Sverige
4 januari 2022 20:00
Ridsportplus

”Jag förbättrade mina tävlingsresultat direkt”

Unik satsningSom enda distrikt i landet satsar Skånes Ridsportförbund på ryttarutveckling för vuxna. Satsningen är inne på tredje året och uppskattas av de skånska ridklubbarna – samtidigt som vuxna ryttare får en unik chans att växa i sadeln. Småbarnsmamman Pia Hantoft var en av de första som hoppade på möjligheten. "Det har gjort stor skillnad för mig", säger hon.

”Jag förbättrade mina tävlingsresultat direkt”
Pia Hantoft kom tillbaka till hästryggen efter flera års uppehåll. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Skånes Ridsportförbund är ett av de största distrikten i Sverige med drygt 110 klubbar och föreningar, varav cirka 40 driver ridskola. Som enda distrikt i landet erbjuder man en satsning på ryttarutveckling för vuxna på både nivå 1 och 2.

    Pia Hantoft rider för Flyinge Ryttarförening och var en av de första som nappade när möjligheten först dök upp för ett par år sedan. Med sig hade hon sin SWB-häst Nikki (SWB sto f-10 e Cartier-Corrado WL, uppf Maja Wikström) som hon köpte när stoet var fem år.

    Pia själv hade då som så många andra återvänt till stallet efter ett flerårigt uppehåll för att utbilda sig, börja jobba och bilda familj. Efter att själv ha tragglat hemma på ridbanan och åkt på träningar blev ryttarutvecklingen ett riktigt lyft.

    – Jag har hållit på med hästar sedan jag var liten och haft egen ponny, sedan var jag borta från hästarna för att komma tillbaka igen för fem år sedan. Då köpte jag också min första egna häst. Man tror att allt ska vara som innan, men det har varit mycket svårare att komma tillbaka som vuxen ryttare än jag trodde, säger Pia som bor i Malmö och har hästen uppstallad i Vellinge.

    – Med ryttarutvecklingen fick jag ett helhetskoncept, där vi gick igenom allt från början. För mig var det den perfekta uppdateringen kring allt från foderstater, vad som är god hästhållning och vad hästen mår bra av mentalt till hur jag passar ut utrustningen, hur man lägger upp ett träningsschema och sätter upp mål över tid – och hur jag spänner bågen.

    Grunderna i fokus

    Tillsammans med vuxna ryttare från andra skånska klubbar fick Pia komma till Flyinge och rida för tränare på plats.
    – Bara att få komma till Flyinge och bli coachad av superproffs gjorde mig lite starstruck. Ända sedan jag var liten har Flyinge varit ett ridmecka. Det var så häftigt att få komma dit och rida på den fina anläggningen, och känna stämningen i stallarna.

    – Det är nära till bra tränare i Skåne, men då blir det mer av den här punkthjälpen. Man kommer till en uppsatt bana, hoppar och åker hem igen. Här jobbade vi väldigt mycket med grunderna och hur vi inverkar på hästen. Ofta kommer problemen man har från något problem i grunden. Vi jobbade mycket med detaljerna, berättar Pia som gick hoppinriktningen.

    En beridarelev från Flyinge demonstrerade hur hästens rörelsemönster förändras när ryttaren sitter för långt bak och för långt fram, och när man rider i otakt.
    – Det var verkligen supernyttigt att se.

    Photo-2021-12-31-14-23-11
    Pia Hantoft och Nikki har tävlat H90 fälttävlan, 1,10-hoppning och lätt B-dressyr. Foto: Privat
    Photo-2021-12-31-14-26-22
    Nikki reds in av elever på Flyinges unghästprogram. ”Det kändes tryggt att veta att hon hade fått en bra grund. Vi är en perfect match”, säger Pia Hantoft. Foto: Privat

    Att få dela hela upplevelsen med likasinnade var ett stort plus. Hon har fortfarande kontakt med flera som gick programmet, de hörs och peppar varandra.
    – Det var en stor bredd mellan de som gick programmet, någon siktade på att rida en viss klass om fem år och en annan ville rida SM. Det var jättekul att träffa andra vuxna ryttare som man kunde sitta och diskutera träningsupplägg med.

    ”Polletten trillade ner”

    – Det är fantastiskt med alla satsningar för unga som är på väg upp i eliten, det är klart att vi ska satsa på dem. Men de flesta som håller på med det här är glada amatörer och medelmåttor. Det är otroligt roligt att det finns en möjlighet även för oss att vara med, där vi ändå kan ha heltidsjobb och familj. Det är väldigt bra gjort av distriktet, säger Pia Hantoft som har en tvåårig liten Hugo hemma.

    – Vi siktar ju inte på att bli bäst i världen eller Sverige, men man vill fortfarande göra en resa och göra den på ett bra sätt.

    Får hennes egen del har både de avsuttna och uppsuttna delarna gjort stor skillnad.
    – Det har gjort jättemycket för min egen ridning, jag kom verkligen loss. Efter programmet startade jag en hel del fälttävlan, och både mina dressyrpoäng och hoppresultat gick upp ordentligt. Det var som att poletten trillade ner, säger Pia.

    – Min man brukar uttrycka det som vi har valt att spela Korpen. Han säger att det är bättre att lyckas i Korpen än att misslyckas i eliten.

    ”Idrott hela livet”

    Skånes Ridsportförbund har valt att köra ryttarutveckling för vuxna på våren, och för unga mellan 13 och 17 år på hösten. Man har också kört på både nivå 1 och 2. Tanken är egentligen att föreningarna själva ska ta hand om nivå 1, men här har Skånes Ridsportförbund tagit ett policybeslut på att erbjuda bägge nivåerna. Satsningen subventioneras dessutom med tjänstemannatid motsvarande 20 procent. Det berättar Maria Sånesson på Skånes Ridsportförbund.

    – Våra ridklubbar är väldigt tacksamma för att vi gör det här. Det är väldigt svårt för en enskild ridskola att få ihop en så pass stor grupp likasinnade, så att man kan göra en komplett satsning. På det här viset kan vi samla ryttare från flera klubbar och grupperna har varit fulla från start, säger hon.

    Satsningen ligger också rätt i tiden.
    – Att vi även erbjuder ryttarutveckling för vuxna ryttare är faktiskt ett utav RF:s mål, där man talar om idrott hela livet. Vi har ett större uppdrag än vi hade för 10-15 år sedan, vi kan inte bara rikta oss mot unga sett ur ett folkhälsoperspektiv, säger Maria Sånesson.

    Späckat schema för våren

    Vårens satsning för vuxna ryttare är med fokus på några av de olika målen i Ridsport 2025. Det senare är ett strategidokument för hur ridsporten ska utvecklas på sikt.

    Utöver hoppning och dressyr, kommer det även erbjudas platser för WE-ekipage.

    På schemat står följande:

    • Ryttare som idrottare.
    • Ridlära, vikten av grundridning och genomtänkt utbildning.
    • Foderlära.
    • Hästens vanliga sjukdomar.
    • Mental träning.

    Alla som är medlemmar i en skånsk förening ansluten till Skånes Ridsportförbund och som uppfyller kraven kan söka till satsningen. Sista dag för ansökan är den 27 februari.

    Läs mer och ansök här.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden