Hoppning
3 juli 2018 14:19
Ridsportplus

Jens Fredricsons recept för hållbart tävlande

TipsHästar kan tävlas för mycket, men också för lite. "Varje häst behöver sin egen plan, och jag rekommenderar alla att lägga upp planen tillsammans med sin tränare", säger hopprofilen Jens Fredricson.

Jens Fredricsons recept för hållbart tävlande
Jens Fredricson tycker till i debatten om hur mycket hästar ska tävla. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När ett ekipage gör över 30 starter på ett halvår kan det leda till hårda kommentarer i olika grupper på sociala medier.

    För mig är 90 procent av tävlandet med de yngre hästarna utbildning, och max tio procent är tävling för att ta en bra placering. Jens Fredricson.

    Men det kan finnas goda skäl till att tävlandet ser ut så. Det vet Jens Fredricson, som från januari till juni i år gjorde 33 starter tillsammans med tioåriga Brixton SWB val f 2008 e Callahan VDL u. Ballerina e Pascal-Napoleon-Warrigall-Ciceron.Sombrero, uppf Bertil Andersson, äg Interbreed AB).

    − Jag gjorde bedömningen att det var vad den hästen behövde. Det här är en häst som ser en gråsparv på två kilometers håll, som började tävla rätt sent och som behöver få tävlingsrutin, säger Jens Fredricson.

    Mycket tävlande i mars
    Närmare hälften av starterna gjorde Jens och Brixton i Spanien i mars.
    − Där finns 17 tävlingsbanor på samma tävlingsplats, fem gräsbanor och elva med sand, så där kan du tävla på nya banor hela tiden utan att resa någonstans. Du tävlar på helgerna och hoppar i princip ingenting i veckorna. Det blir som ett långt träningsläger.
    − Dessutom finns det gott om elitryttare på plats som tittar på varandra och kan ge tips. Jag var där samtidigt som John Whitaker, Sergio Moya och Laura Kraut. Min plan med Spanien fungerade, för under den femte veckan var vi både felfria och tog placeringar.

    Ridsport
    Jens Fredricson tävlade Brixton mycket i Spanien i våras. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

    Exemplet Brixton visar hur viktigt det är att inte bara titta på antalet starter. A och O är att ha en plan med sitt tävlande, säger Jens Fredricson.
    − Det kan naturligtvis förekomma att en häst tävlar för mycket. Men den kan också tävlas för lite och inte bli tillräckligt väl förberedd för uppgiften.

    Tävling som utbildning
    − För mig är 90 procent av tävlandet med de yngre hästarna utbildning, och max tio procent är tävling för att ta en bra placering. För att få tävlingsrutin måste du tävla. Du kan träna på tekniken hemma, men du måste tävla för att lära hästen att bli avspänd och kunna göra sitt bästa på tävlingsbanan.

    Tävlandet ska ske med förnuft, och för Jens Fredricson är det en självklarhet att ryttaren planerar sitt tävlande tillsammans med sin tränare.
    − Jag tycker att tränaren också ska finnas med på tävlingen, helst rent fysiskt men annars finnas med på distans. Om en ryttare hoppar en klass med dåligt resultat kan ryttaren då konsultera sin tränare angående om ekipaget ska hoppa en klass till.
    − Det tar åratal att utveckla en häst och bygga upp ett förtroende, men det kan gå väldigt fort att rasera det man byggt upp.

    Något reglerande uppifrån av hästars tävlande hoppas Jens Fredricson att vi slipper.
    − Det vore ett misslyckande för tränarkåren om vi skulle tvingas införa regleringar.

    Jens nio tips för en bra tävlingsplanering

    Gör upp en plan och följ den
    Lägg upp en långsiktig plan tillsammans med din tränare, och följ den sedan så långt det är möjligt utifrån hästens form och förutsättningar. Målet måste alltid vara att varje häst långsiktigt ska bli så bra som den har förutsättningar för att bli.

    Gå långsamt fram med ny häst
    När du får en ny häst så får den inte bara en ny ryttare, utan ett nytt stall, nya rutiner, ny utrustning, nytt foder, ny hovslagare och så vidare. Räkna med en formsvacka efter några veckor, när den har acklimatiserat sig. Du kan tävla som en träning, men inte på högre nivåer den första tiden.

    Hantera unga hästar varsamt
    För begåvade unga hästar kan årgångschampionaten vara bra, men med mindre begåvade hästar kan det bli för svårt. Bygg upp unga hästar med försiktighet, följ noga hur de mår och hur pigga de är. Om en ung häst har problem med att klara kvalen, kanske den inte är redo för Falsterbo.

    Välj bra tävlingsplatser
    Träna hästen genom tävlingsplatser med olika atmosfär. Förbered dig för gräsbanan på Falsterbo genom att tävla på gräs. Hästen behöver också se alla typer av hinder. En del tävlingsbanor erbjuder möjlighet att hoppa en överbyggd vattengrav efter sista hindret, som ren utbildning, vilket jag tycker är utmärkt.

    Ta hjälp av tränaren
    En engagerad tränare följer sina elever även på tävling, på plats eller på distans.  Med gemensam tävlingsplanering kan elever och tränare åka på samma tävlingar. Fråga din tränare till råds om du är osäker på om du ska starta en klass till efter en dålig runda.

    Gå neråt igen
    När du har tävlat i högre klasser en tid, kan det vara klokt att hoppa lite lägre klasser så att hästen får slappna av och ställs för lite lättare uppgifter, innan du går uppåt i höjd igen.
    Var inte rädd för att börja ett meeting med en lägre klass, så att hästen får chans att bekanta sig med bana och hindermaterial, utan press vad gäller fel och tid.

    Ta tävlingspaus
    När hästen är så avspänd på tävlingsbanan att den kan komma till sin fulla rätt, och har den rutin den behöver på olika typer av hinder och underlag, kan det vara klokt att ta en paus. Själv tar jag tävlingspaus i fyra veckor i sommar, och hoppas att Brixton sedan är i toppform inför SM.

    Gör ditt bästa
    Om du har gjort så gott du kan, så blir resultatet det bästa möjliga. Det är bara om du inte gjort ditt bästa som du kan misslyckas.

    Behåll glädjen
    Till sist, var noga med att bibehålla hästens hoppglädje. Det är grunden för allt tävlande.

    Ridsports serie med träningstips från Jens Fredricson.

    Fakta

    Jens Fredricson

     

    Jens Fredricson arbetar som stallmästare på Ridskolan Strömsholm. Han har två SM-guld i hoppning och var med i det svenska bronslaget vid EM 2013.

    Jens är också engagerad i både Ryttarutveckling nivå 3, som möjliggörs av Folksam, och ATG Hopp & Talang som är Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram på nivå 4 i utvecklingsmodellen.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden