Avelsnyheter
27 juli 2022 10:10
Ridsportplus

Kändisstuteriet: ”Vanliga människor med passion för avel”

Stal van den BisshopFamiljen De Craene är en av världens mest framgångsrika hopphästuppfödare just nu. Stal van den Bisschop drivs helt av familjemedlemmarna och baserar en stor del av aveln på embryotransfer. Häng med på ett besök i text och bild.

Kändisstuteriet: ”Vanliga  människor med passion för avel”
Ines och Tom De Craene med stona Taffia vd Bisschop (f -19 e Comme D’Api vd Hacienda-Heartbreaker) och Elchinni vd Flandria (f -04 e Chin Chin-Goodwill). Foto: Hippomundo.com

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under många år har Stal van den Bisschop varit en av världens mest framgångsrika uppfödare av hopphästar. Just nu finns det mer än hundra hästar med suffixet vd Bisschop i namnet som tävlar på internationella arenor. Under EM i Riesenbeck förra sommaren startade tre av Bisschops uppfödningar.

    Stal den Bisschop, som ligger i Melle i den belgiska provinsen Östflandern, cirka fyra mil nordväst om Bryssel, är ett familjedrivet företag. På  gården bor Tom och Ines De Craene med sina tre barn Ben, Emma och Yohanes.
    – Mina föräldrar drev en mjölkgård och var alltid mycket intresserade av genetik, berättar Tom De Craene.
    –  Redan från unga år var jag intresserad av hopphästarnas stammar och jag födde tidigt upp mitt första föl.

    Hästintresset tog över

    I början kombinerades mjölkproduktionen med uppfödning av sporthästar, men allt eftersom hästsidan växte blev det omöjligt att göra bägge delar.
    – Vi var tvungna att göra ett val, och naturligtvis föll valet på vår stora passion, hästarna. 2007 ställde vi om till en fullfjädrad hästgård.

    Stuterinamnet vd Bisschop hamnade i strålkastarljuset första gången när Dulf vd Bisschop (f -03 e Heartbreaker-Libero H) blev champion vid BWP:s hingstpremiering 2006. Sedan började allt växa väldigt snabbt.

    Alla uppfödare gör då och då en felaktig bedömning

    Tom de Craene

    Tom berättar att de gjort en del misstag i karriären som sporthästuppfödare.
    – Alla uppfödare gör då och då en felaktig bedömning av en unghästs kvaliteter eller vilka egenskaper en hingst eller ett sto nedärver. Det är ofrånkomligt när du arbetar med levande djur. Men jag skulle inte kalla det för stora misstag. Jag har alltid lyssnat på andra personer i hästvärlden, men har ändå följt min egen intuition, så jag har aldrig ångrat de val jag gjort.

    Tom och Ines är väldigt stolta över den verksamhet som de har byggt upp tillsammans.
    – Vi blir speciellt glada när vi får positiv feedback om våra uppfödningar från deras nya ägare och ryttare. Det behöver inte bara vara de som tävlar i de högsta klasserna. Vi uppskattar verkligen när hobbyryttare på alla nivåer blir nöjda med sin häst.

    Selekterar bort vissa hästar

    De klassiska egenskaperna som kraft och elasticitet är naturligtvis mycket viktiga i att tänka på i hopphästaveln, men de lägger också stor vikt vid hästarnas mentalitet, både när det gäller ston och hingstar.
    – Hoppbanorna blir allt snabbare och mer tekniska, så vi behöver hästar som hjälper till och tänker tillsammans med ryttaren och som alltid är på hugget. Hästen måste ha tillräckligt med blod, men den måste också kunna använda det på ett intelligent sätt. Träningen är en viktig faktor, men det här är också egenskaper som nedärvs från generation till generation. Vi försöker selektera bort hästar som saknar arbetsvilja och smidighet.

    Jade4
    Jade vd Bisschop och Pieter Devos ingick i Belgiens bronslag vid EM i fjol och var sexa individuellt. Foto: Stefano Grasso/LGCT
    Daniel-deusser-jasmien-v.-bisschop-1-200221-rt
    Daniel Deusser på Jasmien vd Bisschop. Foto: Roland Thunholm

    En av familjens mest framgångsrika uppfödningar just nu är Jade vd Bisschop (f -09 e Ogano Sitte), som rids av Pieter Devos. Förra sommaren hjälpte stoet det belgiska laget att ta brons i EM i Riesenbeck, och ekipaget kom dessutom sexa
    individuellt.
    – I början av vår verksamhet köpte vi stoet Secret Love Wonderland (e Libero H), en dotter till Priscilla (f -92 e Grannus-Zeus). Hon visade sig vara ett väldigt bra avelssto och när vi fick möjlighet att även köpa hennes mor, tvekade vi inte. När Priscilla kom till  oss var hon redan till åren, och vi lyckades bara få två föl från henne. Det var Jade och Korona vd Bisschop. Vid den tiden lämnade hingsten Ogano Sitte avkommor som utmärkte sig i löshoppning, och han verkade vara en bra match för Priscilla. Och det stämde, för det var exakt de kvaliteter som Jade också visade som unghäst.

    United5
    United vd Bisschop (f -20 e Comme D’Api vd Hacienda u Roxette vd Bisschop e Vigo d’Arsouilles) blev champion vid en nationell belgisk fölshow 2020. Foto: www.pweb.be

    Lämnar aldrig gården

    Just nu har Stal den Bisschop ett 20-tal ston i avel.
    – Vi har ett antal lite äldre ston. Bland dem finns Ischgl de Muze, mamma till hingsten Mumbai som rids av Christian Kukuk, Evita van’t Roosakker, mor till flera 1,60-hästar, och Faraline, som är mor till Karoline of Ballmore (1,60-hoppning).
    – Förutom dem har vi några yngre ston som tävlar och flera 3-åringar som också används i avel genom embryotransfer.
    – Alla våra ston har en speciell plats i våra hjärtan. Det ger oss ju så mycket glädje tack vare sina avkommor. Secret Love Wonderland har varit väldigt viktig för vårt goda rykte. Hon dog för flera år sedan, men hennes sista stoföl, Oliva vd Bisschop (e Emerald), kommer aldrig att lämna vår gård. Hon ska tävla med vår son Ben, men fortsätta i aveln via embryotransfer.

    Vi har inga anställda. Vi vill ha full kontroll över våra hästars utveckling.

    Varje år föds mellan 40 och 50 föl hos Stal den Bisschop.
    – Totalt har vi nu ungefär 120 hästar. 80 av dem är surrogatston, sju är äldre donatorston. Vi har fem hingstar som både avlar och tävlar, sju unga tävlingshästar, tio 3-åriga ston, fyra 2-åriga ston och nio 1-åriga ston.
    – I år har vi föl efter bland andra Emerald, United Touch, Mosito van het Hellehof och Conthargos. En hingst som vi tycker mycket om, men ännu inte har använt, är Gino-H (f -11 e Calvino Z-Ekstein), en bror till Hickstead. Vi tror att han är väldigt undervärderad som hingst och han har ett antal väldigt intressanta avkommor i sporten just nu. Vi kommer att använda honom till några ston i år.

    Har alltid tillgång till ligghall

    Gården har 43 hektar mark varav den största delen är beteshagar. En del används för odling av grovfoder.
    – Vi har en stor hall på 2 000 kvadratmeter för dräktiga ston. På vintern användes den av ett 60-tal surrogatston och på sommaren är den skydd för ston med föl. De har alltid tillgång till den här hallen från sitt bete.
    – Vi har också en hall på 720 kvadratmeter för 2,5-åriga ston och äldre avelsston. Dessutom två hallar för avvanda föl och 1,5-åringar.

    Det finns nio rymliga boxar, 5×5 meter, där stona fölar och ett 20-tal vanliga boxar. De hästar som rids står i ett separat stall med 18 platser, nära ett ridhus och en stor utomhusbana för träning.

    Familiefoto-2018
    Hela familjen De Craene är involverad i företaget. Från vänster Ben med den godkända hingsten Opium JW vd Moerhoeve, pappa Tom, Yohanes, mamma Ines and Emma på Ilydi vd Bisschop. Foto: Hippomundo.com

    Stal den Bisschop är en helt familjedriven verksamhet.
    – Vi har inga anställda. Vi vill ha full kontroll över våra hästars utveckling – det är därför vi känner dem utan och innan och snabbt kan se om något är fel. Arbetet med hästarna ger oss stor tillfredsställelse.

    Vi har egna mottagarston och vi skapar ett starkt band med dem.

    Barnen i familjen är också mycket involverade i företaget.
    – Vår äldsta son Ben är 21 år och arbetar heltid på gården som ryttare. Vår dotter Emma är 19 år och ska gå ut skolan snart, men hon hjälper redan nu till mycket på gården. Vår yngsta son Yohanes är 16 och är ofta med i stallet – han drömmer om att bli hovslagare.

    De flesta av fölen som föds hos Stal den Bisschop säljs tidigt.
    – De föl som vi behåller är i huvudsak ston, ungefär tio per år. De får växa upp här i flock med sina jämnåriga kamrater. På vintern går de i stora hallar med tillgång till utevistelse, och på sommaren går de på bete.
    – Unghästarna rids in som 3-åringar och tränas försiktigt. Som 4-åringar får de lära sig att hoppa en bana, men de börjar inte tävla förrän senare. Vi ser också till att de unga tävlingshästarna får gå ut i hage varje dag.
    – Vår son Ben tränar unghästarna och är noga med att ta hänsyn till deras individuella egenskaper. Han ger hästarna tid att utvecklas och tycker det är viktigt att de gillar sitt arbete.

    Måste få växa upp i flock

    Hanteringen av hästarna har högsta prioritet på Stal den Bisschop.
    – Att välja rätt hingst till stoet är det första steget mot en framgångsrik sporthäst, men man ska absolut inte glömma bort hur hästarna hanteras och hålls.
    – Det börjar med mottagarstoet. Det är ju hon som ska bära fölet, föda det och uppfostra det under de första månaderna. Vi har egna mottagarston och vi skapar ett starkt band med dem. Vi har stor respekt för dessa ston.
    – Uppfödningen av den unga hästen fram till tre års ålder är också väldigt viktig. De måste få växa upp i en flock och ha gott om plats att röra sig fritt på. Det är därför vi vill sköta allt kring våra hästar själva.

    Vi behöver hästar som hjälper till och tänker tillsammans med ryttaren.

    Vad gäller målen för framtiden vill familjen De Craene hålla det enkelt.
    – Vi vill bara fortsätta att föda upp fina sporthästar. Vi har inte något specifikt mål, utan är vanliga människor med ett stort hjärta för hästar och passion för avel.

    Fakta

    Stal van den Bisschop

    Img_0648
    Så här ser det ut på Stal den Bisschop, med ridhus och ridbana, stallar, hagar och lösdrifter. Foto: Jos Schepers
    • Ligger: I staden Melle i nordvästra Belgien.
    • Drivs av: Tom och Ines De Craene och deras tre barn Ben, 21, Emma, 19 och Yohanes, 16.
    • Antal hästar: 120, varav 80 är mottagarston för embryotransfer och fem är avels- och tävlingshingstar.
    • Antal föl: Det föds 40-50 föl per år på gården.
    • Uppfödningar i urval: avelshingsten Dulf, 1,60-hästarna Jade (Pieter Devos), Jasmien (Daniel Deusser), Jasco (Mark McAuley), Harley (Bertram Allen), Moya (Nicola Philippaerts) – alla med suffixet vd Bisschop.

    Hästar ridna under svensk flagg

    • Ida vd Bisschop (BWP f -08 e Kashmir van Schuttershof-Papillon Rouge, äg Irmelin AB) med Irma Karlsson  i sadeln.
    • Komeet vd Bisschop (BWP val f -10 e Nabab de Reve-For Pleasure, äg Stall Niklas Arvidsson AB) vann 150-finalen i ATG Riders League i mars. Rids av Niklas Arvidsson.
    • Nilia vd Bisschop (BWP sto f -13, e Untouchable-Lys de Darmen) går som childrenhäst med Nora Andersson.

    Ston som skabetäckas i år

    • Ischgl de Muze BWP skm f -08, e Nabab de Rêve u VDL Groep Eureka e Chin Chin-Quidam de Revel.
    • Evita van ’t Roosakker BWP br f -04, e Nabab de Rêve u Usha van’t Roosakker e Chin Chin-Major de la Cour.
    • Koriana van Klapscheut BWP skm f -10 e Cicero Z van Paemel u Coriana van Klapscheut e Darco-Heartbreaker.
    • Jackpot van ’t Hagenhof BWP br f -09, e HH Radco u Grand Cru van’t Hagenhof e Bentley vd Heffinck-Kannan.
    • Faraline V BWP mbr f -05 e Convento van de Helle
      u Qaroline e Landetto-Lys de Darmen.
    • Ulena Vg BWP br f -97 e Heartbreaker u Odessa e Saygon-Saffier van het Goor.
    • Olivia vd Bisschop BWP fux f -14 e Emerald van’t Ruytershof u Secret Love Wonderland e Libero H-Grannus.
    • Olleke Bolleke JW vd Moerhoeve BWP skm f -14, e Kannan u Ischgl de Muze e Nabab de Rêve-Chin Chin.
    • Quibelle vd Bisschop BWP fux f -16 e Vigo d’Arsouilles u Mara vd Bisschop e Elivs ter Putte-For Pleasure.
    • Qualithina van ’t Ruytershof  BWP svbr f -16 e Mosito van het Hellehof u Inathina van’t Ruytershof e For Pleasure-Diamant de Semilly.
    • Samt några 3- och 4-åriga ston.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden