Hoppning
19 juni 2019 19:30
Ridsportplus

Kapten Ankarcrona: ”Vår ambition är att ta hand om och supporta hästägarna”

EM-årSverige är redan klart för OS i hoppning, men årets EM prioriteras inte lägre för det. ”Vi får se vilka hästar som är kapabla nog och vilka som är redo. Jag hoppas att jag har många att välja mellan när EM närmar sig”, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona och berättar också att det nu satsas mer på hästägarna.

Kapten Ankarcrona: ”Vår ambition är att ta hand om och supporta hästägarna”
”Vi känner att vi är på rätt väg, men det går inte att vila på lagrarna” säger Henrik Ankarcrona. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När den sista ryttaren galopperade i mål under Gothenburg Horse Show symboliserade det slutet på inomhussäsongen. Med ett leende kunde hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona konstatera att de svenska ryttarna hade gjort mer än väl ifrån sig, såväl under hela vinterperioden som i Göteborg.

    Peder Fredricsons seger i den andra finalrundan med Catch Me Not S och en total tredjeplats, den svenska trippeln i Grand Prix med Rolf-Göran Bengtsson i topp före Irma Karlsson och Stephanie Holmén, samt ytterligare segrar och fina placeringar.
    – Det såg bra ut, sammanfattar han.

    Nu blickar Henrik Ankarcrona framåt, mot en utomhussäsong där EM i Rotterdam i augusti är det stora målet.
    – Trots att världscupen pågått inomhus har många av ryttarna sedan länge tävlat utomhus. Numera finns det åtskilliga tidiga tourer att välja mellan, säger han.

    Global Champions Tour och League är målet för de allra högst rankade – och de ekonomiskt starkaste – ryttarna, men för varje nation har högsta ligan i Nations Cup störst prioritet. I år får varje land endast räkna fyra deltävlingar (mot tidigare fem). För Sveriges del innebär det Geesteren i midsommar (en tävling som ersätter årets EM-plats Rotterdam), Falsterbo, Hickstead och Dublin.

    Mer lagtävlingar

    Men också de nationshoppningar som inte räknas i ligan är viktiga. Landslagsledningen har planerat in lagstarter i Drammen, Uggerhalne i Danmark, Rom, Aachen, Gijon och Calgary.
    – Calgary är nytt för oss. Jag vet att det är en otroligt fin tävlingsplats, så det ska bli väldigt spännande.

    Calgary, det vill säga Spruce Meadows, går i september; det gör även finalen i Nations Cup i Barcelona. Henrik Ankarcrona ser inte det som något problem.
    – Det är nästan en månad emellan. Och det är inte värre för hästar att stå några timmar på ett flygplan till Kanada än tre dagar i hästbuss till södra Europa.

    Uppgifterna för de svenska ryttarna i sommar är alltså flera.
    – Det är många nationshoppningar och de ligger tätt. Det innebär en utmaning för oss att få ihop lag, säger Henrik Ankarcrona.

    Det betyder även att ett flertal ryttare kan få chansen i laghoppningar, vilket är ett sätt att bygga för framtiden.

    – Jag försöker ge så många som möjligt chansen. Stephanie Holmén och Irma Karlsson har fått världscupplatser under vintern, Fredrik Spetz fick rida i Oslo, Erica Swartz red både Gijon och Barcelona. I Göteborg tog jag ut Emma Emanuelsson, för att bara nämna några exempel, säger Henrik Ankarcrona.

    – Min ambition är att låta ryttarna få mer än en chans i Nations Cup. Jag försöker hjälpa med det jag kan så att ekipagen får rutin.

    EM stora målet

    Global Champions Tour och Nations Cup i all ära, årets stora mål är trots allt EM. Man kan spekulera i att redan OS-kvalade Sverige åker till Rotterdam med ett ungt gäng för att ge dem mästerskapsrutin. Men så är det inte riktigt, även om Ankarcrona understryker att sedan VM i Tryon i fjol är det OS i Tokyo nästa år som ligger i bakgrunden för allt arbete med landslagen.

    – Men ett EM är ett EM och ett mästerskap är ett mästerskap. Vi vill alltid ta medalj, säger han.
    – Jag kan tänka mig en mix med etablerade och lite nya ryttare.

    Vad det handlar om i hans uttagningsprocess, självklart också till EM, är form.
    – Det är en avvägning. Vi får se vilka hästar som är kapabla nog och vilka som är redo. Jag hoppas att jag har många att välja mellan när EM närmar sig.

    Ridsport
    Förbundskapten Henrik Ankarcrona och hans superkvartett på VM. Foto: Roland Thunholm

    Trots att Sverige är ett litet land tar hoppryttarna mästerskapsmedaljer och femstjärniga segrar allt som oftast. De åtnjuter stor respekt i de betydande konkurrensländerna.

    – Ja, vi är på topp mest varenda helg, säger Henrik Ankarcrona.
    – Vi jobbar på med att backa upp ryttarna och ge dem bästa möjliga förutsättningar. Vi känner att vi är på rätt väg, men det går inte att vila på lagrarna.

    Img_0692(1)
    ”Vi försöker lyssna på ägarna, vara nära dem och se vilka behov de har och sedan göra allt bättre”, säger Henrik Ankarcrona. Här syns Charlotte Söderström och Astrid Ohlin som är två av hopp-Sveriges viktiga hästägare. Foto: Roland Thunholm

    Mer resurser

    Ett speciellt ämne för framgång är hästägarna. Länge har just hästägarfrågan varit svår inom svensk ridsport, men Ankarcrona och hans medhjälpare jobbar intensivt.

    – I år har vi fått lite fler resurser. Vår ambition är att ta hand om och supporta hästägarna. Vi vill vara nära dem och se till att de finner sig till rätta, både till vardags och på tävlingar. Dessutom jobbar vi nära hästägarföreningen.

    Vår ambition är att ta hand om och supporta hästägarna.

    Det kan handla om att se till att hästägarna får tillgång till framridningar och eventuellt stall, samt platser på både läktare och VIP-avdelningar.
    – Vi försöker lyssna på ägarna, vara nära dem och se vilka behov de har och sedan göra allt bättre.

    Glädjande nog ser det ut som att en ny kategori hästägare har hittat till ridsporten – travhästägarna.
    – Det har vi märkt inte minst på auktionerna, säger han.
    – Det verkar vara en trend och det är väldigt positivt. Vi välkomnar alla, inte minst nya intressenter.
    – Nu ser jag fram emot sommaren och alla spännande nationshoppningar.

    Screenshot 2019-06-11 At 20.39.56Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 8/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden