I rättenDressyrhästen Revolution står i centrum för en tvist mellan hästägaren Mats Fredén och Anna Svanberg, som har utbildat och tävlat hästen i två U-VM. Hästägaren menar att utbildaren har förvaltat hästen undermåligt och att värdet minskat istället för att öka – i dag möttes parterna i rätten.
Tvist om svensk topphäst avgörs i rätten
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Just nu pågår en rättegång om dressyrhästen Revolution (val SWB f 2009 e. Skovens Rafael, u. Fiore, e. Fürst Heinrich, uppf Lena Nyström äg Mats Fredén). Hästen var framgångsrik som unghäst och har tävlat i två unghäst-VM med fina resultat.
Efter andra starten i U-VM 2015 började hästen få problem med hältor. Problemen eskalerade och slutade med att hästägare Mats Fredén flyttade hästen från utbildaren Anna Svanberg, och sedan stämde henne.
Enligt stämningsansökan har Mats Fredén lidit ekonomisk skada som en följd av utbildarens ”undermåliga tillhandahållande av tjänst”, och att hon dessutom har fakturerat oskäliga belopp. Han kräver Anna Svanberg på minst 250 000 kronor i skadestånd.
Värderades till upp till 500 000 euro
Mats Fredén sade till rätten att syftet med att ha hästen hos Anna Svanberg var att öka hästens värde, och att han och utbildaren var överens om det. Efter första starten i unghäst-VM värderades Revolution till mellan 250 000 och 500 000 Euro av Andreas Helgstrand.
Men från hösten 2015 blev det annorlunda. Revolution började få problem med hältor och behandlades vid upprepade tillfällen för bland annat kotledsinflammation. Men hästen blev ändå inte bra, och vid en CT-röntgen upptäcktes en lös benbit i vänster fram, som opererades bort våren 2016 med en längre konvalescens som följd.
Under den här perioden började hästägaren uppleva att han inte fick full insyn i det som gällde Revolution.
−Det gavs hela tiden prognoser som var begränsade, och jag hade uppfattningen att Revolution snabbt skulle vara tillbaka på tävlingsbanan, sade Mats Fredén under rättegången.
Fem månader efter att den lösa benbiten opererats bort besökte han sin häst, som då fortfarande var under igångsättning.
− Jag fick då höra att han varit halt de senaste 14 dagarna, trots att Anna Svanberg sagt till mig att det gått ganska bra den senaste tiden. Då blev mitt förtroende fullständigt förbrukat.
Haid Bondergaard vittnade
Hästen flyttades till Rasmus Haid Bondergaard, en av alla som har kallats att vittna. Han berättade att han upplevde hästen som tvär och utan bjudning men inte kunde upptäcka någon hälta.
− Hästen var något annat än jag förväntade mig, eftersom jag hade sett Anna rida honom.
Vid en munkontroll upptäcktes en vargtand som togs bort, och efterhand gick utvecklingen framåt igen. Hästen fortsatte sedan sin utbildning hos Andreas Helgstrand och såldes i våras för 200 000 Euro.
− Det var betydligt mindre än vad försäljningen kunde inbringa om han varit i fas med sin årskull, sade Mats Fredéns advokat Pontus Servin under rättegången.
”Hade inte optimala förutsättningar”
När turen kom till Anna Svanberg att ge sin syn på saken hade hon en helt annan uppfattning om det mesta. Hon tog upp hästens exteriöra brister, att han var inåttåad på vänster fram och därmed inte hade optimala förutsättningar att tävla på hög nivå.
− Våren när han var sex år började jag känna att han inte var helt som vanligt, och i sista starten i unghäst-VM var det något, och hästen var nedstämd.
Anna Svanberg hävdade att hästägaren Mats Fredén hela tiden haft full insyn i problematiken, och att hon även gav honom rabatt på hyran i tre månader under rehabiliteringen efter att den lösa benbiten togs bort.
Inte pusha vid mostånd
− Min uppgift är inte att pusha en häst om jag upplever att det finns ett motstånd, och sätter man igång en häst för tidigt riskerar man att den går sönder helt och inte är värd en krona.
− Jag tycker inte att jag gjort något fel i detta och jag skulle inte ha gjort något annorlunda om jag hade fått göra om alltihop, sade Anna Svanberg.
Rättegången fortsätter i morgon fredag då ett antal veterinärer samt även en väletablerad dressyrryttare ska höras.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på