Avelsnyheter
5 maj 2019 13:09
Ridsportplus

Kannan-dotter glänste med full pott på Flyinge

Unghästtest FlyingeSäsongspremiären för årets unghästbedömningar bjöd på flera glädjeämnen. Full pott över hinder blev det för två hopphästar, där Isadora SN glänste lite extra med 52,5 poäng. Västra Hoby Stuteri dominerade bland dressyrtalangerna men gav sig även in i toppstriden bland hopphästarna - och det med egna uppfödningar i upp till tio generationer.

Kannan-dotter glänste med full pott på Flyinge
Högst bedömd på Flyinge blev Kannan-dottern Isadora SN. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Årets första unghästbedömning arrangerades på Flyinge 3-4 maj av SWB Malmöhus. Unghästtestet var öppet för 3-åringar och för 4-åringar som inte visades förra året. 48 hästar kom till start – en övervägande del av dem var 3-åringar födda 2016. Möjligheten att visa sin 4-åring utnyttjades endast av ägarna till två individer.

    Karl-Henrik Heimdahl dömde exteriör och gångarter, Susanne Axén var hoppdomare och Marie Knutsson dömde ridproven. 46 hästar visades upp under ryttare och alla ridprov godkändes.

    Antalsmässigt var dressyrtalangerna flest med 18 klass I-hästar och fem diplomhästar. Till hopptalangerna delades det dock ut fler diplom med sju stycken, och här blev det sex klass I-hästar.

    Vilka hingstar som hade avkommor ur sin första årgång har under åren blivit knepigare att precisera när allt fler hingstar godkända i andra förbund används. Men av hingstarna som godkändes vid SWB:s bruksprov 2015 hade Complete, Gisborne VDL, Total Hope och Eclectisch med avkommor på Flyinge. Dessutom fanns Oban VH med som fadershingst – han fann visserligen ingen nåd vid SWB:s bruksprov för fyra år sedan men godkändes sedan i Oldenburg-förbundet och användes till ett antal ston i Sverige.

    Utöver dessa hingstar hade även Action Blue, Hemerald, Bellheim och Caligula 50 med avkommor ur sina första SWB-årgångar.

    Fyra visade avkommor till Total Hope

    Total Hope var bruksprovsvinnare 2015 och under premiäråret var han med sina 161 ston även den hingst som betäckte klart flest det året. I helgen var han mest representerad som fadershingst med fyra avkommor, och debuten gick bra – alla fyra avkommor belönades med klass I- eller diplombetyg som dressyrtalanger.

    Tre avkommor vardera hade Fürsten-Look, Kannan och Singular LS La Silla. En intressant notering här är att Kannans avkommor förutom att knipa två hoppdiplom även alla tre belönades med klass I som dressyrtalanger. Två avkommor vardera hade Ampere, Cantolar, Conthinder, Gisborne VDL, L’Acteur och Oban VH – för Oban VH blev det full utdelning med två dressyrdiplom.

    Kannan-dotter allra högst bedömd

    Dagarnas högst bedömda häst blev hopptalangen Isadora SN (e Kannan), som med full pott över hinder och bland annat 8,5 för typen fick ihop 52,5 poäng (87,5%). Isadora är uppfödd och ägd av Birgitta Jonasson, Stora Nääs Stuteri, och är en dotter till Limbus-dottern Ulrika I, och Birgitta berättar hur hon fann modern i Tyskland.
    – Jag var på jakt efter ett bra holsteinersto men alla var så dyra, men Ulrika hade en sparkskada på ena bak, säger Birgitta om hur hon lyckades komma över henne.

    Hon är trevlig, lätt att ha att göra med och är både klok och lättlärd.

    Ulrika hade ett föl efter Cassini II vid sidan när Birgitta köpte henne, men fölet blev kvar och denna har idag placeringar upp till 1,40. Det första fölet i Sverige blev El Clarimo (e Clarimo), som tävlas upp till 1,45 och är godkänd i flera avelsförbund –  i Sverige verkar han på ett-sto-licens.
    – Mamman levererar fantastiskt och har i år fått ett superfint föl efter Cornet Obolensky, säger Birgitta, och utöver honom nämner hon Fredrika SN som hoppade ihop 9,5-9,5 för tre år sedan, och Grace Kelly SN med 9,5-9 i hoppbetyg förrförra året.

    Har visat på kvalité hela tiden

    Isadora SN är ett sto som Birgitta är jätteglad över, och hon tycker helgens framgångar var jätteroliga. Kannan har hon använt flera gånger och hon tycker att avkommorna blir hinderkloka och lättsamma.
    – Isadora har visat kvalitéer hela tiden men man vet ju aldrig hur det går. Nu gjorde hon precis som hon brukar, säger Birgitta.
    – Hon är trevlig, lätt att ha att göra med och är både klok och lättlärd.

    Vad som nu händer med Isadora är inte helt klart. Tanken är att hon ska behållas och troligen betäckas. Hingst har Birgitta inte hunnit välja ännu – Birgitta vill att matchningen ska vara perfekt. Om Isadora ska visas på Breeders i höst är inte heller helt klart. Birgitta har inte visat så mycket vid unghästfinalerna då hon oftast säljer sina hingstföl och när det gäller stona är de oftast dräktiga när Breeders går.
    – Men om hon inte blir dräktig så kanske hon visas, jag har inte hunnit tänka på det ännu, säger Birgitta.

    Four Roses SWB sto 163 cm e Action Blue u Larosa e Lasirco, uppf/äg Mats & Lotta Hansson. 7 7 7 8 10 10 = 80%, diplom C R
    Action Blue-dottern Four Roses hoppade sig till högsta betyg över hinder. Foto: Yvonne Karlsson

    Full pott även för Four Roses

    Full pott i hoppbetyg blev det även för Four Roses (e Action Blue) som belönades med totalt 48 poäng (80%) och hoppdiplom. Bland de sju diplomhästarna i hoppning räckte poäng och hoppbetyg till för championats-kvalificering hos fem av dem: utöver Isadora SN och Four Roses blev även Sinner VH (e Singular LS La Silla), Camaro CB (e Cantolar) och Elton (e Comfortuna VDL) kvalificerade. Mer om Sinner VH kan du läsa längre fram i texten.

    Stora framgångar för Västra Hoby Stuteri

    Ett stuteri som hade riktigt fina framgångar på Flyinge var Västra Hoby. Totalt visades fem individer från Västra Hoby, och det blev inte bara dominans bland dressyrtalangerna utan även en topplacering i hoppning. De två avkommorna till Oban VH lade sig i topp på dressyrsidan.

    Han har skött sig helt super som har tagit inridningen så bra.

    Högst bedömd blev den 175 centimeter höga Oby One VH, som med bara åttor och nior i protokollet belönades med 51 poäng (85%) som dressyrtalang. Uppfödaren och ägaren Tobias Hansson berättar att Oby One är en personlig individ som han arbetat långsamt med.
    – Han är stor och jag har velat ge honom den här tiden, säger Tobias och avslöjar att Oby One började ridas in för bara två månader sedan.
    – Han har skött sig helt super som har tagit inridningen så bra, och nu får vi hoppas att han inte växer så mycket mer.

    Oby One VH SWB hingst 175 cm e Oban VH u First May VH e First Wish, uppf/äg Tobias Hansson (Västra Hoby Stuteri AB). 9 9 8 8 9 8 = 85%, diplom C
    Oby One VH var högst bedömd av dressyrtalangerna med 85 procent. Foto: Yvonne Karlsson

    Nu väntar några veckors vila för Oby One innan utbildningen fortsätter, och det stora målet för honom är att visas på Breeders till hösten. Om det blir något bruksprov någonstans för Oby One i framtiden kan Tobias inte svara på – däremot erkänner han att han personligen tycker att Oby One räcker till som hingst.

    Oby Ones närbesläktade stallkompis Obsession VH belönades med 48,5 poäng (80,8%) och belönades även hon med diplom – här räckte dock inte delpoängen i gångarter till för championatskvalificering. Obsession har samma pappa som Oby One i Oban VH, och de har samma mormor: elitstoet Dakarta VH som bland många andra lämnat VM-hästen Darcia VH. För Obsessions del blir det nu avel.
    – Hon ska betäckas med Vivino, säger Tobias.

    Familjeuppfödning i tio generationer

    Att studera härstamningarna på Oby One VH och Obsession VH kan beskrivas som att kliva in i en djungel av framgångsrika VH-hästar. Både fadern och de båda mödrarna är egna uppfödningar i en lång rad generationer. Oban VH är egen uppfödning i nio generationer, mammorna är sju generationers egen uppfödning ur moderslinjen, men som extra krydda på moset är Obsessions morfar Dalwhinnie familjeuppfödd i åtta generationer. Sammanfattningsvis kan man säga att båda är ur egen uppfödning i tio generationer och kan härledas till Amajka (f-40 e Lux-Attino) som köptes in 1943 av Tobias farfar.

    Ovanpå detta kan nämnas att Obsessions mamma Darling II VH själv blev högst bedömda sto när hon visades som 3-åring för fem år sedan, och hennes förstfödda avkomma Mr Grey VH blev i år godkänd i Danmark (läs mer om Mr Grey här). Även Oby Ones mamma First May VH blev högt bedömd som 3-åring, och hon har i sin tur lämnat högt bedömda Darlington VH.

    En egentlig årgång i Sverige till Oban VH

    När det gäller fadern Oban VH så blev han själv högt bedömd vid unghästtesterna både som 3- och 4-åring. Han godkändes inte i SWB, men har en egentlig årgång i Sverige genom sin licens i Oldenburgförbundet. Totalt finns 16 registrerade 3-åringar efter honom hos SWB, och Tobias berättar att han även har två 2-åriga avkommor efter honom.
    – De är helsyskon till Oby One och Obsession, jag tyckte de blev så bra så jag gjorde om den kombinationen.

    Idag är dock Oban VH kastrerad och han tränas med sikte på en framtida karriär inom fälttävlan.

    Hoppframgångar för Västra Hoby

    Även i hoppning hade Västra Hoby framgångar genom att Sinner VH (e Singular LS La Silla) belönades med dagens näst högsta totalpoäng som hopptalang. Även Sinner är en familjeuppfödning i många generationer och mamman är åttonde generationen från Amajka. Även om Västra Hoby främst är förknippade med dressyr avlar Tobias även på hopphästar i liten skala.
    – Sinner ska betäckas med Conthargos och sedan ska hon få gå i lugn och ro, säger Tobias, som inte tror det blir något Breeders för Sinner.
    – Nej det är ingen bra idé när de är dräktiga, och det är värre för hopphästarna att hoppa efter fem-sex månaders dräktighet, tycker Tobias.

    Sinner VH SWB sto 163 cm e Singular LS La Silla u Cara Mia e Carson Ask, uppf/äg Tobias Hansson (Västra Hoby Stuteri AB). 8 8 7,5 7 9 9 = 80,8% diplom C R
    Singular LS La Silla hade tre visade avkommor. Hoppdiplom fick Sinner VH. Foto: Yvonne Karlsson

    Utöver dessa diplomhästar från Västra Hoby måste även Flyinge Ragazza (e Total Hope) nämnas. Stoet köptes in av Tobias på elitfölsauktionen 2016, och även om det blev diplompoäng på Flyinge blev det inget dressyrdiplom på grund av för låga betyg på benstället. Tobias ska med Ragazza dock frångå sin princip att bara betäcka diplomston.
    – Jag köpte henne för att jag älskar hennes morfar Cashmir. Jag hade ett Cashmir-sto som jag sålde och det ångrar jag, vill gärna få in Cashmir i min avel igen.
    – Hon ska betäckas med Springbank, jag behöver få in lite nytt blod som jag kan använda till mina hingstar, förklarar Tobias.

    Tottelasse SWB hingst 172 cm e Total Hope u Ninja la Belle e De Noir, uppf Gunilla & Anders Håkansson, äg Stall Västergård HB. 8,5 7,5 8 7,5 8 9 = 80,8%, diplom C
    Ur Total Hopes första årgång visades tre avkommor. Högst bedömd av dessa blev Tottelasse med 80,8 procent som dressyrtalang. Foto: Yvonne Karlsson

    Dressyrdiplom till Tottelasse

    Bland de övriga dressyrtalangerna utmärkte sig Total Hope-sonen Tottelasse med 48,5 poäng (80,8%) och både diplom och championatskvalificering.

    Under arrangemanget delades även Jan-Ove Olssons vandringspris ut till den ryttare som under ridprovet visar sin unghäst i en ändamålsenlig form för en unghäst. Priset instiftades förra året, och i år gick priset till Camilla Axelsson för hennes ridprov på Fantastica (SWB sto f-16 e Gisborne VDL-For Keeps, uppf/äg Lena Nyström).

     

    Resultat SWB:s unghästtest, Flyinge 3-4 maj 2019

    Hästar med minst 77,5 procent.
    R = SWB-stoet kvalificerad för Riksutställning
    C = hästen kvalificerad till 3-årschampionat

    DRESSYRTALANGER

    Oby One VH SWB hingst 175 cm e Oban VH u First May VH e First Wish, uppf/äg Tobias Hansson (Västra Hoby Stuteri AB). 9 9 8 8 9 8 = 85%, diplom C

    Tottelasse SWB hingst 172 cm e Total Hope u Ninja la Belle e De Noir, uppf Gunilla & Anders Håkansson, äg Stall Västergård HB. 8,5 7,5 8 7,5 8 9 = 80,8%, diplom C

    Obsession VH SWB sto 168 cm e Oban VH u Darling II VH e Dalwhinnie, uppf/äg Tobias Hansson (Västra Hoby Stuteri AB). 9 8 8 8 8 7,5 = 80,8%, diplom

    Bergsjöholms Verona (F.2) SWB sto 162 cm e Total Hope u Via Veneto e Epson, uppf/äg Marita Strauch, Stall Bergsjöholm. 8 8 7 8 8 8 = 78,3% diplom

    JayZ RHT (8) SWB sto 161 cm e Ampere u Ally G e Saigon, uppf/äg Oxell & Co AB. 8 7,5 8,5 7 8 8 = 78,3% diplom

    Gina’s Fairytale (38) SWB sto 165 cm e Fürsten-Look u Rafaels Gina e Skovens Rafael, Uppf/äg Lexner-Jonsson Rid AB. 9 8 6,5 7,5 8 8 = 78,3%

    Flyinge Ragazza SWB sto 169 cm e Total Hope u Flyinge Riviera e Cashmir, uppf Flyinge Ab, äg Tobias Hansson (Västra Hoby Stuteri AB). 9 8 6,5 7 8,5 8 = 78,3%

    Cardhu SWB val 165 cm e Fürsten-Look u Pacha’s Dalwhinnie e Danone, uppf/äg Lotta & Mats Hansson. 8 8 7,5 9 7 7,5 = 78,3%

    Isadora SN SWB sto 168 cm e Kannan u Ulrika I e Limbus, uppf/äg Birgitta Jonasson, Stora Nääs Stuteri. 8,5 8 8 7 7,5 8 = 78,3%

    Camaro CB SWB val 164 cm e Cantolar u Classic CB e Classe VDL, uppf/äg Claesson/Berglund. 8,5 7,5 8 7 7,5 8,5 = 78,3%

    Dude’S Late OLD hingst 165 cm e Don Juan de Hus u Soya e Schwadroneur, uppf/äg Caroline Gustafsson. 8,5 8 8 7 7 8 = 77,5%

    Hennessy (43) SWB sto 176 cm e Dante Weltino OLD u Happinesse e Blue Hors Don Romantic, uppf/äg Stall Frödinge Dressyr. 8 8 7 7 8 8,5=77,5%

    Calett E SWB sto 170 cm e Caligula 50 u Balett e Bayron, uppf/äg Elin Johansson Sivertsson. 7,5 7,5 8 7,5 8 8 = 77,5%

     

    HOPPTALANGER

    Isadora SN SWB sto 168 cm e Kannan u Ulrika I e Limbus, uppf/äg Birgitta Jonasson, Stora Nääs Stuteri. 8 8 7 8 10 10 = 87,5%, diplom C R

    Sinner VH SWB sto 163 cm e Singular LS La Silla u Cara Mia e Carson Ask, uppf/äg Tobias Hansson (Västra Hoby Stuteri AB). 8 8 7,5 7 9 9 = 80,8% diplom C R

    Camaro CB SWB val 164 cm e Cantolar u Classic CB e Classe VDL, uppf/äg Claesson/Berglund. 8,5 7,5 8 8,5 8 8 = 80,8% diplom C

    Elton SWB val 167 cm e Comfortuna VDL u Elinor e Alligator Fontaine, uppf/äg Agneta Elnertz. 8 8 8 7 8 9 = 80%, diplom C

    Four Roses SWB sto 163 cm e Action Blue u Larosa e Lasirco, uppf/äg Mats & Lotta Hansson. 7 7 7 8 10 10 = 80%, diplom C R

    Bazooka (75) SWB sto 167 cm e Kannan u Bologna e Chairman La Silla, uppf/äg Agneta Tegnér. 8 8 7 8 8 8,5 = 79,2% diplom

    Amber N (23) SWB sto 167 cm e Ampere u Antique T e Damino SD, uppf Sara Lundberg Åkesson, äg AB Nilssons Kor & Jord. 8,5 8 7 7,5 8 8 =78,3%, diplom

    Gibson SWB val 167 cm e Gisborne VDL u Qaisa Qavat e Quin, uppf Aja Blomberg Andersson, äg Lars Pelin. 7,5 8 8 8 7,5 8 = 78,3%

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Unghästbedömningarna – här hittar du alla referat (45)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden