Sportnytt
18 mars 2021 15:12

Kallings: ”Kan liknas vid skidåkarna som kom hem med coronan från Alperna”

ProaktivtEfter att nyheten om det förlängda tävlingsstoppet släppts, samlades Svenska Ridsportförbundets ledare för en presskonferens om anledningen till förlängningen. Förbundsveterinär Peter Kallings tryckte på att beslutet är en förebyggande åtgärd. "Vi vill inte att det ska bli som när skidåkarna kom hem från Alperna för ett år sedan, med coronasmittan."

Kallings: ”Kan liknas vid skidåkarna som kom hem med coronan från Alperna”
Förbundsveterinär Peter Kallings deltog på torsdagens presskonferens. Foto: Roland Thunholm

Med på presskonferensen fanns Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet, och hans kollegor Annika Tjernström, generalsekreterare, Andrea Barth, verksamhetschef och
Peter Kallings, förbundsveterinär.

Efter att SVA sett att det nu finns en ökad risk för spridning av EHV-1 i Sverige, främst bland de hästar som rest internationellt, och FEI:s rekommendationer så togs beslutet om förlängt tävlingsstopp. Peter Kallings gjorde jämförelsen med de återvändande skidåkare som spenderat sportlovet i Alperna förra året, och tog med sig coronasmitta hem.
– Tävlingsstoppet är en förebyggande åtgärd, konstaterar han.

Ridsportförbundet har daglig kontakt med spanska myndigheter och de svenska ryttarna på plats, men även med andra europeiska förbund. Peter Kallings berättade att man i Tyskland kan se en sekundär smittspridning, och Andrea Barth, som suttit i möte med flera andra förbund under gårdagen, informerade om att man i Frankrike och Belgien är oroliga för fortsatt spridning.

– Det var så pass många ryttare som hann lämna tävlingarna i Spanien och resa hem till de länderna, innan utbrottet uppdagades. Det gör det svårt att spåra smittan, säger hon.

24 svenska hästar kvar i Valencia

På plats i Valencia finns fortfarande 24 svenska hästar kvar, men ingen av dem vårdas på klinik. När de kan komma är ännu oklart, men man hoppas på att ännu en grupp med svenska hästar ska få lämna Spanien nästa vecka – andra kommer att bli kvar ytterligare en tid.
– Vi är trygga med att ryttarna kommer att hantera detta på bästa sätt med karantän och liknande när de kommer hem. Vårt orosmoment är de ryttare som vi inte känner till, som inte står på ställen som är säkrade, menar Andrea Barth.

Under 2020 fick Ridsportförbundet en del kritik angående tävlingslicenserna och återbetalningar, men något liknande problem ser inte förbundet nu.
– I år har tävlingsstoppet varit redan när året började, vilket gör att de som löser licens nu kan lösa meetinglicens till att börja med, tills de vet hur mycket de kan tävla. Jag tror inte att vi får samma problem med det i år utan nu kan man fylla på sin licens allt eftersom, tills man är uppe i en full licens, säger Andrea Barth.

Presskonferens avslutades med en kommentar från ordföranden Ulf Brömster.
– Det här är en proaktiv åtgärd för att vi sedan, efter tävlingsstoppet, ska kunna köra igång tävlingsverksamheten med full kraft.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden