Hoppning
22 januari 2022 20:28
Ridsportplus

Janelle Larsson: ”Jag har blivit mycket starkare som ryttare”

På gångMycket har hänt sedan Janelle Larsson lämnade Sverige och flyttade in hos Angelica Augustsson Zanotelli och Marlon Modolo Zanotelli. Ridsport har pratat med Janelle om tiden i Belgien, återväxten i stallet och att många tror att hon får allt serverat.

Janelle Larsson: ”Jag har blivit mycket starkare som ryttare”
Janelle Larsson och Kingston 43. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sommaren 2020 lämnade då landslagsjunioren Janelle Larsson Sverige för sin nya belgiska bas hos EM-medaljören Angelica Augustsson Zanotelli och världssjuan Marlon Modolo Zanotelli. Sedan dess har Janelle Larsson blivit young rider och även där tagit klivet upp i spetstruppen.

– Det är väldigt mycket som har hänt. Jag har hittat min plats hos Angelica och Marlon och kommit in i livet här i Belgien. Min ridning har utvecklats väldigt mycket och jag lär mig fortfarande nya saker varje dag, berättar Janelle för Ridsport.

Det var framåt utan stigbyglar i galopp, även över bommar. Det var det jag fick göra.

Vad har hänt med dig som ryttare?
– Jag har blivit mycket starkare som ryttare. Jag har fått starkare position och starkare inverkan, det är den största skillnaden. Men det är fortfarande lång väg kvar.

Fokus på att rida framåt

Janelle har fått jobba mycket med att sätta upp tempot både hemma och på tävling.
– Det var något som Lisen fokuserade mycket på i träningen redan innan jag åkte till Belgien – att det är viktigt med framåtbjudning och bra galopp. Men det var ändå stor skillnad när jag kom ner. Det var framåt utan stigbyglar i galopp, även över bommar. Det var det jag fick göra. Jag satt inte tillräckligt djupt i sadeln och det säger Angelica fortfarande till mig ibland. Men det har i alla fall blivit bättre.

Janelle är väldigt glad över att hon hamnade hos just Angelica och Marlon. Hon visste tidigt att hon ville iväg efter studenten och när hon sprang på det framgångsrika paret i samband med Gothenburg Horse Show 2020 kändes det självklart att ställa frågan.
– Jag har alltid varit säker på att jag ville åka till Holland eller Belgien, men inte till Tyskland. Holland och Belgien känns mer som min typ av ridning. Jag ville hitta någon som jag tyckte red bra och hade ett bra upplägg, och som inte var för olik min egen ridstil.

– Önskemålet var också att det skulle vara en kvinnlig ryttare, eftersom det känns lättare att relatera till någon som är på samma plan och nivå. Många killar använder sin styrka, medan vi som är lite mindre får använda andra knep.

Ridsport
Staralmé Esc Z och Janelle Larsson har gjort en framgångsrik resa tillsammans. Arkivbild: Roland Thunholm

Från början jobbade Janelle halvtid och var elev på halvtid. Det fungerade bra eftersom hon bara hade med sig två hästar ner. Men i takt med att hon fick in fler egna hästar växlade hon över till att i stort sett vara elev på heltid.
– Jag rider en av Angelicas hästar vid sidan av också, och om det behövs hjälper jag till hemma och rider för att få fler timmar i sadeln.

Kungen och kronprinsen

Staralmé Esc Z (ZANG val f-05 e Stakkato-Ramiro Z, uppf Franz-Josef Jansen, äg Magdalena Larsson) är fortfarande kungen bland Janelles hästar. Med honom har hon ridit mästerskap, debuterat femstjärnigt och plockat GP-placeringar.
– Han är verkligen världens snällaste och min absoluta favorithäst, av alla hästar jag har ridit. Han är den häst jag kommer att ha passat med bäst någonsin, har Janelle sagt i en segerintervju.

Vi gör varandra bättre och han har gjort mig till den ryttare jag är idag.

”Sture” ska med till Oliva tre veckor i mars, men sedan är tanken att den 17-årige fuxvalacken ska hem till Sverige och varva ner med lite childrenklasser. Vem som ska rida är inte klart ännu, berättar Janelle som fortfarande kommer att äga sin ögonsten.

– Han har ställt upp så mycket och är den som har byggt min karriär. Vi gör varandra bättre och han har gjort mig till den ryttare jag är idag. Det känns väldigt tråkigt men allt har sitt slut, säger hon.

Kronprinsen är Kingston 43 (OS val f-12 e Kannan-Balou du Rouet, uppf Ansgar Holtgers, äg Magdalena Larsson) som Janelle har haft sedan november 2020. Tillsammans har de redan hunnit starta sitt första YR-EM och vinna lagbrons i ungdomarnas Nations Cup-final. Året som gick avslutades med en sjundeplats i Genèves Grand Prix över 1,45-hinder. Ovan kan du se ett filmklipp från ritten.

– Det var Angelica och Marlon som hittade honom åt mig. Det var en tysk ungdomsryttare som red honom, men Angelica fick faktiskt övertala mig att följa med och provrida. Hon hade följt Kingston och älskade honom. Angelica trodde verkligen på honom.
– Jag älskade honom inte på filmen hon visade, men tänkte att jag inte hade något att förlora på att åka och prova.

Vad trodde du och hur blev det?
– Jag tycker om lite mindre, kvicka hästar och på filmen såg han lite långsam ut. Han var fin men jag tvekade på om det var min typ av häst. Men när jag väl kom upp i sadeln var det en helt annan känsla än det jag hade sett på filmen. Han är oerhört modig samtidigt som han är försiktig och lyhörd, berättar Janelle.

I stallet står även Bollinger (SWB val f-12 e Baltimore 1178-Forrester 4, uppf Magnus Österlund) som familjen Larsson äger tillsammans med Malin Baryard Johnsson, men tanken är att han ska säljas.

”Mycket som ska klaffa”

Återväxten står bland annat Bellini B (SWB sto f-16 e Baltimore-Cantus, uppf/äg J & J Breeding AB) för, en egen uppfödning som inom kort kommer ner från Sverige för att komma igång på tävlingsbanan. Förhoppningen är också att hitta en häst som kan gå de större klasserna vid sidan av Kingston.
– Förhoppningsvis kan vi hitta någon, men det är mycket som ska klaffa. Rätt häst måste komma vid rätt tidpunkt. Jag skulle också behöva sälja Bollinger innan jag kan köpa något nytt, så att jag i alla fall får lite rull på ekonomin. Eller om jag har tur att hitta någon sponsor.

Det är nog väldigt många som tror att jag får saker och ting serverat.

Vissa kanske skulle säga att Janelle har en stor sponsor i sin pappa, fotbollsspelaren Henrik Larsson, och det är något hon är medveten om.
– Det är nog väldigt många som tror att jag får saker och ting serverat. Och det är klart att jag har fantastiska föräldrar som ställer upp och sponsrar, men de har också satt gränser. De är väldigt noggranna med att jag ska förstå vad det innebär att satsa som jag gör, säger Janelle.

Photo-2022-01-22-19-53-27
Janelle har växt både som ryttare och människa i händerna på powerparet Zanotelli. Foto: Privat

Vad betyder det för dig att få tävla i Europa till vardags?
– Det gör enorm skillnad, det är en väldigt stor förmån att få göra det. Det är helt andra förutsättningar härnere, det är helt andra arenor, banbyggare och ryttare. Det är två- och trestjärniga tävlingar runt hörnet varje helg med alla toppryttare i startfälten. Jag lär mig väldigt mycket samtidigt som det är otroligt inspirerande.

– Även om jag jobbade med det hemma i Sverige, lär jag mig att bli mycket bättre på att rida mot klockan. Här gör vi det vecka in och vecka ut, och då blir det ingen stor sak när du ska rida internationellt eller göra någon stor young rider-tävling.

Målen för året är glasklart.
– Jag vill fortsätta utvecklas med mina hästar och etablera mig på högre nivå. Jag vill göra lite fler trestjärniga tävlingar och om det finns möjlighet vill jag gärna starta några fyr- och femstjärniga tävlingar. Mitt stora mål och det jag siktar mot är såklart EM, säger Janelle.

Kommer du hem igen eller stannar du i Europa?
– Hem kommer jag nog inte. Jag ser ser inte att jag skulle flytta hem med hästarna, det skulle kännas som ett steg tillbaka, säger Janelle, som i nuläget planerar att stanna hos Angelica och Marlon året ut.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden