Avelsnyheter
20 september 2020 06:25
Ridsportplus

Testryttaren Dufour : ”Jag gillar hästar som är heta och verkligt framåt”

TestryttareVi talar med Cathrine Dufour - dansk dressyrs mest lysande stjärna. Nu tar hon över stafettpinnen märkt testryttare av 4-åriga dressyrhästar från Charlotte 
Dujardin i höstens Breeders Trophy-final.

Testryttaren Dufour : ”Jag gillar hästar som är heta och verkligt framåt”
Cathrine Dufour vill att hästarna ska ha en normal och naturlig lösgjordhet som ger en bra känsla i sadeln. Här under ett träningspass på Atterupgaards Cassidy. Foto: Digishots

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Cathrine Dufour har tagit på sig ett verkligt hedersuppdrag: att testrida de tio bästa 4-åriga dressyrhästarna i Breeders Trophy-finalen, lördag den 26 september.

Hur känns det?
– Jag är inte den djärvaste eller modigaste ryttaren, långt därifrån. Det tog ett tag innan jag sa ja tack till uppdraget. Men det är så intressant och jag älskar själv att titta på testridning både i Danmark och i Sverige. Jag ser verkligen fram emot det.

Har du varit testryttare förut?
– Nej aldrig! Jag kommer att rida de här som jag rider mina egna unga hästar, inte konstigare än så. Jag kommer inte att pressa någon häst för att få fram något spektakulärt, snarare tvärtom, jag vill känna grundkvaliteten.

Har du följt din föregångare Charlotte Dujardins ritter på Breeders Trophy?
– Jag såg faktiskt en del av dem när jag tävlade i Flyinge själv (2018 med Bohemian, reds anm). Charlotte har varit så populär och skicklig att jag verkligen fick fundera på om jag kände att jag kunde fylla den kostymen. Till slut handlar det om att kunna rida och samtidigt informera och berätta för publiken, om det nu blir publik på plats, eller på distans. Jag är van vid att rida och berätta, förmedla det jag känner. Jag hoppas innerligt att jag kan göra ett bra jobb som efterträdare, det är tufft men jag satsar.

Publiken har vant sig vid kommentarer på engelska, hur ska du göra?
– Jag fortsätter på engelska, jag är inte alls bekväm med svenska, om inte arrangören vill att jag ska  göra det på danska för svenska åhörare. Jag undervisar en del av mina elever på engelska och jag är van att prata engelska med Kyra Kyrklund.

Du säger att du inte är en modig ryttare men i Friends arena var du med i en showklass med hoppning, är det annorlunda med unga hästar?
– Unga hästar kan vara spända men de jag ska testa är de allra bästa och de borde kunna fungera helt okej med en ny ryttare på ryggen. De ska bara kunna hantera skritt, trav och galopp helt normalt så det är inga höga krav. Jag gillar hästar som är heta och verkligt framåt, de kan vara alerta och pigga utan att det är problem för mig. Det jag inte vill ha är något åt rodeo-hållet.

Till vardags rider du ganska många  unghästar genom ditt arbete för Helgstrand Dressage. När börjar ditt arbete med unghästarna där?
– Jag fick ta över fyra 4-åringar när jag började jobba för Andreas och har ridit andra tidigare, så visst är jag van vid unghästar. Det är mer att jag föredrar hästar som är lite äldre.

Vad vill du själv känna hos en ung häst när du provar den, vad ger dig känslan av talang hos en häst?
– Det är viktigt att de kan variera tempo och steglängd i alla gångarter, växla upp och växla ner i de grundläggande momenten. Jag vill känna att de kommer framåt-uppåt, lyssnar på mig och kommer tillbaka, att de använder sin kropp utan att vara för spända och hålla igen i sina rörelser. En normal och naturlig lösgjordhet, sådant som ofta ger en bra känsla i sadeln.

Fakta

SWB-häst hos Dufour

Hilusmhbimg_6787
Hilus MHB reds tidigare av Mikaela Alderin-Danielsson. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hilus MHB, SWB f -12 e Johnson–Don Primero, uppf Madeleine Karlsson och Fredric Spång, reds tidigare av Mikaela Alderin-Danielsson i bl a unghäst-VM.

Du har redan en SWB-häst i stallet, Hilus MHB. Letar du efter fler som honom?
– Absolut, men jag har också sett Springbank II VH många gånger och på det hela taget gillar jag den riktning som svensk avel tagit, den efterliknar det vi har i Danmark i dag. Vi har hästar med fin modell och med stora gångarter och
rörelser, men med bibehållen kvickhet som behövs i Grand Prix.

Vad gör du veckorna fram till dess det är dags att besöka Sverige?
– Just nu är det dags för de danska mästerskapen på Equitour Aalborg och jag startar med två hästar. Självklart ska Atterupgaards Cassidy gå och sedan startar min nya stjärna Vamos Amigos (Westf f -12 e Vitalis-Blue Hors Hotline) också. För bara någon vecka sedan debuterade vi och kvalificerade oss, så det blir superspännande. I år har jag tagit mycket tid till att jobba med mina yngre hästar och kvalificerat dem till våra danska unghästfinaler.

Fakta

Cathrine Dufour

Ålder: 28 år.

Bor: Roskilde.

Familj: ”Kærestan” Rasmine Laudrup, föräldrarna Peter och Mona Dufour, lillasyster Celine och hunden Charlie.

Inspireras av: Simmaren Michael Phelps och Isabell Werth. Båda har varit hungriga i så många år på att bli bättre och fortsätta leverera i sina sporter. Och så mamma och pappa som har arbetat ihop till allt vi har, de är båda en stor inspirationskälla.

Motto: ”If you can dream it you can do it.”

Har oanad talang för: Jag gillar badminton och tror att jag hade kunnat bli riktigt bra.

Vaknar alltid: Klockan 5-6 på morgonen.

Lägger mig senast: Klockan 22.30.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Breeders i dressyr – referat, bilder, filmer och intervjuer (23)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden