Inför OS i TokyoHöga poäng garanterade inte en lagplats när en svenska dressyrledningen valde ryttare till OS. Därför blev inte Jeanna Högberg och Lorenzo det fjärde svenska ekipaget till Tokyo. Astrid Appels analyserar den svenska laguttagningen.
Jenå hade fem starka ekipage med i leken
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
OS i Tokyo blir unikt på många sätt. Spelen har genom åren utmanats av allt från dopningsskandaler till en terrorattack 1972. OS ställdes in 1916, 1940 och 1944 på grund av världskrig. 1980 och 1984 drabbades spelen av storskalig bojkott av politiska skäl. Men aldrig tidigare har ett OS blivit framflyttat på grund av en global pandemi.
Många av de idrottare som hade OS som sitt stora mål, fick se drömmarna krossade. Det gällde även ryttare med äldre hästar, som såg slutet på sin OS-satsning eftersom det skulle vara svårt att hålla dessa seniorer i topptrim ytterligare en säsong.
För svensk dressyr innebar senareläggandet av OS att dörrar öppnades – etablerade ekipage fick tid att mogna, hästar fick tid att bli friska från skador och nya partnerskap kunde etableras.
Rider spansk OS-häst
Det mest lovande nya ekipaget på den svenska dressyrscenen det senaste året är Jeanna Högberg och Lorenzo – en häst som tävlade för Spanien vid OS i Rio 2016. Dessutom debuterade Patrik Kittel med Bonamour, Minna Telde med Praestemarkens Quatero, Tinne Vilhelmson-Silfvén började rida Devanto och Antonia Ramel red sin första GP på Curiosity.
Men den svenska OS-uttagningen förbigick de nya ekipagen och valde mer etablerade kombinationer, de som man tror kan rida ihop flest poäng och därmed ökar chansen till lagmedalj i Tokyo. Den 28 juni presenterade Svenska Ridsportförbundet och lagkaptenen Bo Jenå de fyra ryttare som kommer att sändas till Tokyo – det var samma lag som tog brons i EM 2019.
I den första versionen av pressreleasen nämndes alla fyra, Patrik Kittel, Juliette Ramel och Antonia Ramel samt Therese Nilshagen, som lagdeltagare utan att någon reserv utsågs. Två timmar senare ändrade förbundet texten och satte Antonia Ramel som officiell lagreserv.
Svenskarna möter hård konkurrens
Ett mästerskap bär alltid på överraskningar och det kommer inte att bli annorlunda i Tokyo. Rutinerade Patrik Kittel/Well Done och Juliette Ramel/Buriel KH är tänkta att vara högpoängarna, men eftersom bara tre ekipage per lag får delta och inget resultat kan räknas bort, måste samtliga svenska ryttare överträffa sig själva för att laget ska kunna ta OS-medalj. De har hård konkurrens från Tyskland, USA, Storbritannien, Nederländerna och Danmark, som är de nationer som främst kommer att göra upp i lagtävlingen.
Bo Jenå hade fem starka ekipage med i leken när han skulle välja sitt lag till Tokyo, alla hade fått över 72 procent i Grand Prix under 2021.
Ankaret Patrik Kittel och Well Done de la Roche CMF åkte lite bergochdalbana i början av året. De reste till Qatar för att tävla i Dohas CDI men fick utgå strax före GP-klassen då det befarades att stoet fått foder som var kontaminerat av dopningsklassad substans. Vid världscupklassen i Mariakalnok fick de utgå i Grand Prix på grund av blodsregeln. Men senare i Compiège föll bitarna på plats och de vann GP med 78,065 procent. Nyligen vann de GP i Le Mans CDI med 76,196 procent och Specialen med 78,468. Ekipagets genomsnitt i GP och GPS under 2021 är 76,4.
Juliette Ramel och Buriel KH har gjort sex starter under 2021 med 72,5 procent som lägsta resultat och 76,7 som högsta. Deras GP-GPS-medeltal är 74,7 procent, näst högst av samtliga svenska OS-kandidater.
Två ekipage tävlade om den tredje och sista lagplatsen och deras genomsnittliga procent under 2021 låg otroligt nära varandra.
Har bara gjort två starter i år
Therese Nilshagen, som red OS i Rio 2016, har bara gjort två starter i år med Dante Weltino, Verden i maj och Le Mans i juni. Hennes lägsta procent är 71,7 och den högsta 75,4, vilket ger medeltalet 73,9 procent i GP och GPS.
En raketkarriär gjorde Jeanna Högberg när arbetsgivaren Andreas Helgstrand gav henne möjligheten att tävla Lorenzo. Hästen har varit borta från tävlingsbanorna i fyra år (!) på grund av skada, men gjorde comeback vid CDI Grote Brogel i maj, där ekipaget var tvåa i GP (72,891) och vann Specialen med 74,766 procent. Vid CDI Achleiten den 11-13 juni bekräftade de sin fina form med 73,761 respektive 73,149 procent, vilket gav genomsnittsresultatet 73,6 procent, bara 0,3 mindre än Nilshagen och Dante Weltino.
Ett femte ekipage i leken var Antonia Ramel på Brother de Jeu. I år har de startat sex gånger och fått som minst 70,5 procent, som högst 74,8, vilket ger ett GP-GPS-genomsnitt på 72,8 procent.
Ytterligare tre ekipage har knackat på OS-dörren denna säsong, med genomsnittlig procent mellan 70,7 och 70,9. Det är Jacob Nörby Sörensen på Mogelbjergs Romeo, Minna Telde på Praestemarkens Quatero och Antonia Ramel på sin nästa GP-häst Curiosity.
Med beslutet att välja samma lag som vann EM-brons i Rotterdam, gick Bo Jenå ifrån den rena matematiken. Höga poäng garanterar inte en laguttagning, det är mer som spelar in. I princip skulle Jeanna Högberg och Lorenzo varit det fjärde lagekipaget, men hon får pröva lyckan igen inför OS i Paris 2024. Troligen var det Lorenzos långa skadefrånvaro som skapade för mycket tvivel och osäkerhet.
Höga poäng garanterar inte en laguttagning, det är mer som spelar in.
Bo Jenå hade en verklig utmaning när han tog ut sitt OS-lag. Eftersom inget resultat kan räknas bort och alla klasser rids på kvällen för att man ska slippa den tryckande middagshettan och fuktigheten, kommer lagens styrka i Tokyo att mer än någonsin beror på hästarnas fysiska form, säkerhet och jämnhet i tävlingsmomentet. Med noll utrymme för risktagande valde Jenå att låta erfarenhet och bevisade resultat fälla avgörandet vid laguttagningen.
Inför varje OS förändras tävlingsformatet, eftersom IOC (den internationella olympiska kommittén) pressar FEI att göra den smala sporten dressyr mer underhållande och attraktiv för en bred publik. FEI rättar sig efter önskemålen och har nu uppfunnit ett nytt format där lagen består av tre ryttare, dessutom är det ett ”heat-system” i Grand Prix och en GP Special som rids till musik.
GP-programmet är en kvalklass. De åtta bästa nationerna går vidare till en final i GP Special till musik. Musiken är bara ”bakgrund och underhållning” och ingår inte i bedömningen.
Lottningen baseras på världsrankingen
Ryttarna lottas i sex grupper i GP-klassen, beroende på världsrankning. De två bästa ekipagen i varje grupp plus de sex nästföljande ekipagen i den totala resultatlistan går vidare till Grand Prix kür för att där göra upp om de individuella medaljerna.
Kollegiet i Tokyo består av sju domare. Eftersom det inte finns någon japansk femstjärnig dressyrdomare som kan vara huvuddomare, har tyskan Katrina Wust fått denna prestigefyllda uppgift. Hon dömer tillsammans med Andrew Gardner (GBR), Francis Verbeek (NED), Hans-Christian Matthiesen (DEN), Janet Foy (USA), Susan Hoevenaars (AUS) och Magnus Ringmark (SWE).
Fakta
Så gick det senast OS i Rio 2016
Lag:
1. Tyskland
2. Storbritannien
3. USA
5. Sverige
Individuellt
1. Charlotte Dujardin/Valegro, GBR
2. Isabell Werth/Weihegold, GER
3. Kristina Bröring Sprehe/Desperados, GER
OS-aktuella hästar
Uttagna till laget
- Well Done de la Roche CMF 13 år SUI e Fürstentraum-Walt Disney
- Buriel KH 15 år KWPN e Osmium-Krack C
- Dante Weltino OLD 14 år OLD e Danone-Welt Hit II
- Brother de Jeu 15 år KWPN e Voice-Jazz.
Övriga hästar i artikeln
- Lorenzo 15 år BAV e Lord Loxley-Rubin Royal
- Bonamour 11 år WESTF e Bonifatius-Rousseau
- Praestemarkens Quatero 12 år DWB e Quarterback-Rohdiamant
- Devanto 12 år HOLST e De Chirico-Lorentin
- Curiosity 12 år HOLST e Clinsmann-Carpaccio
- Mogelbjergs Romeo 11 år DWB e BH Rush Hour-BH Don Romantic
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2021.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på