Dressyr
7 februari 2020 10:03
Ridsportplus

”Jag storgrät och sa att jag var dålig – varje tävling”

Fixar allt självMichelle Hagman Hassink började sin karriär genom att tjuvrida grannbondens hästar. Nu bor hon i Nederländerna och ingår i dressyrens landslagstrupp, men till skillnad mot de flesta toppryttarna sköter hon allt själv - någon hästskötare har hon inte råd med.

”Jag storgrät och sa att jag var dålig – varje tävling”
”Min styrka är att jag tror på hästen. Jag ger liksom inte upp – jag ger aldrig upp”, säger Michelle Hagman Hassink. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hon var i sexårsåldern när hon började rida, Michelle Hagman Hassink.
– Det var ganska roligt, jag smög med en kompis till en bonde och red i gympadojjor och utan hjälm. Till slut ringde bonden till min morfar och sa att jag behövde en hjälm. Bonden var absolut inte arg, men han tyckte nog att nu får man ta hand om sitt barnbarn, säger hon.

Till dess hade det varit cross som var favoritsporten för lilla Michelle – men hästarna kom att slå ut den sporten.
– Pappa blev ledsen, han tyckte att det var lite otäckt med hästar. Nu för tiden tar han hand om avelsstona, mockar och byter täcken.

Inte råd med tävling

Efter två år på ridskola fick hon en egen häst.
– Jag hade ganska många ponnyer men tävlade nästan ingenting. Vi hade inte pengar till det. Jag gjorde kanske fem starter och det gick inte så bra.
– Jag red in min första stora häst, en hingst, när jag var tolv år. Det gick jättebra. När man var tolv brydde man sig inte så mycket, jag bara satt upp och red iväg.

Fakta

Sagt om Michelle

  • ”Michelle har levt utomlands i 16 år. Det är en sak om du har en stor påse pengar med dig men det här har hon i stället gjort med en stor påse envishet och talang. Hon har slitit enormt. Det är en tuff resa hon har gjort. Får hon rätt häst är hon med längst fram – det är lite kaxigt men jag står för det.”
    Mats Hagman, Michelles pappa
  • ”Michelle bodde och jobbade i grannbyn på stuteri Sprehe. Det är en väldigt härlig tjej, vi kan nog bli ganska barnsliga ihop. Hon tar sporten på allvar som man måste på den här nivån, men hon behåller sin charm och har alltid lätt för att dra ett skämt.”
    Therese Nilshagen, dressyrryttare
  • ”Michelle har utbildat flera hästar till svår klass, och hon är en ambitiös och satsande ryttare. Även om hon finns i Europa har vi full koll på henne.”
    Bo Jenå, landslagskapten
Expandera

Tävlandet startade egentligen inte förrän Michelle flyttat till Tyskland och familjen Rüben i slutet på 2004.
– Jag gjorde några starter med min 5-åring, Axiom (e D-Day-Krevad) som hade varit årets SWB-föl 1999. Vi kvalade till både Falsterbo och Breeders. I Falsterbo bockade han bara, men Breeders gick bra.

Axiom vann sin första S:t Georges när han var sju, och då började tävlandet på allvar för Michelle.
– Jag var inte rolig att ha att göra med på tävling, hur det än gick storgrät jag och sa att jag var dålig, säger Michelle.

Michelle-hagman-4-191130-rt-(1)
Michelle Hagman Hassink och Chagall H. Foto: Roland Thunholm

Hon tränade för Ralph Michel Rass, som efter två sådana utbrott pratade allvar med henne.
– Han sa: ”Så här jobbar inte vi, det är oprofessionellt och lite dumt. Vi behöver hitta en lösning på det här, för jag följer inte med på tävling om det inte löser sig.” Ingen hade tidigare sagt till mig att jag betedde mig illa.

Fick sitta själv en halvtimme

Det hela löste sig så att hästskötaren tog hästen direkt efter tävling och Michelle satt för sig själv i en halvtimme.
– Sedan kom tränaren och frågade ”är du normal nu”. Han fortsatte att följa med på tävling.

Jag var inte rolig att ha att göra med på tävling, hur det än gick storgrät jag och sa att jag var dålig.

Numera har Michelle lärt sig att ta motgångar bättre. Hon kom till exempel på nionde plats av tio i Top Ten i Friends, men säger ändå:
– Jag är skitnöjd.

Michelle var aktuell för EM 2017. Men i stället såldes Happiness H och Michelle blev mamma. Nu hoppas hon på nya hästar. Det finns ett tiotal i stallet där Chagall H (val f -07 e Chirlon u Day Light H e Donnerlord, uppf Josef Hax, äg Dietmar Hax) är nummer ett. Han segrade i höstas i en trestjärnig Grand Prix Special i Exloo. Michelle nämner också Destano som en fantastisk hingst.
– Och så Dollar Girl, en 7-åring som jag tror otroligt mycket på.

Åker ensam på tävlingar

Hur Michelle tävlar skiljer sig från de flesta i toppen. Hon körde ensam från Nederländerna till Sverige med tvååriga dottern Aurelia i bilen och Chagall H i släpet. Väl i Sverige fick dottern stanna hos mormor och morfar i Kalmartrakten, medan Michelle styrde kosan mot Friends. Någon hästskötare finns inte.
– Jag har inte råd. Jag har en arbetande student som jag är jätteglad för, vi hjälps åt.

Michelle-hagman
Michelle reste själv med Chagall H till Friends. Foto: Roland Thunholm

Fortfarande är familjen Rüben, som Michelle stannade hos i fyra år, det främsta bollplanket.
– Jag har fortsatt att träna för dem och vi hörs på telefon. Det är dem jag ringer om jag behöver bolla något. Herr Rüben, 82, säger ”går det inte i dag, så går det i morgon. Går det inte i morgon, så går det nästa månad”.

En annan viktig person runt Michelle är hennes man. De träffades i Tyskland, men bor sedan två år i Nederländerna, makens hemland.
– Han har ingenting med hästar att göra, han kommer från en cykelfamilj, Tour de France-mässigt. Det är jätteskönt att han har tävlat, han förstår.

Fakta

Michelle Hagman Hassink

Namn:  Michelle Hagman Hassink.

Ålder: 34 år.

Familj: Maken Arne Hassink, dottern Aurelia, två år.

Bor: Vragender, Nederländerna.

Fritidsintressen: Sova!

Drömmen: Jag är en dålig drömmare – jag bara fortsätter att rida…

Bästa rådet jag har fått: När jag var nio år tränade jag för Susanne Gielen. Det gick verkligen inte bra, och jag sa  ”Jag kan inte, jag kan inte”. Hon svarade lugnt ”Du kan och du ska”. Det har jag alltid med mig.

Expandera

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1 2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden