Träningstips
4 mars 2020 18:30
Ridsportplus

Katrin Norling: ”Så tränar jag 
terräng utan terrängbana”

ProffstipsetKatrin Norling började plocka mästerskapsmedaljer i fälttävlan redan som 14-åring. Under åren har hon samlat på sig en gedigen kunskap. Hennes kanske bästa tips till alla som vill rida fälttävlan är att börja träna på hemmaplan.

Katrin Norling: ”Så tränar jag 
terräng utan terrängbana”
Katrin Norling tipsar om hur du kan träna terräng utan terrängbana. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Hoppa ”terränghinder” på bana

    För den som vill börja med terränghoppning är det lätt att tro att du måste ha nära till en terrängbana. Det stämmer inte alls. Självklart tycker jag att alla som vill rida fälttävlan ska åka till en terrängbana, men det går utmärkt att träna mycket teknik hemma på sandbanan. Att bygga upp olika kombinationer är enkelt. Visst hade idealet varit att alltid kunna rida på terränghinder – och ibland måste du rida på fasta hinder – men många terränghinder är relativt enkla att efterlikna hemma på ridbanan eller i ridhuset, det kräver bara lite planering. Fundera ut vilka hinder ni ofta får problem med i terrängen och försök efterlikna situationen hemma. Fördelen här är att du har mer kontroll än du har ute i terrängen.

    Förra året var det till exempel en hage på Strömsholm som Fernando blev väldigt skeptisk mot. Efteråt byggde vi upp en precis likadan hage inne på banan och övade tills han vant sig. Det gav resultat.

    _dsc4061-(1)
    Katrin Norling är tränare och fälttävlansryttare som bor på Tollstad Källgård i Mantorp, Östergötland. Foto: Natalie Lindholm

    2. Introducera tekniken tidigt

    Eftersom terränghoppning ofta består av både smala lydnadshinder, spetsar och hinder som hoppas snett, tränar jag ofta på just det. Det är viktigt att börja tidigt och låta unghästen testa alla typer av hinder. På så sätt lär de sig tekniken tidigt, sedan sitter den.

    3. Gör träningen enkel

    När du vill träna på smalhinder gör du det enklast hemma på ridbanan. Genom att ge hästen möjligheten att riva i början undviker du onödiga skaderisker.

    Sätt upp två räcken som du hoppar på snedden med ett galoppsprång emellan. Börja lågt och ta gärna hjälp av infångare för att hästen ska hitta rätt och förstå vad den ska göra. När ni kan ta er an hindren på ett avspänt sätt tar du bort infångarna.

    För den mer rutinerade hästen ökar jag svårighetsgraden med större hinder och mycket korta bommar. När jag vill öka svårighetsgraden ännu lite till sätter jag ihop en bana där jag lägger till en spets som kommer efter den sneda kombinationen. Bygg så att du har 7,20 meter mellan räckena och 15 meter fram till spetsen. Rid övningen på tre galoppsprång.

    4. Viktigt att hålla hästen rak

    Det är viktigt att hästen alltid är rak vid anridningen av hindret – det är kanske extra viktigt när man tränar på smala hinder. Rama in hästen ordentligt mellan skänklarna och lyft blicken så att du själv är säker på vart ni är på väg. Fäst blicken långt fram, oavsett vilken övning du rider. Tänk att du alltid ska ligga steget före.

    Se också till att du har en bra galopp med fin framåtbjudning innan du börjar hoppa. En bra och aktiv galopp där hästen verkligen tar i med hela kroppen är A och O i all hoppning. Galoppen får aldrig bli oengagerad eller lång, händer det blir det väldigt inbjudande för hästen att bara springa förbi hindret.

    5. Permanenta travbommar

    Jag rider travbommar nästan varje pass när jag är på ridbanan. På kortsidan har jag alltid en serie permanenta travbommar liggandes framme. Medan jag travar fram passar jag enkelt på att styra över bommarna.

    De äldre hästarna får träna styrka och att lyfta på benen lite extra. För den unga hästen är det här ett odramatiskt sätt att introducera bommar på.

    Permanenta bommar är helt enkelt ett väldigt enkelt och skonsamt sätt att få in lite extra styrketräning och koordination under ridpasset.

    Fakta

    Tips!

    Det kanske farligaste du kan råka ut för i fälttävlan är ett rotationsfall. Det händer oftast om du trycker av hästen för tidigt eller om du bromsar i hindret. Om hästen inte räcker fram måste den trampa om, och hinner den inte med det får den inte upp frambenen i tid.

    Så, tryck aldrig av hästen för tidigt och undvik att bromsa när det är för sent.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden