Hoppning
30 december 2021 14:54
Ridsportplus

King Edward – historiskt felfri i OS

Årets hästKing Edward har visat framfötterna i år. Vid OS i Tokyo blev han historisk som tredje hästen någonsin som gick felfri rakt igenom ett OS, och under Ryttargalan utsågs han till Årets häst. "Jättekul, framför allt att hästen får uppmärksamheten den så väl förtjänar", säger hans ryttare Henrik von Eckermann.

King Edward – historiskt felfri i OS
King Edward blev historisk vid OS i Tokyo.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

King Edward är visserligen avlad för hoppning, men i stamtavlan återfinns hästar som lämnat multitalanger och pappa Edward (HANN f 2005 e Embassy I-Fabriano) fick själv tre 10:or för ridbarhet under sitt 3-årstest.

Dessutom tog hingsten tillsammans med den tyska YR-ryttaren Charlott-Maria Schürmann lagsilver på YREM i dressyr 2013, de placerade sig femma individuellt i samma tävling.

Ofta felfri

Från början var King Edward menad som tävlingshäst åt Janika Sprunger, men när den schweiziska  ryttaren blev gravid tog fästmannen Henrik von Eckermann över hästen. Tillsammans med honom har valacken varit felfri i nästan alla femstjärniga Grand Prix ekipaget startat. I Global Champions Tours Super Grand Prix i Prag tog de förstaplatsen och en stor segercheck.

Historisk insats

Efter att Henrik pensionerat sin topphäst Toveks Mary Lou i våras blev King Edward den självklara kandidaten för OS 2021. Matchningen resulterade i ett lagguld och King Edward blev historisk. Med Henrik von Eckermann i sadeln blev valacken en av endast tre hästar som någonsin gått felfria genom ett helt OS. Bedriften genomfördes tidigare av Peder Fredricson på  All In under OS 2016 och innan dess av Frantisek VenturaEliot 1928.
– Jättekul, framför allt att hästen får uppmärksamheten den så väl förtjänar, säger Henrik von Eckermann.

Under Ryttargalan i slutet av november i år utsågs King Edward till Årets häst.

Inga speciella krav

Inför OS väntade inga speciella förberedelser för King Edward. Henrik von Eckermann red honom enligt det vanliga träningsupplägget och fokuserade framför allt på att hålla valacken pigg, fräsch och glad.
– Han behövde inget speciellt. Jag visste att resten fanns där. Innan hoppade han bara bättre och bättre och vi åkte med en väldigt bra känsla, säger Henrik von Eckermann.

Hoppar allt

Henrik von Eckermann beskriver valacken som en häst utan svagheter, en liten häst med enorm galopp, många växlar och obegränsad kapacitet.
– Han är väldigt försiktig men hoppar allt…han kan hoppa i princip vad som helst.

I stallet är King Edward cool och nöjd med det mesta, men när han står på gången och sadeln väl ligger på gäller det att sätta fart.
– När han vet att det är jobb på gång vill han ut direkt, berättar Henrik von Eckermann.

Ett SWB-syskon

Pappan Edward fanns med i Flyinges hingstprogram 2011. Svenska uppfödare visade lågt intresse och han var inte vidare efterfrågad, 2012 registrerades därför endast en avkomma i SWB.

Fakta

King Edward

210807031_abfa4
Henrik von Eckermann och King Edward Foto: Arnd Bronkhorst
  • Valack född 2010 (BWP).
  • Stam: e Edward-Feo de Lauzelle.
  • Uppfödare: Wim Impens.
  • Ägare: Dufour Stables AG & Henrik von Eckermann.
  • Färg: Fux.
  • Hoppa ute eller inne:  Ute passar honom lite bättre i och med hans stora galopp, men han är cool både ute och inne.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden