Sportnytt
15 november 2023 16:34
Ridsportplus

”Kandar är ingen hästvälfärdsfråga”

Regeländringar”Dressyrkommittén är enig om att användande av kandar är en sportslig fråga och inte en hästvälfärdsfråga”. Med de orden försvarar FEI:s dressyrkommitté att kandar ska vara fortsatt obligatoriskt i dressyr på högre internationell nivå. Däremot är kommittén inne på att sporrar kan vara frivilligt. Besluten fattas på FEI:s kommande årsmöte.

”Kandar är ingen hästvälfärdsfråga”
Kandaret som obligatorisk eller frivillig utrustning i högre internationell dressyr ska avhandlas på FEI:s årsmöte. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Inför 2024 sker ingen större revision av dressyrens tävlingsreglemente, utan bara förändringar som är akuta och kan kopplas till hästvälfärd kan genomföras. Inför årets General Assembly i Internationella Ridsportförbundet FEI föreslog Sverige och Nederländerna att kandar borde vara frivilligt på alla nivåer i internationell dressyr, så som det redan är på nationella tävlingar i Sverige – för att främja hästvälfärden.

    Men FEI:s dressyrkommitté håller inte med.
    ”Vi är medvetna om hur kandaret beskrivs i bland annat sociala medier, men vi kan inte finna några vetenskapliga bevis eller otvetydiga data som pekar på att ridning med kandar är en hästvälfärdsfråga”, skriver kommittén bland annat.

    Kommittén föreslår att en bred grupp sätts samman, bestående av olika intressenter, som genom studier eller forskning noggrant kan analysera för- och nackdelar med att göra kandaret frivilligt.

    ”Efter en sådan förberedelse kan vi ha en åsikt i frågan som bygger på fakta” skriver kommittén.

    Frivilligt med sporrar ett logiskt beslut

    Däremot är sporrarna lättare att avvara, enligt kommittén, som ser det som en logisk följd efter beslutet att det är tillåtet att använda sporrar utan utskjutande del, även kallat unghästsporrar.

    Även här finns dock avvikande åsikter. Internationella dressyrtränarklubben IDTC anser att sporrar är en del i ”dressyruniformen” och beslut kring ryttarnas klädsel borde vara en sportslig fråga och inte hanteras som en akut åtgärd med anledning av hästvälfärden.

    Mätning av nosgrimmor väcker frågor

    Mätning av nosgrimmor blir ytterligare en fråga som ska hanteras på General Assembly. Planen är att FEI ska ta fram ett verktyg så att alla nosgrimmor kan mätas på samma sätt och inte med fingrarna som i dag.

    Till verktyget ska också fogas ett protokoll, och ett regelverk som slår fast vad som händer i olika lägen om nosgrimman är för hårt spänd, exempelvis att det blir avstängning om en häst tävlar med för hårt spänd nosgrimma.

    Men flera parter pekar på svagheter. Det europeiska ridsportförbundet ser riskerna med att genomföra kontrollerna:
    ”Vi måste slå fast hur en steward ska lyckas göra en nosgrimmekontroll med ett verktyg på en nervös häst. Vem blir ansvarig om verktyget orsakar olyckor?” undrar EEF, som också tvivlar på att det tänkta verktyget lever upp till EU-krav på mätverktyg.

    Kan dras i långbänk

    Även de tyska och brittiska ridsportförbunden stryker under vikten av ett mätverktyg som det finns forskning bakom, och det saknas i dag.

    Svenska Ridsportförbundet har också lämnat ett yttrande här. Sverige välkomnar förslaget att harmoniera mätningen av nosgrimmor över alla discipliner. Verktyget som sådant kommenteras inte av Sverige, som däremot menar att mätningen bör ske mitt på nosryggen, om det inte kommer fram bevis för att mätning på annat ställe är bättre.

    Hur kommer då detta att sluta? Troligen med att man skjuter beslutet framför sig, för det är ett förslag som FEI:s styrelse, veterinära kommitté och ansvariga på FEI:s huvudkontor står bakom.

    Förslaget lyder att vänta med att införa ett verktyg för att mäta nosgrimmor till den 1 januari 2025, för att dels ha tid att utveckla och tillverka själva verktyget, dels ha tid att utbilda alla stewards och andra officiella funktionärer som ska utföra mätningarna.

    FEI:s General Assembly hålls i Mexiko 18-22 november. Svenska Ridsportförbundet representeras av ordförande Sandra Ruuda och tillträdande generalsekreterare Johan Fyrberg.

    Här finns alla handlingar

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym