Dressyr
13 september 2020 12:26
Ridsportplus

”Jag hoppas vi får bli gamla tillsammans”

I vått och torrtFrida Hallgren är inne på nionde året med "Danny", hästen med nio liv som hon har gjort hela resan upp till Grand Prix med. När valacken drabbades av headshaking var Frida rädd att det var slutet på duons tävlingskarriär, men nu är den känslige valacken tillbaka på banan igen.

”Jag hoppas vi får bli gamla tillsammans”
Radarparet Danny och Frida Hallgren. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Han började skrapa ansiktet mot marken och boxväggarna, ungefär som han försökte skrapa bort något. Han släpade mulen i marken och betedde sig som om det satt en broms i ansiktet. Ganska snabbt fick han även skakningar eller ryckningar, det såg ut som han fick en elektrisk stöt på mulen som gjorde att han skakade till med huvudet. Allt kom väldigt plötsligt och han var påtagligt störd hela tiden, berättar Frida Hallgren.

    Det här var i slutet av 2018 och Frida Hallgren och hästen Alive (val f-06 e Blue Hors Romanov-Flamingo, uppf Karl Christian Lindholm, äg Frida Hallgren), alias ”Danny”, var precis på väg att avsluta ett framgångsrikt år med både GP-debut och SM-final i bagaget. Allt förändrades dock över en natt när sjukdomen slog till med full kraft.
    – Han var väldigt dålig och inga medicinska preparat hjälpte. Googlar man på headshaking är att det ingen rolig läsning. Det som främst kommer upp är att det inte går att bota, säger Frida Hallgren.

    Inge Durie, veterinär på Strömsholm, gjorde först en fullständig utredning för att ta reda på om det verkligen handlade om headshaking, eller om det fanns en fysisk orsak till skakningarna. Men inget hittades och ganska snart konstaterade Inge Durie att det var headshaking. Sjukdomen är vad man kallar ”idiopatisk”.

    – Trots att man försöker hitta en anledning så går det inte. Det finns ingen fysisk förklaring, utan det handlar om att trigeminusnerven i ansiktet blir irriterad på något sätt och det i sin tur utlöser symptomen. Det är som en nervsmärta i ansiktet, förklarar Frida Hallgren.

    ”Självmordssjukan”

    Headshaking liknas ofta vid trigeminusneuralgi hos människor, en sjukdom som kännetecknas av attacker med kortvarig intensiv ansiktssmärta. Något som kan vara ytterst plågsamt. Ibland kallas sjukdomen till och med för ”självmordssjukan”, med avseende på att den kan vara mycket svår att leva med.

    Om headshaking och trigeminusneuralgi verkligen är samma typ av sjukdom står  inte klart, men bägge är något av ett mysterium. När det gäller humanvarianten har man dock kommit avsevärt längre när det gäller behandlingsmetoder, främst kirurgiskt.

    – Det är väldigt svårt att medicinera mot nervsmärtor och det finns inte så många andra lösningar heller, säger Frida Hallgren.

    Han blev otroligt mycket bättre, från ren katastrof till i princip symptomfri.

    Det visade sig dock finnas ett behandlingsalternativ som var värt att testa, nämligen PENS som står för Percutaneous Electrical Nerve Stimulation. Metoden går i korthet ut på att störa nerven så att den återgår till det normala, vilket görs med hjälp av elektroder som man sätter i anslutning till nerverna. Något som Specialisthästsjukhuset Strömsholm började erbjuda 2016, men sedan slutade med. PENS-maskinen var därför inte kvar i Sverige och att låna hem den från England skulle bli en kostsam historia, visade det sig.
    – Det här är inget som försäkringen täcker, men vi kände ändå att vi ville göra det. Med en sådan häst som Danny fanns det ingen tvekan, säger Frida Hallgren.

    Sagt och gjort. PENS-maskinen fraktades från England till Strömsholm, Inge Durie utbildades i att använda den och under våren 2019 behandlas Danny vid fyra tillfällen.
    – Det var 50 procents chans att han skulle svara på behandlingen, och han visade sig tillhöra den halva som faktiskt svarar. Han blev otroligt mycket bättre, från ren katastrof till i princip symptomfri under sommaren förra året, berättar Frida Hallgren.

    Valde bort SM

    Men det blev inga GP-klasser, utan istället satsade ekipaget helhjärtat på att rida Intermédiaire II när Danny var redo att gå in på banan igen.
    – Jag var så glad att han kom tillbaka efter sin headshaking, och ville rida på en nivå som vi bägge kände oss trygga med. Jag ville bara att vi skulle ha kul tillsammans.

    – Jag var inte säker på att det skulle fortsätta fungera, men nu har han överbevisat mig. Och då kan vi ta upp Grand Prix-utmaningen igen och fortsätta utvecklas där.

    Photo-2020-08-19-13-54-52
    Danny får PENS-behandling på Strömsholm. Foto: Privat
    Photo-2020-08-19-13-51-35
    Frida Hallgren och Danny var reserv i U25-truppen 2017. Foto: Privat
    Photo-2020-08-19-13-50-39
    Ett ekipage med starka band. Foto: Privat

    Ett par GP-starter har det trots allt blivit i år, med resultatet att ekipaget direkt kvalade till senior-SM för andra gången. Frida valde dock att inte åka till Strömsholm.
    – SM kom ganska snabbt inpå nu och vi har inte hunnit träna som vi ville under vintern, eftersom han har haft en ligamentsskada. Men jag hoppas att han är i lika fin form nästa år som han är nu, då kan vi förhoppningsvis vara med och verkligen göra det bra, säger hon.

    Han är otroligt duktig på piaff på träningen, men inne på banan blir han lite blyg.

    Även om hon såg kvalitéer i Danny från början, hade hon aldrig kunnat drömma om att de skulle ta sig hela vägen.
    – Jag har blivit glatt överraskad för varje nivå vi har tagit oss till. Från början tänkte jag inte alls att det här skulle bli min GP-häst, utan jag blev nästan lite förvånad när det visade sig att han kunde göra piaff och passage också.

    Just den sistnämnda biten är utmaningen med att rida Grand Prix på Danny. I Intermédiaire II ligger piaffen ”lite snällt” i linjerna, men i Grand Prix blir det tuffare, berättar Frida.
    – Han är otroligt duktig på piaff på träningen, men inne på banan blir han lite blyg. Han är en otroligt ängslig och känslig häst, och han har lite dåligt självförtroende. I piruetterna och travprogrammen går han som en tiger, men piaffen är svår för honom. Där måste jag peppa honom till att våga ta för sig, för han gör det så himla bra.

    Ekipaget tränar sedan många år för Jeanna Högberg, som just flyttat till Danmark för att arbeta på Helgstrand Dressage.
    – Jeanna har hjälpt oss i alla år, det är hon som har lagt grunden för allt. Jag är otroligt glad för hennes skull, men en liten förlust är det ju. Fast hon ska nog kunna komma hem och hjälpa oss ibland ändå.

    Flughuva lindrar

    Dessvärre ger PENS-behandlingen inte bestående resultat, utan förr eller senare smyger sig skakningarna tillbaka igen. Förhoppningen är dock att det finns en långvarig effekt som kan hålla sjukdomen i schack.
    – Det har kommit tillbaka, redan efter ett halvår märktes de första små symptomen. Nu, över ett år senare, har han absolut symptom på headshaking. Han kan ha små skakningar om man verkligen tittar efter, men det är så lite och han har inga nervsmärtor. Han är sund och mår bra.

    Photo-2020-08-19-13-50-14
    Frida Hallgren bor i Falun och har ett ”vanligt” jobb vid sidan av satsningen med Danny. Foto: Privat

    Det finns vissa hjälpmedel som kan lindra på olika sätt, en variant är att använda flughuva.
    – Danny har flughuva med UV-skydd på sig dygnet runt, även vintertid. Vi har märkt att han är mer känslig i ansiktet än en vanlig häst för exempelvis flugor, en vindpust eller om det är något som yr upp i ansiktet på honom. Flughuvan ger honom lindring och det har gjort väldigt stor skillnad. Men det är inga problem att rida honom utan huva, det är mest som en liten säkerhetsåtgärd för att hjälpa honom, berättar Frida.

    Vi har gjort allt tillsammans för första gången och det är en häftig känsla.

    Skulle han bli sämre igen så finns möjligheten med PENS-maskinen kvar. Något Frida inte skulle tveka att använda sig av, om det är för Dannys bästa.
    – Det är klart att det finns en oro över att det ska bli värre igen, men just nu har han ett bra liv. Och det är framför allt det som är viktigt för mig.

    Målet nu är att träna ”lite mer seriöst” för Grand Prix, och hålla tummarna för en helt frisk vintersäsong. Vid sidan av headshakingen är Danny nämligen lite av en otursfågel.
    – Att få göra lite tävlingscomeback efter allt som har varit är bara en bonus. Nu hoppas jag bara att hon får fortsätta må bra, säger Frida som har bestämt sig för att behålla Danny för alltid.

    – Vissa hästar känner man sig bara klar med, men så har jag aldrig känt med honom. Jag har alltid känt att det finns mer att hämta. Vi har gjort allt tillsammans för första gången och det är en häftig känsla. Han är min absoluta ögonsten och jag hoppas vi får bli gamla tillsammans.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden