Avel
3 februari 15:24
Ridsportplus

Kim C Lundin: Inte enkelt att hitta en levande beprövad hingst i vår

KommentarRidsports avelsskribent Kim C Lundin analyserar SWB:s nyligen publicerade och uppdaterade hingstindex från januari 2024 och tipsar om vilka hingstar som du som stoägare kan hålla ett extra öga på inför betäckningssäsongen 2024 – sådana som faktiskt är i landet, vid liv och har ett bra index med andra ord beprövade.

Kim C Lundin: Inte enkelt att hitta en levande beprövad hingst i vår
Corporal VDL och Malin Baryard Johnsson. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Som avelsnörd är det alltid ett stort nöje att dyka in i nya index, analysera och fundera, jämföra och söka svar.

    Men om jag var stoägare och letade tips inför årets säsong i de nypublicerade indexens tabeller, skulle jag förmodligen slita mitt hår. Listorna kryllar av avlidna, urgamla, kastrerade, exporterade hingstar från topp till botten. 

    Många hingstar ”försvinner”

    Dressyrens tabell känns mer aktuell än hoppningens, men det är ingen lätt uppgift att där hitta tre hyggligt unga hingstar du kan få leverans av färsk sperma från utan mycket kännbara transportkostnader. Den teoretiska omsättningshastigheten från godkänd hingst via betäckning, levande föl, avkomma (minst tio på unghästtest) till klart index är i bästa fall sex år och då är hingsten redan nio år.

    I dag vet vi hur många som försvinner från scenen genom försäljning, export, kastrering för mer tävling, skador och liknande. Det är bara att titta på den lista SWB själva publicerat över 19 högt rankade hopphingstar med avkommor födda 2013 och senare; fyra avlidna, sex har lämnat landet, en kastrerad, fyra är utlandsstationerade. Kvar i Sverige finns fyra hopphingstar – såvitt det är känt. Bland gångartsförärvarna är det inte mycket bättre, här listar SWB 21, varav sex är kastrerade, åtta exporterade, två ur avel och två utlandsstationerade. Kvar finns två dressyrförärvare. Det känns inte som om indexen över förärvning kommer att hjälpa till med så många hingstval i vår.

    Visar ett mönster

    På sitt sätt talar indexen om det vi redan vet, lite grovt, men de hjälper oss också att se ett större statistiskt säkerställt mönster och ger en detaljinformation som ingen kan hävda sig besitta. Varje år kommer det index för en hingst som gör mig positivt överraskad. I år är det Americano GJ som får en chans tack vare sitt index och på hoppsidan HSO Stables unika historia med Chess Cor. Hingsten de nästan uteslutande använt för ”husbehov”, på naturlig betäckning, visat många av avkommorna själva och som nu utan mängder med släktingar fått ett bra index. Undrens tid är inte förbi och i det här fallet blev deras magkänsla statistiskt bekräftad, inte illa.

    Not. Skribentens rekommendationer görs enbart sett till hingstar med publicerat BLUP-index, ingen hänsyn till övriga tillgängliga på marknaden. Texten är en kommentar till nya index publicerade i januari 2024.

    Hingsttips inför 2024 – hoppning

    Det bästa du som uppfödare kan göra är att hitta de få relativt unga hingstar som levererat fina avkommor, själva tävlar och har goda släktingar. Dessutom, de ska vara i avel och finnas inom rimligt avstånd för transportsperma. Det är liten idé att stirra sig blind på siffervärdet – för de allra flesta finns det en osäkerhet i placeringen. I stället är det ett gott tecken att det blivit tillräckligt många unga avkommor som visats på unghäst- och ridhästtest samt i tävling. Här är ett knippe hingstar att fundera på för dig som söker något beprövat för hoppavel.

    Third Longines Fei Jumping World Cup™ Bordeaux 2015
    Singular LS La Silla med Marcus Ehning Foto: FEI/ Pierre Costabadie

    Singular LS La Silla, SLS f -06 e Chapultec La Silla–Stakkato-Landadel.

    Han är inte så ung, i dag pensionerad efter internationell och nationell karriär. Singular har mycket lite hjälp av släktingar och lyckas ändå behålla sitt index. Hans avelskarriär började sent (första avkommorna födda 2015) men han har ändå flera internationellt tävlande ättlingar. Godkänd i flera avelsförbund och står i Sverige. Underskattad sett till faktisk förärvning. 

    Corporal VDL, Westf f -06 e Cardento-Grosso Z-Goldfasan.

    Corporal har återvänt till Sverige efter en internationell karriär. Han är kanske inte den modernaste Cardento-sonen men avkommorna från de stora årgångarna 2015 och 2016 talar sitt tydliga språk med Zuperman MT (uppf Maria Talonpoika), Miami Heat (uppf Madlen Johansson), Chloe F (uppf Eva ”Oa” Gudmundsson) samt för fälttävlan Amanda Staams egenuppfödda EM-häst Courpoubet AT och Kitch Couture HPK (uppf Helene Rydberg Larsson).

    Magnus Österlund Kintaro Vdl 1393-8672
    Kintaro VDL och Magnus Österlund. Foto: Pernilla Hägg

    Kintaro VDL, KWPN f -15 e Cardento–Guidam–Indoctro.

    Det kan komma att finnas fryst sperma tillgänglig från Kintaro VDL, men det är i skrivande stund osäkert. Detta är den yngsta hingsten av årets nyindexerade och den mest lovande. En sväng på en svensk fantom hade varit önskvärt, men kanske är detta en hingst värd en satsning på fryst. 

    Million Dollar, BWP f -12 e Plot Blue–Vigo d’Arsouilles–Cento.

    Frank Schuttert - Million Dollar Csi Riesenbeck 2021 © Digishots
    Million Dollar med Frank Schuttert. Foto: Digishots

    Ägd av Holsteinerförbundet och med en hoppkarriär med Frank Schuttert och Sophie Hinners har Million Dollars goda avelsresultat troligtvis parkerat honom i avelsboxen framöver, efter att ett bråck satte stopp för tävlingskarriären i juli 2022. Av hittills 26 SWB-avkommor har tio visats på unghästtest och gett index utan särskilt mycket draghjälp från släktingar. Han fick en son godkänd på bruksprovet 2023, Million’s Grey, som ej fanns tillgänglig för betäckning under 2023.

    Hingsttips inför 2024 – dressyr

    Årets näst mesta höjning i index står Hesselhöj Donkey Boy för med hela åtta enheter upp på indexet. Han har utmärkta delindex på sina gångarter men utmärker sig med 90 på benen, vilket är i botten för hingstar födda från år 2000 och framåt. Samma sak för Dante Weltino OLD, som går mot en ny vår på tävlingsbanan och leder indexet.

    Att hitta dressyrstammade hingstar stationerade i Sverige, som är relativt unga och med hyggligt index, är inte möjligt. Så med lite prutning på ålder och en tripp över sundet finns denna kvartett, samtliga med över 100 på extremiteter.

    Blue Hors Don Olymbrio
    Blue Hors Don Olymbrio med Nanna Skodborg Merrald. Foto: Kim C Lundin

    Blue Hors Don Olymbrio, KWPN f –08 e Jazz–Ferro–Sultan.

    I dag har han egna prestationer i överflöd, är en cool tävlande hingst och har förärvt sig fantastiskt. Olymbrio må vara efter Jazz men det är inte faderns klassiska egenskaper som kopplas till honom, i stället har han skapat sitt eget varumärke. Om någon tvivlar så titta på hans fina halvbror King Olymbrio, som finns på Gränsbo Stuteri. Kanske dags att passa på, vem vet vart hingstarna tar vägen när det anrika Blue Hors löses upp i sömmarna.

    Americano Gj
    Americano GJ.

    Americano GJ, SWB f -13 e Black Coffee–Obelisk–Ferro.

    Normalt följer en viss skepticism mot en hingst som inte tävlar, men i Americanos fall visar hans index på det han inte själv kunnat visa upp i tävling av olika skäl. På bara 92 avkommor har 16 visats på unghästtest och gett ett fint index på egna meriter. På hans faders sida finns SWB-kungligheter som Bellini och Chapman, på mödernet en mix av holländskt och trakehnerblod. Stor på jorden, svart som natten och på rätt sida med extremiteterna.

    Breeders Trophy, 6-åringar Dressyr Final
    Van Vivaldi och Caroline Darcourt. Foto: Roland Thunholm

    Van Vivaldi, KWPN f -10 e Vivaldi–Olivi–Biotop.

    Rent konkret sjönk hans index 2023, men det som är mycket viktigare är att det är stadigt högt trots och inte tack vare över 350 avkommor, där hela 123 har visats på unghästtest. Det betyder att förärvningen är både god och stark. I år har teamet på Lövsta starka förhoppningar om att Van Vivaldi åter är i avel efter att ha sparats av hälsoskäl 2023.

    Detta är en analys – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Artikeln publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden