Hoppning
16 juni 2019 20:35
Ridsportplus

Kapten Ankarcrona: ”Vi har sett ridsporthistoria skrivas”

Global Champions Tour"Jag tror att man i många år kommer att tala om när GCT kom till Sverige första gången och svenskar stod högst på pallen." Det säger svenska hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona i sin summering av helgen på Stockholms Stadion.

Kapten Ankarcrona: ”Vi har sett ridsporthistoria skrivas”
Henrik Ankarcrona. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Han har funnits med på Stockholms Stadion under hela meetinget för att följa de svenska ekipagen. Förbundskapten Henrik Ankarcrona har mycket att analysera och väga in inför årets stora uppgift, EM i Rotterdam i augusti.

Jag hoppas att hästarna kommer tillbaka ännu mer regelbundet till Stadion. Det har varit framgångsrikt de gånger de har varit här. Henrik Ankarcrona, förbundskapten i hoppning.

Men även inför framtiden på längre sikt.
– Jag har fått in åtta ryttare på den här tävlingen, ryttare som inte får komma in på såna här arenor eller den här typen av tävlingar annars, säger Henrik Ankarcrona.

Den sista prisutdelningen är just avklarad inför en entusiastisk publik på en solig stadion. Peder Fredricson har – återigen – ridit först i ärevarvet. Denna gången i en 1,55-hoppning, kvällen innan i Global Champions Tour Grand Prix där han hade sällskap av sin teamkamrat och landslagskollega Malin Baryard Johnsson på prispallen.
– Jag tror att man i många år kommer att tala om när GCT kom till Sverige första gången och svenskar stod högst på pallen. Det här är något vi som var här inte kommer att glömma, säger Henrik Ankarcrona.

– Vi har har sett ridsporthistoria skrivas den här helgen.

”Hör hemma i världseliten”

GCT:s upplägg får då och då en del kritik, främst för de höga anmälningsavgifterna till lagtävlingen Global Champions League, Men Henrik Ankarcrona välkomnar GCT till Sverige och Stockholm.
– Det betyder jättemycket för svensk hoppsport. Vi har fantastiskt bra tävlingar och duktiga arrangörer i Sverige redan med bland annat världscupfinaler och Nations Cup. Nu har den här tävlingen som är en lite annan typ av tävling kommit hit också.
– Vi hör hemma i världseliten och då ska även en deltävling av det här slaget också finnas här.

Han har också en förhoppning om att hästar kan få komma in ännu mer på Stockholms Stadion som har hyst både OS och VM i ridsport.
– Jag hoppas att hästarna kommer tillbaka ännu mer regelbundet till Stadion. Det har varit framgångsrikt de gånger de har varit här, säger han.

Vad har du att säga om Peder Fredricsons prestation?
– Ja… Han är en av konstnärerna.

Intensiv sommar

Henrik Ankarcrona har en intensiv sommar framför sig med nationshoppning, division I, i Geesteren, Nederländerna, under midsommarhelgen. Sedan rullar det på med bland annat Falsterbo och tyska Aachen.

Någon gång kring nationstävlingen i brittiska Hickstead 25-28 juli kommer att han att ta ut det svenska EM-laget.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden