Sport
5 augusti 2012 18:55

Kanadensisk hopphäst diskad

(Uppdaterad 19.05) Hopphästen Victor, som rids av kanadensiskan Tiffany Foster, har diskvalificerats då FEI anser att hästen har visat tecken på hypersensibilitet, alltså överkänslighet. Beslutet fick lagkamraten Eric Lamaze att gå i taket.

Kanadensisk hopphäst diskad
Tiffany Foster var otröstlig på presskonferensen, medan Eric Lamaze var rasande över diskningen.

FEI menar att hästen har ett område på det vänstra frambenet som ”klart och tydligt visar tecken på hypersensibilitet”.

Veterinärkommissionen slog fast att hästen hade ett område på frambenet, precis ovanför hoven, som blivit inflammerad. Det finns ingen misstanke om att hästen blivit utsatt för yttre påverkan men Ground Jury anser inte att hästen längre är i tävlingsform. Victor diskades därför inför dagens hopprunda.
 
Kanadas chef d’equipe överklagade beslutet till FEI:s Appeal Committee, och hoppades på att Foster skulle kunna komma till start. Protesten avslogs dock, eftersom FEI:s regler är klara i fallet – när en häst diskas för veterinära orsaker kan man inte överklaga beslutet.  

Uppdatering 18.40
Det kanadensiska ridsportförbundet hade kallat till presskonferens, där FEI:s ordförande prinsessan Haya, Kent Allen från FEI:s veterinärdelegation, ryttaren Tiffany Foster och lagkamraten Eric Lamaze fanns med.

Foster steg in på podiet i tårar, och när Haya inledde presskonferensen föll kanadensiskan i gråt.
-Vi vill än en gång säga att det finns ingen som helst anklagelse från FEI:s sida, sa Haya.

Foster själv snyftade fram att hon aldrig skulle utsätta sin häst för fara.
-Det här är förödande för mig, och jag är så ledsen över att mitt första OS ska sluta så här.

Hennes landsman Eric Lamaze var däremot på krigsstigen.
– Jag skäms över min sport idag, jag förstår inte hur de kan förstöra en ryttares OS på det här sättet. Hästen har ett litet sår precis ovanför hoven. Han reds på morgonen, var fräsch och visade inga som helst problem. Under fem minuter var sex personer och petade på hästens ben, de tittade aldrig på honom under ryttare. Även Hickstead hade reagerat om de gjort på det sättet. Jag hoppas verkligen att Kanada vinner en medalj för Tiffanys skull.

Kent Allen berättade att Victor var den enda häst som reagerat och visat överkänslighet. Valacken undersöktes med värmekamera.
– Hästen var bara för känslig för att få fortsätta tävla.

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar