Avelsnyheter
3 januari 2022 13:22
Ridsportplus

Kashmir van’t Schuttershof – hingsten bakom guldlaget

DödsfallKashmir van’t Schuttershof har väckt allas intresse tack vare avkommornas framgångar vid OS i Tokyo. Han är far till både H&M All In och H&M Indiana i det svenska guldlaget. Men samtidigt som guldet bärgades dog Kashmir, 27 år gammal.

Kashmir van’t Schuttershof – hingsten bakom guldlaget
Kashmir van’t Schuttershof tävlade internationellt under flera år, under belgaren Philippe Lejeune. Här är ekipaget vid nationshoppningen i La Baule 2004. Foto: Dirk Caremans/Hippo Foto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Kashmir van’t Schuttershof har befunnit sig på topp 10 i avelsförbundet WBFSH:s rankning för hingstar under flera år. Trots många framgångar i år för enskilda hästar blev placeringen för 2021 ”bara” en nionde plats jämfört med sjunde plats 2020.

    Rankningen är så konstruerad att den i mångt och mycket belönar kvantitet och volym, att ha många avkommor som tävlar slår några få med toppresultat på mästerskap.

    _jtf_kcl3725
    Det svenska OS-guldlaget bestod av 2 x Kashmir: H&M-hästarna Indiana och All In. Till vänster King Edward (e Edward Foto: Kim C Lundin
    Gazelle-farrington-k-aken19sl899-025-1013
    Gazelle (f -06 e Kashmir van’t Schuttershof-Indoctro) har en vinstsumma på mer än 30 miljoner kronor. Här tillsammans med Kent Farrington efter segern i Aachens GP 2019. Foto: Stefan Lafrentz/Hippo Foto

    Hästarna från guldlaget toppar poängmässigt

    H&M-hästarna Indiana och All In toppar poängmässigt bland avkommorna 2021, följda av Kent Farringtons sto Gazelle, som skördat stora framgångar under flera år och nyligen vann världscupklassen i Lexington.

    Samtidigt som Kashmirs avkommor skrev in sig i OS-historien gick han själv vidare till de evigt gröna ängarna. Hela 27 år gammal fick han sluta sina dagar på stuteriet där han föddes och har levt större delen av sitt liv. Kashmir förändrade
    tillvaron för sin uppfödares familj och blev startskottet för Stal Schuttershof.

    Belgien är många framgångsrika hopphästars vagga och det gäller även Kashmir. Han är uppfödd av Willy van Impe, grundare av Stal Schuttershof som i dag drivs av sonen Kim van Impe.

    Willy van Impe började som hobbyuppfödare med bara några få ston på 70-talet. Det som blev början till framgången var inköpet av Gotha (Old f -84 e Furioso II-Gotthard) från familjen Böckmann i Tyskland 1984.

    Året efter köpte han det föl som kom att bli starten på hingststationen, Tenor Manciais (SF f -85 e Grand Veneur–Nankin). Med Tenor Manciais började ett långt samarbete med hoppryttaren Philippe Lejeune.

    Första fölet döptes efter gatuadressen

    Gothas första föl med Tenor Manciais blev stoet Fines van Kameren, född 1989 på Stal Schuttershof men döpt efter gatuadressen Kameren på grund av ett förbiseende vid registreringen.

    Willy van Impe började som hobbyuppfödare med bara några få ston på 70-talet.

    När Fines var fyra år skulle hon betäckas med Chin Chin hos hingsthållaren Joris de Brabander. Det blev ingen dräktighet och i stället föll valet på den unga hingsten Nabab de Rêve (BWP f -90 e Quidam de Revel–Artichaut) som Brabander och Willy van Impe visat tillsammans vid hingstselektionen för sBs (belgiska sportstamboken) och fått godkänd.

    Kombinationen av dessa två unga individer, oprövade men från verkligt fina linjer, blev Kashmir van’t Schuttershof.

    I Belgien är det sedan decennier tradition att hingstar tävlas. Konkurrensen är så stark att de måste visa upp sig i sin disciplin, företrädesvis hoppning.

    Systemet gynnar uppfödarna väl, de får tidigt se intressanta hingstar i årgångsklasser med jämnåriga.

    Kashmir bevisade, liksom sin far, sitt värde på tävlingsbanan under några år men gick aldrig vidare till mästerskap.

    Placerad i flera Nations Cup-tävlingar

    Mellan fyra och sex års ålder hade han placeringar i unghästklasserna. När det blev dags för internationella starter tog Philippe Lejeune över tyglarna och som 10-åring var Kashmir placerad i flera Nations Cup-tävlingar som i La Baule, Lucerne, Rotterdam, Dublin och Calgary.

    Som avelshingst blev Kashmir tidigt ganska populär, även om hans far Nabab de Rêve nådde högre betäckningssiffror de första åren på 2000-talet, i kraft av sina insatser på mästerskap som EM och VM i Jerez 2002.

    Kashmirs avkommor har först och främst registrerats i hemmaförbunden BWP och sBs, men efter 2003 kommer det allt fler ättlingar under fransk SF-flagg och även i KWPN och Zangersheide.

    Kashmir-van-het-schuttershof-sbsk97-5-28
    Uppfödaren Willy van Impe Willy visar upp den då 3-årige Kashmir under hingstpremieringen i sBs-förbundet 1997. Foto: Dirk Caremans/Hippo Foto

    ”Räven” blev känd i Sverige

    De första årgångarna visade tidigt på massor av talang på tävlingsbanorna. För svensk del var det med Malin Baryard-Johnsons tävlingspartner Reveur de
    Hurtebise, kallad Räven, som Kashmir blev mer allmänt bekant. Han såldes och fick sedan stora framgångar med Kevin Staut.

    Kashmir har många godkända söner i olika förbund men få har än så länge satt något avtryck i aveln. Under sina sista sju år i livet var han infertil och det har inte varit så enkelt att skapa nya hästar som Gazelle och H&M All In. Stuteriet har kvar frusen sperma och erbjuder Kashmir med hjälp av ICSI-teknik.

    En del hingstar skapar dynastier av ättlingar medan andra ger fantastiska slutprodukter. Det är för tidigt att fälla ett sådant omdöme om Kashmir, men hans avkommor har visat sig vara fantastiska tävlingshästar. Sett till konkurrenterna på WFSH:s rankningslista för hingstar har han få avkommor och hans resultat är därför imponerande.

    I Belgien är det sedan decennier tradition att hingstar tävlas

    Australiensiska Horze-magazine.com gjorde 2020 en analys av avkommornas resultat i förhållande till antal tävlande hästar på nivå över 1,40 respektive 1,60. I den hävdar Kashmir sig väl så bra som rankningsledande Chacco-Blue, där Kasmir har 34,1 procent av sina avkommor på 1,40-nivå och 8,1 procent på 1,60-nivå, medan Chacco-Blue har 38,6 respektive 7,9 procent.

    I Sverige känner vi till det mesta om landslagsstjärnorna H&M Indianas och H&M All Ins känsliga och speciella temperament, två hoppgenier men långt ifrån ”allemanshästar”. Men det är inte vad många förknippar med Kashmir  som förärvare, snarare lite tvärtom.

    Kända för ett suveränt temperament

    Egenskaper som nämns är förnämlig hoppteknik, mycket kraft, snabba reflexer och ett suveränt temperament med en helt speciell arbetsvilja. Många ryttare talar om sina hästar som att de har mycket mod och ett stort hjärta, de kämpar med sin ryttare. Sett till hans avkommors resultat tycks det stämma väl, de har tillräckligt mycket blod för modern hoppning men är inte för svåra.

    Kasmir van’t Schuttershof kanske inte har skapat en egen hingstlinje, än, men hans framgång har skapat en stor verksamhet hos familjen van Impe.

    Från de två hästarna Fines van Kameren och Tenor Manciais blev det en hingst- och seminstation och ett hoppstall med över 80 hästar i dag, de flesta med ”efternamnet” van’t Schuttershof.

    Fakta

    Kashmir van’t Schuttershof

    • sBs, född 1994, död 2021, 172 cm, e Nabab de Rêve u Fines van Kameren (e Tenor Manciais u Gotha e Furioso II).
    • Godkänd i BWP, sBs, SF, Zang.
    • Uppfödare/ägare: Willy van Impe, Belgien, grundare av stuteriet Schuttershof.
    • Moder: Fines van Kameren, uppfödd av familjen van Impe efter att de köpt hennes moder Gotha, statspremiesto i Rastede, i Tyskland.
    • Morfar: Tenor Manciais (e Grand Veneur-Nankin) föddes i Frankrike, köptes som föl av Willy van Impe och verkade i Belgien, tävlades av Philippe Lejeune.

    Avkommor:

    • Hippomundo: 1785 registrerade i sBs och BWP, visar 130 avkommor som tävlat minst 1,50.
    • Horsetelex: 1285 varav 47 hingstar som visats i olika förbund. Totalt 110 avkommor som tävlats på 1,60-nivå.
    • SWB: Det finns en enda SWB-registrerad ättling och det är uppfödaren Eva Gudmundsson som har Chini con Omnes F, född 2016. Totalt 29 importerade hästar finns på blup.se.

    Intjänade prispengar för avkommorna internationellt 2015-oktober 2021:

    • 12 524 400 euro, cirka 125 miljoner kronor.

    Totalt 497 internationellt tävlande avkommor åren 2015-2021.

    Källa: Horsetelexresults.com

    De mest framgångsrika avkommorna med utländska ryttare sedan 2015:

    • Gazelle (BWP f -06 ue Indoctro)
      3 247 714 euro
    • Reveur de Hurtebise HDC  (sBs f -01 ue Capricieux des Six Censes)
      845 810 euro
    • Theodore Manciais (SF f -07 ue Power Light)
      573 341 euro          
    • Fedor (BWP f -05 ue Orkaan)
      468 971 euro
    • T’obetty du Domaine (SF f -07 ue Diams Du Grasset)
      343 241 euro
    • Silver Deux de Virton HDC (SF f -06 ue Heartbreaker)
      334 243 euro

    Kända avkommor i urval:

    Avkommor under svensk flagg (intjänade prispengar 2015-oktober  2021):

    • H&M All In (SBS f -06 ue Andiamo)
      1 150 322 euro
    • H&M Indiana (BWP f -08 ue Animo’s Hallo)
      727 272 euro
    • Ida van de Bisschop (BWP f -08 ue Papillon Rouge)
      244,195 euro

    Barnbarn

    Som morfar har Kashmir van het Schuttershof över 200 tävlande ättlingar med goda internationella resultat. Mest framgångsrik är stoet Hannah (BWB f -07 e Dulf van den Bisschop) som nu finns i Henrik von Eckermanns stall men tidigare tävlats av Steve Guerdat och Beezie Madden.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden