Veterinärt
29 juli 2022 09:39
Ridsportplus

Kastrering av vuxna hingstar – hur och varför?

HästhälsaRent tekniskt är inte ingreppet svårare när man kastrerar en äldre hingst men det finns ändå skäl att göra det så tidigt som möjligt.

Kastrering av vuxna hingstar – hur och varför?
Brist på ston gjorde att Touchdown kastrerades för att fokusera på tävling i stället. Men någon större skillnad på honom blev det inte. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det vanligaste är att hingstar kastreras före tre års ålder. Det är en vettig åtgärd, valacker är enklare att hantera och ordna uppstallning till. Men ibland kastreras hingstar i vuxen ålder, även de som har använts i avel.

  Några färska exempel är Suarez 1388 och Touchdown 1338 som båda kastrerades som 6-åringar. Nu tävlas de i dressyr, där Touchdown har kommit längst, med fina GP-framgångar under Patrik Kittel.

  Pungbråck vanlig orsak

  Henrik-h-portratt-20170920_221058
  Henrik Hansson, veterinär

  Orsakerna till kastration av vuxna hingstar kan variera. De kan vara stökiga att hantera eller kan inte koncentrera sig fullt ut på arbete. Ibland finns medicinska skäl.
  – Vid akut pungbråck måste det göras, förklarar veterinär Henrik Hansson, Munka Ljungby.
  – Jag tror inte det finns någon högsta ålder för ingreppet. Historiskt finns flera godkända avelshingstar som blivit kastrerade just på grund av pungbråck.

  Det veterinära ingreppet är likartat, oavsett vid vilken ålder det görs: testiklarna avlägsnas på stående eller liggande, sövd häst. På vuxna hingstar är det vanligare att utföra det på klinik.
  – Vid kastration i hemmastallet på stående eller liggande häst lämnas såren öppna och inguinalkanalen är öppen till bukhålan, säger Henrik Hansson. På klinik under steril narkosoperation sutureras både sår och kanal, vilket hindrar risken för tarmframfall.
  – Rent tekniskt är ingreppet inte svårare på en vuxen hingst, men det kan kännas säkrare att utföra ingreppet i liggande narkos. En äldre hingst kan ha vidare inguinalkanaler och därmed en risk för tarmframfall.
  – Generellt kan man säga att ju tidigare kastration, desto mindre risk för alla slags komplikationer.

  Ingen större förändring

  Vid kastration av katt och hund talas det ofta om att de blir loja och får ökad aptit. Vad som kan hända med en hingst vet Gunnel Skeppstrand, Verbena AB, som ägde Touchdown när han kastrerades.
  – Touchdown var jättesnäll som hingst. Vi körde honom tillsammans med vår andra hingst Zafferano i transport till träning och red dem ute tillsammans. Det blev ingen förändring när han kastrerades och matglad har han alltid varit, säger Gunnel Skeppstrand.
  – Men det var svårare för oss att ha en hingst då många ställen inte tar emot hingstar och tävlingsryttarna föredrar en valack, som är än mer fokuserad på ryttaren på tävling. De behöver inte hålla koll på omgivningen på samma sätt som en hingst.
  – Eftersom Touchdown inte fick så många ston var det ett enkelt beslut att satsa på tävlingskarriären i stället, vilket visade sig vara rätt. Vi har fryst sperma från honom så vi kan använda honom i avel ändå.

  Fakta

  Inguinalkanalen

  Inguinalkanalen kallas också ljumskkanalen. Det är en öppning i bukväggen där testikeln vandrar ner till pungen under fostertiden.

  Testiklarna är upphängda i olika hinnor och muskulatur. Dessa passerar tillsammans med sädesledaren genom inguinalkanalen in till bukhålan.

  När hästar föds som klapphingstar, även kallat kryptorkism eller ofullständig testikelnedvandring, innebär att en eller båda testiklarna inte vandrar ned i pungen, utan återfinns i buken eller i inguinalkanalerna.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2022.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden