Sverige
28 januari 2014 10:50

”Kallblodskollapser” kan vara nära lösning

Det som ligger bakom flertalet kollapsade hästar på travbanor har visat sig vara en sjukdom i luftvägarna, kallat kallblodssyndrom, som blir akut när hästen ansträngs under arbete. Nu visar forskning att det går att bli symptomfri.

Sjukdomen, ”dynamisk larynx kollaps”, kallblodssyndrom, yttrar sig i de övre luftvägarna hos främst kallblodiga travhästar. Även andra raser har drabbats, bland andra varmblodstravare och islandshästar. Många av de hästar som plötsligt kollapsat på travbanan har visat sig vara drabbade, skriver Hästsverige.se.

Kall- och varmblodiga travare har ofta problem med de övre luftvägarna. Hästen får svårt att andas och det påverkar prestationerna negativt. En del problem med luftvägarna kan diagnosticeras när hästen är i vila, men en del visar sig först när hästen är i arbete. Då kallas det för dynamiska luftvägssjukdomar.

– Kallblodets problemområde är struphuvudet och varmblodet har oftast problem med näsborrarna och svalget. Mycket tyder på att problemen beror på hur hästen är byggd, säger Eric Strand, hästkirurg och forskare vid Norges veterinärhögskola till sajten.

Det innebär att det i framtiden förmodligen kommer gå att avla på hästar med goda förutsättningar för att slippa detta problem i luftvägarna.
– Målet med vår forskning är att minska dödligheten, förbättra raserna och göra det mer lönsamt att bedriva avel, säger Eric Strand.

Även huvudets och nackens position under arbetet påverkar syndromet.
– Hästen störs inte märkbart av syndromet när den går med huvudet fritt. Men när den ligger på och böjer in huvudet mot halsen så kan stämbanden och brosken runt dem kollapsa, säger Eric Strand, hästen får då för lite luft genom strupöppningen.

Nu har det visat sig att en speciell typ av grimma, en ”Vik Lyn-grimma”, kan hjälpa hästar med kallblodssyndrom. Grimman ska hindra huvudet från att pressas in mot halsen. Man har också utvecklat metoder för att upptäcka syndromet tidigt. Däremot är det inte möjligt att operera bort det.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 116 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-