SM i BoråsÖver 230 ideella funktionärer var engagerade i Borås två SM-veckor. Nu kan klubben pusta ut – men också utvärdera vad som var bra och vad som behöver förbättras.
− Det är ett ständigt förbättringsarbete att vara tävlingsarrangör, säger tävlingsledaren Sara Eriksson.
”Jag får nästan gåshud av att se alla duktiga funktionärer”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Under de senaste elva åren har Borås Fältrittklubb arrangerat inomhus-SM i hoppning vid tre tillfällen, 2012 för ponny och 2014 och 2015 för häst, men i år var första gången klubben gick in i det tvåveckors-arrangemang det innebär att anordna både ponny-SM och häst-SM i ett svep.
Måndagen efter den sista SM-dagen finns det fortfarande energi hos Sara Eriksson, tävlingsledare och till vardags ridhuschef på Borås Fältrittklubb.
− Vi är ett sådant bra gäng som känner varann väl och ger varandra energi. Vi har roligt ihop och det gör att många vill vara med i gemenskapen, säger Sara.
Genomtänkt rekrytering
Över 230 funktionärer har varit engagerade i SM-veckorna, och en av ridlärarna har haft som specialuppdrag att arbeta med att rekrytera funktionärer.
− Det ger nya funktionärer en trygghet att ha en kontaktperson de känner, säger Sara.
Att vara i tävlingsläge i två veckor i rad innebär utmaningar.
− Man kan aldrig ha nog många checklistor, och vi har pratat en hel del med Trollhättans Sportryttare som arrangerade inomhus-SM i fjol, men man kan inte gardera sig mot allt.
− I vårt fall blev containrarna fulla när alla skulle tömma sina boxar samtidigt förra lördagen när ponny-SM var slut. Vi hade ideella funktionärer som tog hand om gödsel och spån och de arbetade så hårt som möjligt, och vi har inte så mycket plats för att ställa upp fler containrar.
− Men vi tar till oss vad som blev bra, liksom vad vi behöver jobba mer på.
Beröm från förbundets utsända
Lovorden har varit desto fler. Camilla Hagman från Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse var prisutdelare på häst-SM.
− Det är väldigt roligt att se juniorer, young riders och seniorer samlas under ett och samma tak, och vi har sett fantastiska prestationer i dag. Jag gläds med arrangörerna åt en fullsatt läktare, och jag har förstått att både ryttare, hästar och hästägare har trivts väldigt bra. Det ska arrangören ha en stor eloge för, sade Camilla till Ridsport.
Banpersonalen skulle kunna vara på vilken världscuptävling som helst och sköta sig briljant
Sara Eriksson
− Vi har fått många kommentarer från de tävlande om våra glada och trevliga funktionärer, och jag får nästan gåshud när jag tänker på hur duktiga alla är. Banpersonalen skulle kunna vara på vilken världscuptävling som helst och sköta sig briljant, säger Sara Eriksson.
Som tävlingsarrangör vill Borås Fältrittklubb lägga fokus på det sportsliga.
− Vi ska ha en bra bana, bra framhoppning, bra hinder, banbyggaren ska vara bra, liksom underlaget, säger Sara Eriksson.
− Samtidigt får man komma ihåg att tävlingsorganisationen är liten sett till det stora arbete som ska genomföras, och vi kan inte lösa allt. Vi vill vara 100 procent på alla plan men det är svårt att nå dit.
Lite extra nerv att rida SM på hemmaplan
Flera hemmaryttare startade i SM och de olika kringklasserna. Bäst lyckades Emma Johansson och Cavani Blue som kom trea i första kvalet till YRSM och slutade sexa i finalen. Hon var till en början nervös inför att rida en så stor tävling på hemmaplan.
− Först tänkte jag ”hur ska detta gå?” Men det var faktiskt roligt. Jag kände att många hejade på mig, och hörde att många kommit bara för att titta på mig, sade Emma efter prisutdelningen.
Hon bestämde sig för att starta så sent som i veckan innan, men det berodde inte på tveksamheten inför att rida på hemmaplan, utan på hästen.
− Han har bara gått två 1,45 innan så han är väldigt grön på den här höjden, berättade Emma som var väldigt nöjd med sin häst efter helgen.
Dolda kostnader
För arrangörerna väntar nu en utvärdering av stort som smått, och en sammanställning av alla intäkter och kostnader.
− Det är många kostnader som man inte tänker på, som el, sophämtning och containertömningar, säger Sara Eriksson, som samtidigt stryker under att hon inte vill skrämma någon från att söka ett SM-arrangemang.
− Det är roligt att vara SM-arrangör och klubbarna borde stå i kö för att få ordna ett SM.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på