Träningstips
2 maj 10:31
Ridsportplus

Jens Fredricson: ”Poängsätt dig själv som ryttare”

Träningsfilosofi”Hästen förtjänar ditt bästa jag. Du måste vara i bra form och ha rätt motivation för att kunna genomföra ett bra ridpass.” Det säger Jens Fredricson - för honom handlar utbildning och träning av hästar mycket om motivation, variation, noggrannhet och långsiktighet.

Jens Fredricson: ”Poängsätt dig själv som ryttare”
Allt går att göra ute, menar Jens Fredricson, som ofta förlägger hela ridpasset till vägarna runt gården. Foto: Marielle Andersson Gueye

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – När jag får en ny häst i stallet så tar det ett och ett halvt till två år innan jag har den helt i mitt system. Egentligen är det inte förrän det tredje året jag har hästen som jag kan börja förvänta mig att den ska prestera på topp, säger Jens Fredricson.

    Helst vill han jobba med lite yngre hästar, gärna sju-åtta år.

    – Tar jag över en äldre häst måste jag anpassa mig och rida den på samma sätt som den förra ryttaren gjorde. Egentligen kan man säga att hästar är lite som lera, så länge de är formbara kan du utveckla dem som du vill, men när de väl stelnat i sin form är de svåra att ändra.

    Fakta

    Tips och tankar från Jens

    • Var nyfiken, intresserad och ta hjälp för att utveckla dig själv. Fråga de som kan mer, läs facklitteratur. Titta på skickliga ryttare och träna för bra tränare.
    • Börja enkelt och se till att göra det väldigt bra innan du går vidare.
    • Var noggrann i allt du gör. Gäller både hur du hanterar hästen och hur du rider den.
    • Lär dig rida från punkt till punkt och ta ögonmärke.
    • Rid aldrig på spåret, utan håll dig en bit innanför sargen eller staketet. På så sätt kan du aldrig fuska med att använda även yttersidans hjälper när du rider.
    • Om något inte fungerar, börja med att leta efter fel i din egen ridning. Kunde du gjort något bättre i dina förberedelser? Fundera sedan om något kan vara fel med hästen eller utrustningen.
    • Om du inte tycker om hästen kommer inte hästen att tycka om dig. 
    Expandera

    Oavsett ålder på hästen försöker Jens variera arbetet så mycket som möjligt. Ridpasset inleds nästan alltid med en sväng utomhus och ofta förläggs hela ridpasset på vägarna runt gården.

    – Allt går egentligen att göra ute. Man kan rida slalomövningar, skänkelvikningar, övergångar, fattning från skritt till galopp och så vidare. Jag tycker om att rida ute, men det är klart att det blir många pass även på ridbanan eller i ridhuset också, säger Jens.

    När han markarbetar hästarna blir det ofta i dressyrsadel. Han tycker själv att sitsen blir bättre och att han kan inverka mycket bättre än i hoppsadeln.

    En annan ingrediens i Jens träning är bommar och cavalettibockar. Att få hästarna att jobba över bommarna, oavsett om det är skritt, trav eller galopp, är ett bra sätt att stärka dem och få dem mer självbäriga och i balans.

    – En häst måste kunna bära sig själv och ryttaren, utan bärighet får man inga långsiktiga resultat.

    Jens Fredricson
    Dagen innan ett viktigt hopp-pass brukar Jens Fredricson låta hästen hoppa banan med väldigt låga hinder. Då kan han känna hur kommunikationen fungerar. Foto: Marielle Andersson Gueye

    Utveckla gångarterna

    Från början handlar det om att utveckla hästens rena och fria gångarter. Unghästen måste lära sig att gå rakt fram och bjuda framåt med ryttare på ryggen och på så sätt bli starkare och orka mer.

    – Det gäller att få hästen att vinkla sina bakben så att den lyfter magen, höjer manken, jobbar med ryggen och inte bara rör på benen. Då kan den slappna av och komma till ett arbete där den tar ett äkta stöd på bettet, förklarar Jens.

    Att sitta på små volter och bocka in halsen ger inget resultat.

    I det här arbetet finns inga genvägar. I stället måste ryttaren veta vad som krävs och ha en bra känsla för att hjälpa hästen att hålla takten och vila på steget. 

    – Att sitta på små volter och bocka in halsen ger inget resultat. Samma sak med gramantygel, jag är emot att använda den för jag ser inte att den kan ta mig till det resultat jag vill uppnå.

    Övergångar med timing

    Något som Jens däremot jobbar mycket med är övergångar mellan gångarterna. Det spelar ingen roll hur gammal hästen är, övergångarna är ett ständigt inslag i träningen.

    – En korrekt gjord övergång sker med timing och en samordning mellan hjälperna. Hästen måste bjuda framåt och vinkla sina bakben. Kan jag inte göra en bra övergång kommer jag heller inte kunna balansera hästen bra innan hindret.

    Under ett ridpass poängsätter Jens gärna sig själv. Allt för att kunna utvecklas ytterligare.

    – Jag tänker – hur bra var den här övergången eller hörnpasseringen? Hur många poäng får den? Vad ska jag justera för att den ska få högre poäng? Det är frågor som tvingar mig att fokusera på att hela tiden göra saker bättre. Alla hästar förtjänar att du strävar efter fulländning.

    Skyll aldrig på hästen!

    För Jens är det otroligt viktigt att ryttaren aldrig får skylla på hästen. I stället måste man vända sig till sig själv och fråga – vad kan jag göra bättre och vad var det jag inte gjorde tillräckligt bra i dag?

    – Blir du arg och irriterad, släpp tygeln – klappa hästen och sluta rida den dagen. Det är ingen idé. Är du själv inte i bra form är det bättre att du bara skrittar ut eller rider helt kravlöst. För du kan aldrig lura en häst, den vet om du är rädd, ängslig, irriterad, spänd eller vad det nu är som stör.

    Jens Fredricson
    20 minuter är maximalt vad Jens Fredricson rider sina unghästar. Och gärna i skog och mark. Här sitter han dock på Markan Cosmopolit. Foto: Marielle Andersson Gueye

    – Det blir inte ett bra ridpass om du själv inte är motiverad, konstaterar Jens.

    Men det är inte bara ryttaren som måste vara motiverad. För att även hästarna ska känna sig motiverade och sugna på att arbeta jobbar Jens mycket med varierad träning. Dessutom ska ridpassen inte bli för långa per gång.

    – Jag rider max i en timme. Däremot får de äldre hästarna ofta gå två pass per dag. 

    Tömkör ofta

    Varannan dag blir det dubbla pass för Jens mer rutinerade hästar. Förutom ett markarbetspass blir det skritt ute, eller lösgaloppering, eller tömkörning.

    – Jag tömkör gärna hästarna, tycker att det är ett bra sätt att komplettera deras träning och det är nyttigt att se hur de använder kroppen i sitt arbete även när man inte sitter på.

    Att förbereda träningspassen är också en del i Jens träning. Framför allt när det kommer till hoppningen. Dagen innan ett viktigt hopp-pass brukar han låta hästen hoppa banan men med väldigt låga hinder, för att på så sätt rida igenom vägarna och känna hur kommunikationen fun-gerar. På så sätt kan kvaliteten höjas ytterligare dagen efter, när hindren är högre.

    Fakta

    Jens Fredricson

    Yrke: Stallmästare på Flyinge och Strömsholm, A-tränare i hoppning.

    Ålder: 56 år.

    Familj: Hustrun Isabelle, barnen Filippa och George.

    Bor: Gustavslund, Löberöd.

    Främsta meriter: VM-guld i lag 2022, EM-guld i lag 2023, EM-brons i lag 2013, trea i världscup-finalen 2022.

    Expandera

    – Även här brukar jag sätta poäng på mig själv. Hur bra var passet, vilken nivå höll upplägget den här veckan och så vidare. 

    Vara ett team

    För Jens del handlar det hela tiden om att utvecklas och bli en bra partner till sin häst. Att vara ett riktigt team, där det räcker att tänka vad som ska göras för att hästen ska förstå. 

    – Hästen är ett resultat av ryttaren och det arbete som läggs ner på den. För en del går det enklare men oavsett är det en fantastisk känsla när man verkligen är ett med sin häst. När ridningen är rätt, då är det vackert att se på, avslutar Jens. 

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 6/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden