Hoppning
12 februari 2017 21:45

Jörgen Larsson lättad GP-vinnare

(uppdaterad med bilder) Det var nerver och press i luften när den avslutande Grand Prix-klassen avgjordes i Borås. Det blev till slut Jörgen Larsson och Agathon S som tog hem segern och de åtråvärda prispengarna. Jörgen var ensam om att ta sig felfritt genom båda omgångarna.

Jörgen Larsson lättad GP-vinnare
Jörgen Larsson och Agathon S vann Gina Tricot Grand Prix.

Inför fullsatta läktare reds Gina Tricot Grand Prix Masters of Masters som sista klass vid Borås Fältrittklubb. 22 ekipage tog sig an Peter Lundströms kluriga 1,55-bana. Ekipagen var kvalade från fredagens 1,50-klass eller var direkt inbjudna att starta i Grand Prix-klassen utefter olika kriterier. Stora prispengar stod på spel, inte minst för Douglas Lindelöw som vann fredagens kvalklass. Skulle han vinna även Grand Prix skulle ”mastermiljonen” lösas ut – de absolut största prispengarna som finns inom Sveriges gränser på den här nivån.

Den stora banan ställde till problem för många av ekipagen i det relativt lilla ridhuset. De ryttare som tog sig felfritt över hindren red så försiktigt att de drog på sig tidsfel.

När endast sex ekipage återstod kom dagens första felfria runda både över hinder och inom tidsmarginalerna, och det var Jörgen Larsson på Agathon S (SWB, hingst f-03 e Cosmopolite S-Caretino, uppf Helene & Thomas Sandström) stod för den bedriften. Som näst sista ryttare var fjolårsvinnaren Helena Persson och Bonzai H andra ekipage att gå felfritt runt banan, när Douglas Lindelöw och Caville tog sig an banan. Douglas och Caville inledde mycket snyggt och säkert när Douglas tappade stigbyglarna både en och två gånger. Ekipaget kom helt ur rytm och planerna på den eftertraktade miljonen var därmed helt grusade.


Jörgen Larsson och Agathon S segrade i Grand Prix-klassen. Foto från Gina Tricot Grand Prix.

Sex ryttare gick vidare till winning round. Felfria ekipagen Jörgen Larsson/Agathon S och Helena Persson/Bonzai H. De tre ekipagen med ett tidsfel: Marlene Lindblad/Take it Easy, Fredrik Jönsson/Cold Play och Niklas Helsingius Måneschiöld/HSD Quidado, samt den snabbaste fyrafelaren Malin Carlbäck/Abrina.

Malin Carlbäck startade först och med sina fyra fel i bagaget satsade hon friskt och inledde med en mycket snygg runda när det plötsligt blev totalstopp på ett av de sistra hinden vilket även gav flera tidsfel. Totalt slutade hon på 10 fel. Niklas Helsingius Måneschiöld tog det lite lugnare men drog med sig två hinder och slutade på totalt 9 fel.

För Fredrik Jönsson ville det sig plötsligt inte alls när Cold Play bestämde sig för att han ville till utgången. Ekipaget tog sig till slut runt banan men landade på totalt 17 fel. Marlene Lindblad gick på säkerhet och tog sig felfritt över hinder på banan men fick åter igen ett tidsfel och totalt två fel.


Fjolårsvinnarna Helena Persson och Bonzai H slutade trea. Foto: Fredrik Jonsving.

Helena Persson inledde som säkerheten själv när Bonzai H lite överraskande fick med sig två hinder och ekipaget slutade på åtta fel. När Jörgen Larsson sedan gick in som sista ryttare kunde han kosta på sig ett tidsfel för att slå Marlene, och visst lyckades han. Som enda ryttare helt fritt genom båda rundorna var Jörgen Larsson och Agathon S mycket värdiga vinnare i Borås avslutande Grand Prix-klass.

Jörgen var lättad över segern.
– Det här var det största och finaste jag vunnit, säger han till Ridsport.
Det var en tuff press för Jörgen att gå ut som sista ryttare och visste att han var tvungen att nolla även i Winning round.
– Men jag är inte överraskad, hästen har gått starkt sedan SM i höstas och var även placerad i fredagens kval.
– Nu är det i alla fall skönt att det är över för man kan aldrig veta säkert, säger en lättad Jörgen, som fick ta emot prischecken på 254 000 kronor.


Marlene Lindblad och Take it Easy trivs i Borås och kom tvåa även i år. Foto: Fredrik Jonsving.

Andrapristagaren Marlene Lindblad var nöjd även hon.
– Man kan inte göra mer än att rida felfritt med jag red lite för långsamt, säger Marlene till Ridsport.
Marlene blev tvåa i Grand Prix-klassen i Borås även förra året.
– Jag trivs i Borås och det brukar gå bra, säger Marlene, som får 105 000 kronor för sin andrplats.

Fjolårsvinnaren Helena Persson tog tredjeplatsen och fick med sig 65 000 kronor hem.

Resultat Gina Tricot Grand Prix i Borås 2017:

1. Jörgen Larsson, Vellinge Hästsportförening, Agathon S 0+0=0 45,0
2. Marlene Lindblad, Södertälje Ridklubb, Take it Easy 1+1=2
3. Helena Persson, Å…rsta Runstens Sportryttare, Bonzai H 0+8=8
4. Niklas Helsingius Måneschiöld, Hallands Equestrians Ridsportförening, HSD Quidado 1+8=9
5. Malin Carlbäck, Strömsholms Ridsportförening, Abrina 4+6=10
6. Fredrik Jönsson, Flyinge Hästsport 1+16=17

Fullständigt resultat 


Jörgen Larsson och Agathon S. Foto: Roland Thunholm (arkivfoto).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden