Dressyr, Ridsport Play
29 augusti 2021 15:50
Ridsportplus

Jovian försvarade världsmästartiteln: ”Den är så lätt att rida”

Unghäst-VMEn gång dressyrkung – alltid dressyrkung. Jovian blev världsmästare som 5-åring och under söndagen gjorde han det igen. Med Andreas Helgstrand i sadeln blev han unghästvärldsmästare i 7-åringarnas final i tyska Verden. Missa inte den frispråkiga filmade intervjun med ryttaren själv här.

Jovian försvarade världsmästartiteln: ”Den är så lätt att rida”
Andreas Helgstrand och Jovian med hustrun Marianne Yde Helgstrand som blev femma med Elverhøjs Raccolto. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Jovian (KWPN e Apache-Tango, uppf Eef och Leoni Ten Bosch) tog hem världsmästartiteln som 5-åring 2019, i fjol ställdes unghäst-VM in på grund av corona och i år var hingsten tillbaka och försvarade sin titel, nu som 7-åring med högre krav på utbildning och samling.Jovian tog hem världsmästartiteln som 5-åring 2019, i fjol ställdes unghäst-VM in på grund av corona och i år var hingsten tillbaka och försvarade sin titel, nu som 7-åring med högre krav på utbildning och samling.

    Andreas Helgstrand red liksom sist det begav sig stallets kung själv och när de travade in på banan hördes kommentaren ”Tolv poäng!” i publiken. Kvalet vann ekipaget med stor marginal till tvåan och det skulle bli en lika stark utklassningsseger även i finalen.

    Duon gick i mål på segerprocenten 89,139. Jovian fick 10 på traven, 8 på skritten, 9,8 på galoppen respektive lösgjordhet och 10 för framtidsutsikter och utvecklingsbarhet.

    Se segerintervjun med Andreas Helgstrand här under.

    – Jag har faktiskt en tår i ögat för det här var ”to die for.” Du har en underbar häst. Han är kejsaren i dag, sa domaren Ulrike Nivelle och fortsatte ösa superlativer över Jovians och Andreas uppvisning.

    Kan bli en av världens bästa

    När det gäller trav så finns inget i övrigt att önska, hade det funnits en tolva på skalan hade Jovian antagligen fått den men nu fick det räcka med högsta betyget 10. Jovian är aktiv, rörlig, bär på sina bakben, vinklar bak och lyfter fram och kan korta och länga med en massa kadens i steget.

    Skritten är hans svagaste gångart och det har ofta ifrågasatts när den belönats med åtta men i dag var den nog bättre än någonsin, Jovian skrittade lugnt och avslappnat och tog ut steget mer än vi är vana vid att se.

    I galopp är det samma sak som i trav, Jovian kan korta och länga utan synbar ansträngning, han galopperar i uppförsbacke och har massor av gest i frambenen. Galoppombytena sitter som gjutna och han har hela tiden korrekt form med fin kontakt i munnen för Andreas där uppe på den 170+ höga hingsten.

    De verkar trivas ihop, häst och ryttare, och det syns inne på banan, allt går så lätt och de talar verkligen samma språk. Domarna belönade lösgjordheten med 9,8 och gav Jovian 10 för allmänt intryck och utvecklingsbarhet.

    Själv är Andreas säker på att Jovian har kapaciteten att bli en av världens bästa GP-hästar i framtiden. Och det finns de som varit och dragit i honom, men just nu är han inte till salu.
    – Jag brukar säga att till sist säljs alla hästar men just nu är inte Jovian till salu. Han är en bra reklampelare för Helgstrand Dressage och han får många ston, förklarar han varför just Jovian kan vara den hästen som inte säljs.
Just nu i alla fall.
    – Han är helt klart min favorit att rida. Jag har aldrig haft en häst som Jovian, som både är spektakulär och ändå så lätt att rida. Det ska bli extremt roligt att se framtiden an.

    Ett kvitto på systemet

    För Andreas är alla framgångar Helgstrand Dressages hästar haft under unghäst-VM ett kvitto på att hans system fungerar.
    – Det är en lång väg att få en häst att bli världsmästare. Det går att köpa bra hästar men för att lyckas med dem krävs det också bra management. Visst, det är en risk med att köpa dyra hästar men samtidigt är detta min passion, säger Andreas.

    Han skulle gärna se att unghäst-VM en dag arrangeras på hans egen anläggning i Danmark, men det vill även organisationen i Verden när Ermelos kontrakterade tre år från och med nästa år är över, så det är fler om budet. Jan Pedersen, ordförande för WBFSH höll det inte för omöjligt att unghäst-VM kommer att återvända till Verden i framtiden.
    Andreas skickade också med en hälsning till alla arrangörer.
    – Det absolut viktigaste för oss är uppstallningen. De här hästarna är för värdefulla för att stallas upp i tält.

    Andreashelgstrand Jovian-6241
    Jovian och en något sammanbiten Andreas Helgstrand gjorde det igen. Foto: Pernilla Hägg
    Nannaskodborgmerrald Bluehorstouchofolympicl-5949
    Nanna Skodborg Merrald och Blue Hors Touch of Olympic L. Foto: Pernilla Hägg
    Anne-mettestrandbyhansen Eternity75-5893
    Anne-Mette Strandby Hansen och Eternity tog hand om bronset. Foto: Pernilla Hägg
    Yarareichert Springbankiivh-5428
    Yara Reichert och svenskfödda Springbank II VH blev tolva i finalen. Foto: Pernilla Hägg

    Danska OS-debutanten Nanna Skodborg Merrald tog hem silvret tillsammans med Blue Hors Touch of Olympic L (Hann e Don Olymbrio-Fidermark, uppf Anja & Jan Petersen) på 83,965 procent. Den DWB-registrerade valacken fick 9,6 för skritt, lösgjordhet och utvecklingsbarhet och det enda domarna önskade sig var lite mer bakbensaktivitet men i skritten berömde de den fina bogfriheten.

    Stannar hos Anne-Mette

    Eternity (Westf e Escolar-Sir Donnerhall II, uppf Franz Remmersmann) heter bronshästen som även den ägs av Helgstrand Dressage, och reds av Anne-Mette Strandby Hansen.
    – Jag har faktiskt bara ridit den i två månader och det här var vår första tävling ihop, skrattar Anne-Mette på presskonferensen efter finalen.

    Eternity reds egentligen av Cathrine Dufour men eftersom hon hade fullt upp med OS hamnade den hos Anne-Mette för att hon skulle rida den på unghäst-VM.
    – Jag önskar att den skulle stanna hos mig, sa hon och tittade på Andreas som utbrast:
    – Det gör den, men publicera inte det innan jag hunnit säga det till Cathrine! skrattar han. Jag har betalat väldigt mycket för honom när han vann 3-årschampionatet men nu börjar tiden vara inne för att sälja honom.

    Ekipaget fick ihop 83,407 procent och den för fick högst betyg för sin galopp (9,8) och trav (9,6). Skritten drog ner med bara 7,2 men ekipaget fick 9,7 för lösgjordhet och lydighet och 9,5 för framtidsutsikter.

    Yara Reichert och svenskfödda Springbank II VH (e Skovens Rafael-De Niro, uppf Västra Hoby stuteri) lyckades med konststycket att bli tolva i finalen efter en relativt kort tid tillsammans. Detta på 77,800 procent och väldigt jämna höga poäng av domarna. Hingsten fick som högsta betyg 8,8 för sin skritt, 8,7 för galopp och 8,3 för trav. Lösgjordheten drog ner då det fanns ett visst motstånd i honom, det märks att häst och ryttare inte funnit varandra ännu, och betyget blev 7,5 men domarna menar att där ändå är stor utvecklingspotential i honom och gav honom 8,5 för det.

    Hatten av för uppfödarna

    Svenskgänget som träffat på Yara i stallet har kunnat berätta om en ägare som älskar sina två hingstar (Yara har även köpt Valverde av Helgstrand) och ägnade massor av tid med att mysa med dem i stallet. Härligt att höra! Hatten av för Tobias Hansson, Västra Hoby stuteri, som fick två uppfödningar direktkvalade till final på detta unghäst-VM.

    Hatten av även för Jan Pedersen som 2019 i Ermelo lovade undertecknad att se till att arrangören i Verden skulle se till att även uppfödarna uppmärksammas på prisutdelningarna, vilket inte skedde i Ermelo.

    Det har uppfödarna sannerligen gjort i Verden. De har bjudits in till prisutdelningarna, deras namn har lästs upp i högtalarna, applåderats hjärtligt av publiken och arrangören har haft både blommor och diplom färdigt för dem och de har fått stå bredvid sina uppfödningar när det varit dags för fotografering. Well done, Jan Pedersen, som jag personligen var tvungen att leta upp för att tacka. Utan uppfödare inget unghäst-VM, glöm aldrig det.

    Eef och Leoni Ten Bosch som har fött upp Jovian är ett fantastisk uppfödarpar. Nu har de fött upp två uppfödningar som vunnit unghäst-VM två gånger var, Jovian och Astrix, det är något att sätta upp på sitt uppfödar-CV! Och om de förra gången nästan trängde sig på i prisutdelningen så var de desto mer välkomna denna gång, och jublande glada både över vinsten och det.
    – Det här betyder massor för vår avel, det är körsbäret på kakan, som vi brukar säga. Fantastiskt roligt att få vara med om detta en gång till och Jovian är helt fenomenal, underbar att se! säger Leoni till Ridsport efter ritten.

    – Det här kommer att göra att vi säljer fler hästar och vi har flera närbesläktade hästar till Jovian hemma, berättar sonen Emiel.
    – Dessutom har vi kvar Jovians mamma och nu ska vi skölja henne på embryon så mycket vi bara kan.
    – Och tänk att vi fick blommor den här gången, skrattar Leoni efter prisutdelningen.

    Men något firande av större slag blir det inte, hela familjen skulle köra hem till Nederländerna efter finalen för att ta hand om gården och alla djuren. Vardagen är snabbt tillbaka för oss hästmänniskor.

    Resultatlista 7-åringarnas final.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Här följer du UVM i dressyr (15)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym