Hästliv
2 januari 2017 10:55

Kamera SMS-larmar om hästen har ont

Vad sägs om ett SMS till din telefon när din häst har ont? I ett inslag berättar Sveriges Radio mer om filmövervakning som kan larma om hästen visar smärta.

Kamera SMS-larmar om hästen har ont
Med teknikens hjälp kan hästägare på olika vis hålla koll på hur hästen har det i boxen.

Tekniken gör det allt lättare för hästägare att hålla koll på sina djur, även långt från stallet, och det kommer nya rapporter om exempelvis bogskydd som kollar av hästens hälsa. Framöver ska filmkameror kunna läsa av hästarna och larma om hästen visar smärta med sitt ansiktsuttryck, vilket är känt sedan innan att hästar gör på olika vis.

Vetenskapsradion i Sveriges Radio förklarar att mjukvaran som urskiljer ansiktsuttryck hos hästar är under utveckling. Den grundar sig på de algoritmer som används vid bildigenkänning i sociala medier och visar hästen sitt smärtansikte kommer övervakningskameran att larma.
Forskarna tror enligt SR att det här kan bli standard i framtiden inte bara på exempelvis djursjukhus utan även på andra djuranläggningar. Det är små detaljer som systemet ska arbeta med.
– Här ser vi det här ”tältet” ovanför ögonen. Spänner den ansiktsmusklerna över mulen? Hur har den det med näsborrarna, är näsborren vidgad? Är mulen mer fyrkantig är den också mer spänd och då har hästen mer ont, säger Britt Coles, SLU, som är en av forskarna i projektet till SR.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-