OS i TokyoEfter helgens fyrstjärniga tävlingar i franska Le Mans hoppas förbundskapten Bo Jenå kunna presentera vilka dressyrryttare som får representera Sverige på OS i Tokyo. De fyra mest OS-aktuella ekipagen är på plats i Frankrike, men jokern Jeanna Högberg finns också med i tankarna hos Bo Jenå. "Vi får se efter helgen och vad som presteras här på tävlingen," säger han.
Jeanna Högberg joker i OS-leken

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det är hela bronslaget från EM i Rotterdam 2019 med Patrik Kittel/Well Done de la Roche, Therese Nilshagen/Dante Weltino, Antonia Ramel/Brother de Jeu och Juliette Ramel/Buriel som är på plats i Le Mans för att visa sig värdiga en OS-biljett.
De hade behövt lite fler tävlingar och hon hade behövt rida in sig mer på hästen för att känna sig helt säker på ett OS. Bo Jenå om Jeanna Högberg och Lorenzo.
En av nyheterna i år är att OS-lagen i ridsport enbart består av tre ekipage och att alla tres resultat räknas i lagtävlingen.
Detta innebär förmodligen en högre anspänningsgrad och större mental press för ryttarna. En reserv får finnas på plats och bytas in under pågående tävling.
”Säkra kort”
Svenske förbundskaptenen Bo Jenå har i en tidigare intervju sagt till Ridsport att han planerar att satsa mer på säkra kort än att chansa lite på någon som kan göra ett väldigt bra resultat men som också har en låg lägstanivå.
– Jag vill inte direkt prata om någon kort lista, men det är de fyra som är i Frankrike som är mest aktuella, säger han.
VM-ryttaren Jeanna Högbergs fina resultat tillsammans med Lorenzo (val -06, e Lord Loxley-Rubin Royal OLD, uppf Martin Niedermair, äg Helgstrand Dressage, Jeanna Högberg, Charlotte Jorst) i den fyrstjärniga Grand Prix-klassen i Achleiten, där ekipaget kom tvåa med 73,761 procent, har dock gjort att ekipaget finns med i OS-pusslet för Bo Jenå. I Grand Prix Special – det program som lagfinalen på OS går i, blev det 73,149 procent och en fjärdeplats.
Lorenzo reds av Spaniens Severo Jurado Lopez under de år han var beridare hos ägaren Andreas Helgstrand med en femteplats på OS i Rio 2016 som toppnotering.
Sent igång
– Jeanna har kommit lite sent igång, de hade behövt lite fler tävlingar och hon hade behövt rida in sig mer på hästen för att känna sig helt säker på ett OS. Hästen har också varit ifrån tävlingar länge, säger Bo Jenå.
– Men det den har gjort är ju bra, fortsätter han.

Vilka är det som finns på din korta lista?
– Det är de fem som vi pratar om här, som du har nämnt, Jeanna finns med. Men om allt går bra här i Frankrike och ingenting händer är det de fyra som gäller. Vi får se efter helgen och vad som presteras här på tävlingen. Då ska vi ska titta på resultat och utvärdera, säger Bo Jenå.
Patrik Kittel är bara aktuell med Well Done de la Roche. Hans beridare Malin Wahlkamp Nilsson har också gjort fina resultat, men har inte tillgång till någon häst att rida mästerskap på.
– Så kan det vara när man rider försäljningshästar, och den hästen har inte heller någon svensk ägare vilket är ett krav, säger Bo Jenå.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på