Avelsnyheter
3 juli 2023 17:49
Ridsportplus

”Jag har en positiv inställning till varje häst”

SWB:s unghästbedömningarNu när en stor del av årets unghästtester är genomförda vill vi få lite koll på årets kull – hur är det att döma och hur är kvaliteten? Vi talar med Susanne Axén, A-domare i hoppning inom SWB, som jobbat flitigt nu under unghästtesterna.

”Jag har en positiv inställning till varje häst”
Viljan är viktigast hos hopphästen, anser A-domaren Susanne Axén. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Susanne Axén dömer ett tiotal av SWB:s tester i år. Hon började som aspirant och B-domare för tio- femton år sedan och är A-domare i hoppning sedan fem år tillbaka.

    Vad tycker du om kvaliteten på årets hästar?
    – När det gäller hopphästar stack Grevagården och Skaraborg ut. Där var det väldigt många mycket trevliga hästar som var väl förberedda.

    Hur har hästarna utvecklats genom åren?
    – Hästarna är mer sportiga, om jag ser historiskt, de är lättare  och mer högställda och specifikt avlade för hoppning. De är mer atletiska och spänstiga. Och gångartshästarna är som födda på tygeln.

    Vilken är den perfekta hopphästen, enligt din åsikt?
    – Det är väl klart att det är King Edward. För vi ska framhålla vårt svenska; även om hästarna inte är ursprungssvenska så känns de som svenska när våra ryttare rider dem.

    Har du någon favorithäst som du dömt under åren?
    – Nej, det finns många. Totalt sett är det flera bra hästar man sett, vilket visar sig i betygen också.

    Ja, när det gäller betyg. Hur tänker du?
    – Jag försöker ha en positiv inställning till varje häst som kommer in. Jag tittar på hästens förtjänster och lyfter dem, så att ägaren får med sig något positivt, även om inte betygen är de högsta. Ägaren har det linjära protokollet där det står svart på vitt, men man kan försöka ge det som finns mellan raderna. Om en häst får en nia är det något som fattas för en tia, och det kan vara intressant att skicka med.

    Vad är allra viktigast för dig när du bedömer en häst? 
    – Hoppvilja, att hästen är rädd om sig, spänsten, alltså avstampet, och sedan naturligtvis hur språngkurvan är. Men en häst som har viljan och inte vill riva kan klara sig långt även om inte språngkurvan är hundra.

    Är det något som du saknar i bedömningen, som skulle ge en ännu bättre bild av hästens framtid?
    – Nej, jag tycker den linjära bedömning vi har ger en rättvis bild.

    Vad är svårast med att döma hästar?
    – Svårast vet jag inte, men det kräver erfarenhet, att se många hästar, så att man känner sig trygg i bedömningen. En mentor är bra för den som är på väg att bli domare. Själv hade jag min man Loa Axén som mentor och efter det har jag haft Lasse Berglund.

    Dömer du och andra domare på samma sätt?
    – Ja, det tycker jag. Vi har domarkurser som är ständigt rullande under året, där vi försöker likrikta oss. Då ser vi hästar som vi dömer och diskuterar runt.

    Varför blev du domare?
    – Dels har jag alltid haft ett stort unghästintresse och de hästar jag själv tävlat har varit unga hästar som jag tog fram på den tiden jag var i gång. Jag har haft uppfödning i liten skala under en period när vi hade förmånen att bo på en hästgård. En som vi haft kvar och som sonen tävlat upp till 1,40 är Firefox HG (f -09 e Fetcher N-Pentagon).

    Fakta

    Vill se Italien

    • Namn: Susanne Axén.
    • Bor: I Väderstad, Mjölby.
    • Familj: Maken Loa Axén har gått bort, tre söner och även bonussöner.
    • Jobbar: Som hästlärare på Vreta Utbildnings-centrum. Utbildad ridlärare, A-domare för SWB, examinator för yrkesprov i SvRF.
    • Ålder: 62 år.
    • Hästar: När min man gick bort sålde jag av hästarna, vi har en kvar som sonen rider – jag är sponsor!
    • Fritidsintressen: Hästar och mina två hundar (schäfer-labradorkorningar).
    • På min bucket list: Jag tycker om att resa, jag vill åka till Italien. Där finns vackra gränder med mycket blommor, men jag vill också se Colosseum.

    25 unghästtester och 12 ridhästtester är hittills genomförda, från Flyinge i söder till Luleå i norr. Fem respektive sex tester återstår.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Allt från årets unghästbedömningar (52)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden