Hoppning
23 februari 2020 10:11
Ridsportplus

”Jag vill inte ta det för allvarligt”

GHS 2020Han tyckte det såg så enkelt ut när gudfar Rolf-Göran Bengtsson vann EM i Madrid. Nästa dag satt han på en häst för första gången och nu gör Erik Nordström karriär på landslagsnivå. "Jag inspireras mycket av den resa som Rolf-Göran har gjort", säger Erik Nordström som rider young rider-finalen i Scandinavium.

”Jag vill inte ta det för allvarligt”
Erik Nordström och Chanel i Scandinavium förra året. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    GHS-äventyret kunde ha tagit en ände med förskräckelse för Erik Nordström den här gången. När han skulle trimma lite i arenan första dagen så märkte han att Chanel var halt. Det visade sig vara en hovböld som plötsligt hade blossat upp. Med bara timmar kvar till veterinärbesiktningen, då det skulle vara för sent att byta häst, fick Eriks pappa tag på kusinen Rolf-Göran Bengtsson. Han var på väg för att hämta mamma Elsa Bengtsson, inte långt från familjen Nordströms gård i Skåne. Mprez togs snabbt in från hagen medan Rolf-Göran Bengtsson rullade in på gårdsplanen.

    – Pappa spolade av henne lite snabbt och sedan fick hon åka med Rolf-Görans två hingstar upp till Göteborg. Jag hade inte alls förberett henne på detta, hon har tävlat på och skulle få ta det lite lugnt, berättar Erik Nordström.

    Det var lite kaosartat att ställa om från Chanel till Mprez, fortsätter Erik, som hade längtat efter att få starta Chanel i Scandinavium. Samtidigt tänkte han att då får ”lilla M” chansen och att han bara fick göra det bästa av situationen.
    – Man lär sig hur mycket som helst bara genom att vara här. Bara att sitta bredvid Marcus Ehning, Rolf-Göran och Daniel Deusser gör att man sitter lite rakare i ryggen utan att tänka på det.

    Felfritt och en andraplacering i första omgången under torsdagen och ett ynka nedslag i lördagens 1,40 har än så länge varit resultatet för Erik och Mprez.
    – Nedslaget får gå på rutinkontot, hon har gjort det otroligt bra, säger Erik som startar sin andra 1,45 med just Mprez i finalen.

    Fick en fråga via Messenger

    Han har minst sagt gjort en raketresa på häst efter ponnytiden. Det gick lite halvbra i början med några olika hästar upp till 1,25-nivå och någon enstaka start i 1,40, men det var först hösten 2018 som det lossnade rejält. Då hade han tidigare på året fått frågan om han ville rida 5-åringen Iwan som Eva Danielsson köpt på Swedish Select Horse Sales-auktionen.
    – Han var helt grön och hade inte gjort någonting när jag fick honom, men sedan gick han på Elmia med ett nedslag i finalen, berättar Erik.

    Bara att sitta bredvid Marcus Ehning, Rolf-Göran och Daniel Deusser gör att man sitter lite rakare i ryggen utan att tänka på det.

    Det ena ledde till det andra och på en tävling i Lund i november 2018 såg Sandra Rittstam när Erik hoppade en 1,20-klass med Iwan. Hon hade tidigare ägt hästar åt finska landslagsryttare och gillade det hon såg.
    – Hon tyckte att jag red fint och hörde av sig på Messenger där hon undrade om jag ville rida Mprez som då hade gått 1,45. Jag höll nästan på att trilla baklänges, berättar Erik som blev väldigt glad över chansen att få rida en sådan fin häst.

    Mprez och Erik klickade direkt och fick en kickstart på tävlingsbanan med felfria starter och placeringar upp till 1,30 på kort tid. Det triggade Sandra Rittstam att även lämna över Chanel till Erik efter knappt två månader med Mprez.
    – Första gången jag satt på Chanel så hoppade hon helt magiskt. Hon är verkligen spektakulär, säger Erik och får något speciellt i blicken.

    Ueriknordtsrömrt
    Erik Nordström och Chanel i Falsterbo. Foto: Roland Thunholm

    Lång och låg galopp i skogen

    Plötsligt hade han tre topphästar i stallet och därefter gick det i rekordfart med bland annat final i Morgondagens vinnare förra året, 1,45-debut, en andraplats i Falsterbos ungdoms-GP och NM-uttagning med Chanel, final i Torstensons ungdoms-GP på Elmia och nu Scandinavium igen. Hästen som främst har gått i täten är Chanel, men nu har lilla bruna Mprez börjat dra lite mer jämsides med den wow-hoppande skimmeln.
    – ”M” är hur fin som helst men har varit lite svårare. Hon är lite hetare och inte den typen av häst som jag har ridit innan. Men hon har ett helt fantastiskt hjärta och vill alltid i mål, säger Erik.

    Hon har ett otroligt hjärta, men vill lite mycket och vi har jobbat mycket med att få henne lite lugnare.

    Han berättar att Mprez måste få röra på sig, annars blir det för mycket i huvudet på den lilla hästen som inte ens mäter 1,60 över manken.
    – Jag har försökt anpassa mig efter henne och rider nästan bara ut. Jag har lagt mycket fokus på att galoppera henne lång och låg, bara för att hon ska slappna av. Hon är mycket ute i hagen också, det är viktigt att hon verkligen får vara häst så mycket som möjligt, förklarar Erik.

    – Jag har tagit det lite lugnare med Mprez, hon har fått komma underifrån. Dessutom har jag tagit mycket hjälp av Rolf-Göran och även Stefan Sjögren. Hon har ett otroligt hjärta, men vill lite mycket och vi har jobbat mycket med att få henne lite lugnare.

    Det tålmodiga arbetet har också burit frukt, särskilt under sensommaren och hösten förra året har det lilla bruna stoet blommat ut med flera fina placeringar i 1,40 och 1,45-debut, berättar Erik som är uttagen till OBS-truppen 2020.
    – De vill gärna se att man hoppar 1,50, men jag vill verkligen vara redo. Jag vill inte gå in i en klass och riva ut mig, utan jag vill alltid känna mig förberedd för uppgiften.

    Framgångssagan med Hamlet

    Det kunde dock lika gärna ha blivit en fotbollskarriär för Erik som var lovande på fotbollsplanen i tidig ålder. Dessutom var pappa fotbollstränare. Men när Erik såg sin gudfar Rolf-Göran vinna EM i Madrid 2011 hände det något.
    – Jag tyckte inte att det såg så svårt ut och dagen efter satt jag på en häst för första gången, berättar Erik som då var tio år gammal.

    Ridsport
    Erik Nordström och Flammabyggets Hamlet när de kom tvåa i Falsterbos ponny-GP 2017. Foto: Roland Thunholm

    Han fick möjlighet att rida andras ponnyer och 2013 lade han fotbollen på hyllan för gott, samtidigt som han startade sin första hopptävling. Ett par år senare red han på SM-nivå samtidigt som han blev tipsad om ”Hamlet”. Flammabyggets Hamlet var då 21 år gammal och en rutinerad herre som hade gjort sitt på tävlingsbanan. Tanken var att han skulle få trappa ner och vara läromästare åt Erik. Familjen Nordström köpte honom för 20 000 kronor.

    Vi teamade verkligen ihop han och jag. Han fick en nytändning och sin riktiga peak i livet med mig.

    Men sedan ville ödet annorlunda och Erik och Hamlet blev något av ett fenomen med sin särskilda kemi på tävlingsbanan. Tillsammans gjorde de kometkarriär på toppnivå och tog bland annat hem flera SM-guld. De blev även uttagna till EM, men valde att avstå på grund av den långa resan och värmen i Ungern där EM gick det året.
    – Vi teamade verkligen ihop han och jag. Han fick en nytändning och sin riktiga peak i livet med mig, säger Erik som nu har lånat ut 26-åringen till en ponnyryttare i Skåne.
    – Hemma hoppar han ur hagen och springer upp till stallet om han inte blir riden ordentligt. Där han är nu får han vara i centrum och det måste han få vara.

    Dsc_0631 Mule
    De hade ett mycket speciellt band, Erik Nordström och Hamlet. Foto: Lisbeth Pahnke-Airosto

    Vilja och ambition är gratis

    Att Rolf-Göran Bengtsson är Eriks stora inspirationskälla råder det ingen tvekan om.
    – Han har inte heller haft de ekonomiska förutsättningarna utan red på ponnyer som var skogsmullar och körde med kotransport till tävling. Han har tagit sig dit han är idag från scratch. Han har gjort den resa som jag också gör lite nu.

    – De viktigaste egenskaperna för att lyckas går inte att köpa för pengar. Att vara ambitiös, att alltid vilja ta sig fram och visa att man vill, det är inget som plånboken styr över, menar Erik.

    Bara Rolf-Göran går banan med mig eller hjälper mig på framhoppningen så utvecklas jag.

    Erik och Rolf-Göran pratar mycket om nästa steg och planen är att Erik ska åka ner och träna och tävla ihop med sin gudfar under våren. Men någon fullödig satsning där Erik åker ner och jobbar som beridare i Europa är inte aktuellt ännu. Så länge han får fortsätta rida sin tre topphästar vill han gärna ge sig själv chansen att satsa fullt ut. Med nytaget körkort kan han själv åka ner och träna hos Rolf-Göran oftare och även följa med på tävling.
    – Vi har närmare till norra Tyskland där Rolf-Göran finns än till Stockholm. Jag vill verkligen utvecklas och jag känner att det är där jag vill vara så mycket jag kan. Bara Rolf-Göran går banan med mig eller hjälper mig på framhoppningen så utvecklas jag.
    – Jag är verkligen tacksam över att jag får ha två hästar som hoppar högt, det gör också att jag utvecklas väldigt mycket. Jag får gå in två gånger på banan och om jag har gjort något fel första gången, kan jag göra annorlunda andra gången. Dessutom kan de avlasta varandra.

    Hur är det med dina tävlingsnerver?
    – Många säger att jag är alldeles för lugn. Det är mycket spänning i Scandinavium, men jag är lugn och försöker föra över det på Mprez. Hon kan lätt bli lite stressad annars.
    – På framhoppningen är det vissa som går in stenhårt i sin bubbla, medan jag kan vara den som pratar lite. Jag kan gå in i min bubbla precis innan start, men jag vill inte ta det för allvarligt.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Upplev hästfesten i Scandinavium igen (60)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden