Dressyr
5 mars 09:43
Ridsportplus

Kerstin André om lättridningsklasserna: ”Skulle kunna ta det ett steg längre”

Dressyrens utvecklingKerstin André gläds åt nyheten gällande lättridningsklasser i dressyr, men frågar sig varför man inte inför valfrihet gällande lättridning mer generellt? Här kan du läsa mer om hennes resonemang samt ett svar från Svenska Ridsportförbundets dressyrkommitté om deras tankar kring regeländringen.

Kerstin André om lättridningsklasserna: ”Skulle kunna ta det ett steg längre”
Kerstin André är inte bara A-tränare i dressyr utan har även fått utmärkelsen Mastertränare av SvRF. Hon har även vunnit ett flertal priser som tränare genom åren. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Svenska Ridsportförbundet har från och med 2024 infört lättridningsklasser i Lätt C och Lätt B i separata klasser, vilket innebär att startande i en sådan klass får möjlighet att tävla dressyr utan att behöva sitta ned i traven. Kerstin André, A-tränare i dressyr, tycker att det är ett bra beslut. 

    – Det är glädjande att man väljer att underlätta för både hästar och ryttare. Det är en enkel åtgärd som gör tävlingsmomentet enklare, både för unga eller oerfarna hästar som kanske har lättare för att spänna sig, men också för ryttare som har svårt för att sitta ned i traven. Jag tycker att det här är ett bra sätt att skapa en positiv tävlingsupplevelse. Huvudsaken är att man känner komfort tillsammans som häst och ryttare, säger hon. 

    Borde vara valfritt

    – Jag tycker att man skulle kunna ta det ett steg längre och göra det valfritt att antingen rida lätt eller sitta ned i alla lätta klasser på både enstjärniga och tvåstjärniga dressyrtävlingar, istället för att dela upp det hela i specifika klasser, förklarar hon. 

    – Folk kanske skulle tycka att det är svårare att bedöma, men det tror inte jag. Det viktigaste är att hästen går i balans, oavsett om ryttaren sitter ned eller inte. I vissa rörelser kan det vara en fördel att sitta ned och komma närmare hästen, medan exempelvis en travökning med fördel kan ridas i lättridning. Här kan ryttaren göra en avvägning vad ekipaget har mest nytta av, så länge ryttare och häst är i balans tillsammans. Då mår hästen som bäst. 

    Lättridningsklasser är numera alltså tillåtna, men det krävs fortfarande att landets ridklubbar väljer att arrangera en sådan klass. Detta kan bli en utmaning, menar Kerstin. 
    – När klasserna är uppdelade på detta vis tror jag tyvärr att det finns risk att det inte blir av. Det finns redan så många olika klasser och regler inom tävlingsdressyren. Genom att göra lättridning valfritt i alla lätta klasser tror jag att man skulle kunna göra regelverket enklare och locka fler tävlande, säger hon.

    Hon är glad över förändringar i hästvälfärdens tecken, men ser möjlighet till ytterligare utveckling. 
    – Att sitta ned i traven vid tävling hänger nog ihop med mycket historik, kultur och ”så har det alltid varit”. Det är positivt att göra utbildningen mer gynnsam för hästen.
    – Fler exempel på den ökade flexibiliteten inom dressyren är att man numera kan tävla utan sporrar och rida på vanligt träns up till Grand Prix. Jag tror även att begreppet harmoni kommer få en större betydelse för ridsporten, säger Kerstin.

    Svårt att utvärdera blandad klass

    Ridsport hörde av sig till Svenska Ridsportförbundets dressyrkommitté för att höra mer om hur deras tankar gick i beslutet kring de nya klasserna.
    – Det är viktigt för dressyrkommittén att kunna följa upp lättridningsklasserna efter 2024års tävlingssäsong för att se hur många ekipage och ryttare som har nyttjat möjligheten att tävla Lättridningsklass. Det skulle vara mycket svårt att följa upp om det var en ”blandad klass”. I samband med utvärderingen kommer dressyrkommittén naturligtvis att ta hänsyn till de kommentarer som kommit in från domare och ryttare, svarar Maria Nilsson, dressyrkommitténs ordförande.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym