Avelsnyheter
11 november 2019 14:13
Ridsportplus

Jan Brink: ”Många hästar förbrukas istället för att brukas”

LegendarUnder tio års tid gick Briar 899 alla mästerskap och hans enda skada har varit ett brutet revben efter en olycka i boxen. Nu ska Briars framgångsrecept bli film, och Ridsport har pratat med Jan Brink om den legendariska hingsten.

Jan Brink: ”Många hästar förbrukas istället för att brukas”
Briar 899 flankerad av Åke Björsell, Hans-Yngve Göransson och Jan Brink. Foto: Catharina Brink

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För en tid sedan träffades de hemma hos världsstjärnan som nu går mot sitt 29:e levnadsår. Mötet handlade inte bara om ett kärt återseende. Jan Brink, Åke Björsell och Hans-Yngve Göransson tycker att hållbarheten hos dagens tävlingshästar behöver upp på agendan. Trion planerar nu en inspirationsfilm – baserad på Briars framgångskoncept.

    I åtta års tid var Briar en av världens högst rankade dressyrhingstar så gott som oavbrutet– samtidigt som han verkade som avelshingst. Han gick i elva års tid alla mästerskap, vilket ingen annan häst – oavsett disciplin – lyckats med.

    I dag lever Briar pensionärslivets glada dagar hemma hos sin uppfödare och ständige ägare Hans-Yngve Göransson.

    Varför är Briar ett viktigt exempel när vi talar hållbarhet?
    – Alltför många unga lovande hästar förbrukas i stället för att brukas eftersom de matchas på fel sätt. Briar var en banbrytande häst med samma nerv och rörlighet som vi ser hos dagens moderna tävlingsindivider. Med sin höga ålder är han på många sätt ett facit för hur en sådan häst behöver födas upp och tränas för att hålla för en lång tävlingskarriär, säger Jan Brink.

    Han slår fast att mycket av Tullstorps framgångsrika system bottnar i upplägget som gjordes när Briar klev över stalltröskeln som 3-åring.

    På vilket sätt förändrade han ditt upplägg?
    – Jag gjorde misstag med honom i början och red för mycket, vilket bara får känsliga hästar att bli ännu hetare. Briar lärde mig hur jag skulle göra för att behålla nerven men samtidigt kunna kontrollera den på de riktigt heta hästarna. Det går inte att rida massor dagarna före tävling, då blir de bara trötta i kroppen och pigga i huvudet. I stället handlar det om att rida jämnt. Det är hållbarhet för mig, kontinuerlig träning precis varenda dag.

    Hur lade ni upp det rent konkret med Briar?
    – Alltid mycket variation i vardagsarbetet och aldrig nöta. Han reds på olika underlag och gick även i hage dagligen. Det är en skaderisk, men gör samtidigt underverk mentalt. På en stortävling togs han ut minst tre gånger om dagen. Jag red ett lätt pass på morgonen, sedan promenerades han av sin hästskötare och reds eller promenerades sedan ännu en gång på kvällen, säger Jan Brink, som också lyfter fram betydelsen av förebyggande vård.
    – När Briar och jag klev in i landslaget började hästarna vetcheckas var tredje månad. I början tyckte vi nog alla att det var lite överdrivet, men att hela tiden ligga steget före är väldigt viktigt för att förebygga skador.

    Vilka faktorer var viktigast när det gäller Briars framgång?
    – Bra genetik och en naturlig uppfödning där han fick stärka sig naturligt med jämnåriga kompisar i kuperade hagar. Utbildningsmässigt matchades han hela tiden i takt med sin fysiska utveckling och där gällde det för Jan att bromsa då Briar hade så oerhört lätt för sig. Han vann inga championat, men blev ändå en av världens bästa dressyrhästar, säger Hans-Yngve Göransson.

    Nu planerar ni en inspirationsvideo, berätta!
    – Vi är övertygade om att många kan inspireras av hur en klok uppfödning och träning kan resultera i en lång karriär utan skador, säger Åke Björsell.
    – Vi tycker att hållbarhet måste upp på agendan ännu mer, både bland uppfödare och ryttare. Dagens känsliga hästar ställer oerhört höga krav på att det finns ett genomtänkt upplägg, det finns inga quick fix hur bra den än är som unghäst. Briar var som bäst när han var 14, det säger en del om tidsperspektivet, säger Jan Brink.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20 2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden