Veterinärt
26 juli 2021 09:41
Ridsportplus

Jodopax – omdiskuterad stapelvara

StalltipsJodopax har varit en standard i många stallapotek, men medlet blir allt mer ifrågasatt. Ridsport reder ut hur det ligger till och listar fem fakta om Jodopax.

Jodopax – omdiskuterad stapelvara
Jodopax är en omdiskuterad stapelvara. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Jodopax är ett desinfektionsmedel som dödar svampar, bakterier och virus. Den verksamma beståndsdelen är jod, ett icke-metalliskt grundämne som kan lösas upp i vatten och alkohol.

    Jodopax har länge använts som antiseptiskt medel, för att tvätta sår och döda bakterier. Men läggs det direkt på skadad hud kan det irritera och bränna i stället för att hjälpa.

    Det har också spekulerats kring  om att Jodopax eventuellt skulle kunna vara cancerframkallande.

    Tove-sarkinen-3-(kopia)
    Tove Särkinen är veterinär i Södermanland

    1. Vad är sant?

    Tove Särkinen är veterinär i Södermanland.
    – Under veterinärutbildningen fick jag lära mig att jod kunde vara cancerframkallande men när jag nu har försökt finna källan till det påståendet finner jag inga belägg för det. Det finns några äldre undersökningar där man har sett sådan effekt, men de är gjorda på råttor. Kemikalieinspektionen har tittat på Jodopax och gjort bedömningen att det utifrån de studier som finns i dag inte är cancerogent.

    I Kemikalieinspektionens säkerhetsdatablad nämns två farliga egenskaper – det är miljöfarligt (jod kan inte brytas ner) samt fräter på metall. Vad gäller miljön är det främst vattenlevande organismer som tar stryk.

    2. Finns det alternativ?

    – Koksaltlösning, är Tove Särkinens omedelbara svar.
    – Jag ser ingen nytta med att använda Jodopax till sårvård eftersom det kan ha en retande effekt. Då är en steril koksaltlösning bättre. Och får jag välja mellan vanligt kranvatten och Jodopax för att rengöra sår väljer jag definitivt vattnet, säger hon.

    3. Hur ska det användas?

    Tove Särkinen nyttjar Jodopax till döda ting.
    – Jag använder det ibland för rengöring av stövlar, ytor och veterinära instrument. Men grejerna måste vara helt rengjorda avseende all synlig smuts, annars har det inte avsedd effekt. Man kan använda det på frisk hud, om man till exempel ska tvätta inför ett ingrepp eller en injektion – fast i dag finns andra lösningar, som klorhexidin, som har bättre effekt och som är att föredra.

    4. När ska man inte använda det?

    – Du ska inte använda Jodopax på sår och hud som är skadad, då kan det irritera. Inte heller våtvärmande omslag med Jodopax är att rekommendera. Även om huden är frisk kan medlet blöta upp den och orsaka mikroskador och då kan irritation uppstå. Oavsett hur du använder Jodopax är det viktigt att du följer tillverkarens rekommendationer för utspädning till punkt och pricka, säger Tove Särkinen.

    5. Finns det bieffekter?

    – Jodopax är inte hudirriterande, så något risk för att det ska ”bränna” finns inte. Allergiska reaktioner är väldigt sällsynta men kan hända.

    Det svarar Johannes Larsson, hos tillverkaren Pharmamix, via e-post.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden