Träningstips
1 juni 18:16
Ridsportplus

Jens Fredricson: ”Bra utbildning av både häst och ryttare är grunden”

Jens träningsfilosofi, del 1Ridning är att lyssna på din häst. Om du inte lyssnar på hur hästen svarar på dina hjälper, hur ska du då kunna veta om du har gjort rätt? Det frågar sig Jens Fredricson i den här artikeln, som är den första av två där han resonerar kring ridning.

Jens Fredricson: ”Bra utbildning av både häst och ryttare är grunden”
”Hästar gör inte fel – hästar gör bara det du ber dem att utföra”, säger Jens Fredricson. Foto: Marielle Andersson Gueye

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ridkonst är i det närmaste något heligt för Jens Fredricson. Han tar nästan varje tillfälle han får att berätta om vikten av god ridning och god hästhantering. 

    För egen del handlar det om att ta med sig kunskapen och erfarenheten han har i bagaget, men att aldrig sluta vara nyfiken på att utvecklas och lära sig nya saker. Det spelar ingen roll att det finns både EM- och VM-guld i bagaget. Strävan efter att bli bättre finns där hela tiden.

    – Jag tycker själv inte att jag är särskilt bra på att rida och jag är sällan nöjd när jag tittar på filmer från mina ritter. Därför tar jag gärna hjälp för att försöka bli bättre, konstaterar Jens.

    Fakta

    Jens Fredricson

    Yrke: Stallmästare på Flyinge och Strömsholm, A-tränare i hoppning.

    Ålder: 56 år.

    Familj: Hustrun Isabelle, barnen Filippa och George.

    Bor: Gustavslund, Löberöd.

    Främsta meriter: VM-guld i lag 2022, EM-guld i lag 2023, EM-brons i lag 2013, trea i världscupfinalen 2022.

    Expandera

    En person han gärna tar hjälp av är Kyra Kyrklund. Det är inte bara att hon kommer och hjälper Jens när han rider sina hästar. De diskuterar även mycket per telefon och avhandlar både detaljer och helhetsgrepp.

    – Kyra är en sann supporter och med sin enorma sportsliga erfarenhet har hon stor betydelse för min utveckling.

    Ridning som kultur

    Jens beskriver sina framgångar och sitt ”nörderi” för att utveckla både sin egen ridning och sina hästar med att han är väldigt intresserad av ridning som kultur.

    – Jag har genom åren tagit reda på så mycket som möjligt om ridkonstens ursprung. Jag hade förmånen att få träna för skickliga tränare som lärde mig grunderna i ridning – vad som verkligen är viktigt – även om jag kanske inte just då insåg hur betydelsefullt det var. Men med mer erfarenhet och förståelse har jag insett vikten av den kunskapen.

    – Att ha ridkonsten som bas i ridningen, kombinerat med nyfikenhet för att utvecklas vidare, har nog varit min styrka.

    Skuggade Peder

    Efter OS-finalen i London 2012 och EM-bronset i lag 2013 var Jens borta från världstoppen under närmare tio år. Men när han väl fick en riktigt bra häst i Markan Cosmopolit var han snabbt tillbaka i toppen igen.

    – Under de där åren red jag så bra jag kunde på de hästar jag hade då. Jag skuggade också Peder under hela den här perioden och försökte att utveckla mig själv och ridningen så mycket det bara gick. Därför var jag också förberedd när jag väl fick en konkurrenskraftig häst igen, förklarar Jens.

    För honom är det otroligt viktigt att inte tävla hästarna över deras förmåga. I stället gäller det att göra sitt bästa med de hästar man har tillgång till och utveckla dem så långt som hästarna har potential för. Att försöka tävla över hästarnas förmåga är aldrig hållbart. 

    – Det finns inget att vinna på att hoppa så högt som möjligt. Du ska rida den klass där du och hästen känner er bekväma och få framgång där i stället.

    Utbilda rätt är grunden

    Grunden för att nå framgång är en bra utbildning, både hos ryttare och häst.

    – För att bli långsiktigt framgångsrik som ryttare måste du lära dig att utbilda hästarna på rätt sätt. Tyvärr är det många som inte har den insikten, som inte vet hur man utbildar hästar och heller inte har tillräckligt intresse av att lära sig den konsten.

    – Jag blir ibland förvånad över att inte fler tänker långsiktigt och skaffar sig yngre hästar som de sedan, med hjälp av skickliga tränare, kan vidareutveckla. Vill du vara med länge i sporten går det inte att bara köpa färdiga hästar. Du måste lära dig att utbilda, utveckla och matcha en häst på ett så bra sätt som möjligt.

    Jens Fredricson
    Isabelle, veterinär, ryttare och Jens hustru, är chef för teamet kring Jens och hans tävlingshästar. Foto: Marielle Andersson Gueye

    Just matchningen av hästarna är en konst som Jens har förfinat genom åren. Att träna rätt, tävla rätt och lägga in rätt mängd av återhämtning är något han jobbar hårt med. Tillsammans med hustrun Isabelle har han utvecklat ett väl fungerande upplägg för hästarna på anläggningen i skånska Löberöd. Isabelle är utbildad veterinär och kiropraktor och forskar bland annat på hästars rörelsemönster och hur individanpassad träning kan förbättra hästens hållbarhet.

    – Isabelle är en otroligt viktig del i framgångarna. Hon är chef för mitt team och den som följer hästarna i vardagen. 

    Det gäller att hela tiden ligga ett steg före i hästhanteringen och upptäcka om något inte är exakt som det ska, och i så fall se vad som behöver göras för att hästen ska må så bra som möjligt.

    – Som regel handlar det om små saker, små detaljer, som vi måste leta efter för att eventuellt upptäcka något avvikande. Det kan vara blicken, hur hästen ser ut i pälsen, hur den beter sig i boxen och så vidare.

    100 procent fräsch

    Jens vill också understryka hur viktigt det är att ryttaren själv sköter om och kontrollerar sin häst. Även om man har ett bra team omkring sig är det trots allt ryttaren som har huvudansvaret för hur hästen mår – och bara en häst som mår bra kan prestera bra.

    – Vi måste ge hästarna chansen att vara hundra procent fräscha. Och en häst ska bara tävla när den är i form.

    En häst i form beskriver Jens som en känsla av att hästen är positiv, pigg och glad. Den ska vara avspänt spänstig och det ska ”spritta i benen” på den. 

    – Formen kommer när du har tränat med rätt mängd och sedan drar ner på träningen lite. Återhämtningen är väldigt viktig och det är inte så enkelt att ju hårdare du tränar, desto bättre form kommer hästen i. Men det gäller att ha is i magen och verkligen lära känna sin häst, vilket upplägg som passar den bäst.

    För att lägga upp träningen på rätt sätt vill Jens gärna ha långsiktiga planer för varje individ. Ju längre plan, desto enklare att formen är på topp när det verkligen gäller.

    För Jens del handlar säsongen 2024 om att förbereda både sig själv och Markan Cosmopolit på en eventuell OS-start i Paris. En ny OS-final, tolv år efter den förra, är en dröm som han gärna ser blir verklighet.

    Tips och tankar från Jens

    • Det gäller att träna lagom mycket. Återhämtningen är lika viktig som träningen.
    • Jag utgår alltid från dressyren i mitt markarbete. En häst som går 1,20-klasser ska kunna rörelser ur Lätt A-programmen, 1,30-hästar ska klara rörelser ur Msv B-programmen, och så vidare.
    • Hästen måste bjuda ärligt till bettet, och den kommer att ta ett korrekt stöd på tygeln när den arbetar rätt. Att leta ett stöd framifrån är ointressant.
    • Ridning ska vara vackert. När ridningen är rätt är det också vackert att se på. Då är hästen nöjd och ryttaren glad.
    • Varje häst har sina svagheter och styrkor. Det gäller att utveckla styrkorna även om man självklart behöver hjälpa hästen med sina svagheter. Den stela hästen behöver hitta mer schvung i gångarterna medan den överrörliga hästen måste stärkas för att orka med arbetet.
    • Jag tycker om att ha hästarna i stora gräshagar så långt som möjligt. När de betar stretchar de sin överlinje.
    • Den ryttare som tycker sig vara bäst är ofta en nybörjare. Ju mer man lär sig och ju skickligare man blir, desto mer komplext inser man att det är att utbilda en häst.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 5/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Håll motivationen uppe – träningstips för alla (14)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym