Veterinärt
28 september 2023 08:35
Ridsportplus

Karies – problem som växer

HästhälsaMånga tänker nog att karies inte är ett problem för hästar, eftersom deras tänder ständigt växer. Men veterinär Sara Vidal Vrijens och hennes kollegor på Mälaren Hästklinik ser att karies ökar.

Karies – problem som växer
Ägare till hästar som har lätt för att få foderinpackningar kan få rådet att borsta tänderna med en diskborste. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Till skillnad från hos människan så växer hästens tänder hela livet. En annan skillnad är att det hos människan bara är emaljen som syns, medan hästar har samtliga tandmaterial, alltså cement, dentin och emalj, på tandytan. Det gör att hästens samtliga tandmaterial kan angripas av karies.

    På senare år har det skett en ökning av förekomsten av perifera cementdefekter, även känt som perifer karies, hos hästar, enligt Mälaren Hästklinik. Detta är en
    kariesliknande sjukdom som drabbar alla tandmaterial med början från utsidan av tänderna. Det leder så småningom till förlust av tandmaterial och nedbrytning av tanden.

    Infektion kan bildas

    Sara
    Sara Vidal Vrijens Foto: Mälaren Hästklinik

    Det här kan ge följdproblem som att mellanrummet mellan kindtänderna ökar, kallat diastema, och att det skapas fickor bredvid tänderna där infektion kan bildas, även kallat parodontala fickor.

    När hästen fått sådana problem börjar den anpassa sitt tuggmönster. Där tänderna är skadade fastnar bakterier och mat, vilket förvärrar problemet, som kan sluta med foderinpackningar, överrörliga tänder och tandfrakturer, vilket är smärtsamt för hästen.

    Men hur kan vi då förebygga karies? Det handlar om flera faktorer, berättar Sara Vidal Vrijens, veterinär med specialisering inom hästtandvård.
    – Vi vet att det till stor del handlar om foder och hur vi fodrar. Bäst är när hästen får beta, men det är tyvärr svårt i Sverige under stora delar av året. Då får vi försöka ge vallfoder så ofta det går under dagen.
    – Att det är bra för hästen att tugga beror på att saliven stimuleras då, och saliven kompenserar för den syra bakterier skapar, säger Sara Vidal Vrijens.

    Pellets fastnar lätt på tandytan

    När hästar tuggar grovfoder gör de också rent sina tänder. Ju längre tuggtid, desto mer saliv, desto bättre, alltså. Okej, mycket vallfoder är vad vi bör erbjuda – men vad är det som ska undvikas?
    – Vi ser att vissa pelleterade foder som lätt fastnar på tandytan kan öka risken för bakterietillväxt, vilket kan leda till karies. Om du vill ge pelleterat foder är det bäst att lägga det i blöt först.

    Sara Vidal Vrijens vill inte nämna något särskilt märke av kraftfoder, men hon råder oss att titta efter WSC (Water Soluble Carbohydrates), alltså vattenlösliga kolhydrater, i innehållsförteckningen.
    – Kolla det och jämför olika foder.

    Img-20230218-wa0001
    Sara Vidal Vrijens kommer från Spanien, och är i Sverige tack vare sitt intresse för hästtandvård. Foto: Mälaren Hästklinik

    ”Bakterierna partajar”

    Anledningen till att kolhydrater är dåliga för tänderna är att bakterier fermenterar, eller förjäser, kolhydraterna.
    – Bakterierna partajar! Och en biprodukt av det är syra, vilket är det som förstör tändernas djupa material.

    Förutom att hålla koll på kolhydrater i kraftfodret kan det vara läge att fundera över hur mycket och vilken typ av godis vi ger hästen.
    – Ju mindre desto bättre. Jag kan inte säga att ett äpple om dagen ger karies, om det handlar om en häst som har en bra foderstat och som tuggar under en stor del av tiden. Saliven bör kompensera för ett äpple om dagen, säger Sara Vidal Vrijens.

    Kraftfoder-foder-pellets-1
    Pellets kan klibba. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Undvik klibbigt hästgodis

    Hon kan inte uttala sig om vilken sorts färdigt hästgodis som är bäst, men även här gäller det att titta efter kolhydrater.
    – Men jag vet att det finns rosa hästgodis som vissa ägare ger sina hästar när de lastar för att komma till kliniken, och när hästarna kommer in är tänderna alldeles täckta. Undvik allt som klibbar fast i tänderna.

    Ytterligare en faktor att beakta är vattnets kvalitet; det får inte ha för lågt pH-värde och ska ha god hygienisk kvalitet.

    Om hästen redan fått karies går det i många fall att åtgärda.
    – Vi kan borra och fylla tänderna om hästen har infundibulär karies (se faktaruta).
    – Beroende på hur allvarligt problemet är så kan perifer karies lösas inom mellan två månaders och två års tid, eftersom tänderna fortsätter att komma upp, och då har hästen friska tänder igen.

    Fakta

    Munnens försvar

    Munnens försvar mot de bakterier som kan bidra till karies består bland annat av antikroppar, som är speciella proteiner som finns i saliven. De kan binda sig till en bakterie och hindra den från att ta sig in i kroppen.

    Forskare har funnit hästens egen ”kariesbakterie”, Streptococcus devriesei.

    Källa: Hästsverige.se

    Två sorters karies

    Perifer karies drabbar både under- och överkäke. Det yttre cementlagret av tanden angrips av sjukdomen.

    Infundibulär karies kan uppstå i överkäken. I överkäkens tänder finns cementfyllda fickbildningar omgivna av emalj vilka benämns infundibulum. Om cementen saknas eller på grund av kariesangrepp förvinner packas foder in och resten av tanden riskerar att förstöras. Om det går riktigt långt kan angreppet nå den kärl- och nervförsedda pulpan vilket orsakar smärta och tanden kan förlora sin funktion helt.

    6,7 i pH är vad den känsligaste delen av tanden, nämligen cementen, tål. Dentin tål 6 och emalj 5,5 i PH.

    Hästens tänder

    • Hästar har samtliga tandmaterial, alltså cement, dentin och emalj, på tandytan.
    • De olika materialen bryts ned vid olika pH-värde; cement tål 6,7, dentin tål 6 och emalj 5,5. Cementen skadas alltså först när pH-värdet är lågt.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden