med att döma?
    – Att inte fastna i sina egen partiskhet, till exempel när man har en viss ryttare framför sig. Det gäller att döma det man ser just för dagen.
    – Att göra det helt rättvist när det är ett stort urval, många ekipage. Men ju mer man övar desto lättare bli det.
    – Det är svårt att bilda sig en uppfattning om hur en häst arbetar första gången man ser den.
    – När det gäller det tekniska kan det vara svårt att se från olika vinklar, till exempel om man ser hästen framifrån är det svårt att se vad som händer med bakbenen.

    Finns det något scenario som oroar dig inför Tokyo?
    – Det vore väldigt tråkigt om någon häst skulle bli utblåst på grund av hälta eller blodspår någonstans. Eller om det blir en kraftig storm eller svårt regn som påverkar ekipagen och tävlingen negativt. Men jag tänker inte så, jag ser mest fram mot det.

    Hur tänker du kring situationen med pandemin?
    – Det kommer att bli ett annorlunda OS med alla restriktioner. Vi får till exempel bara åka i särskilda fordon och får inte gå ut och äta middag eller så. Det blir ju också tråkigt om det inte blir någon publik. När det gäller att vi ska testas ofta och så har det blivit en vardag för mig, då jag arbetar mycket med covidpatienter.

    Fakta

    Magnus Ringmark

    Magnus-ringmark-fj-0724
    Magnus Ringmark Foto: Fredrik Jonsving

    Bor: Kungälv, norr om Göteborg.

    Ålder: 57 år.

    Familj: Sambo.

    Gör: Narkosläkare på Kungälvs sjukhus.

    Aktuell: Dressyrdomare under OS i Tokyo.

    Bakgrund: Har tävlat dressyr upp till och med S:t Georges. Började att döma dressyr i Sverige i mitten av 1990-talet och blev internationell domare 2011. Har också sysslat med uppfödning och drivit eget utbildningsstall i Varberg. Har nu sex hästar i olika åldrar tillsammans med sin sambo.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden