Avel
20 januari 10:29
Ridsportplus

Kintaro VDL och Vivaldon årets utropstecken

AvelsindexBland dem som nyligen fått sitt första avelsindex inom SWB finns både yngre och mer etablerade utländska hingstar. Flera av dem är dock av olika skäl inte längre tillgängliga för stoägarna. Ridsport analyserar indexen.

Kintaro VDL och Vivaldon årets utropstecken
Schockemöhles Vivaldon är högst rankad av de nya dressyrhingstarna i indexet, men har inte funnits i Sverige sedan 2021. På bilden rids han av Isabel Freese. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

De svenska avelsindexen för hopp-och dressyrförärvning är till sin konstruktion trögrörliga. I hoppningens topp ligger en urgammal favorit, nu i repris, Baloubet du Rouet. Hans index har inte förbättrats men de senaste årens topp Stakkato har tappat tre enheter och förlorar därmed kronan. 

Bland etablerade hingstar finns tredjeplacerade I’m Special de Muze, som med åtta enheter fler än 2022 klivit rejält, liksom sin far Emerald van’t Ruytershof, vars index ökat men placeringen är densamma. De båda har många tävlande avkommor och en stadig popularitet. 

Postumt får nu också I’m Very Special F, uppfödd av Eva ”Oa” Gudmundsson, ett bra index sett till de få avkommor som finns, då hingsten avled 2019. Det är en linje som förenar Emeralds styrka med Querly Chin på mödernet genom stoet Walnut de Muze, farmor till I’m Very Special F. Han fick en premierad son på bruksprovet 2023, Avec F undan H&M Actrice, så linjen lever kvar.

Ridsport,hoppning
Clarimo med Rolf-Göran Bengtsson Foto: Roland Thunholm

Förutom ommöbleringen i toppen kommer två nykomlingar in som raketer på hoppningens topp 10. Rolf-Göran Bengtssons tidigare tävlingspartner Clarimo är numera 21 år och pensionerad sedan länge. Han har över 180 avkommor som tävlar i internationell toppsport. I år tippade vågskålen över för honom med elva visade på SWB:s unghästtest och han har nu ett fint index på 152 enheter. 

Clarimos två halvbröder Cassini I och II samt Capitol I som farfar respektive far ger honom en rejäl skjuts på traven med sitt index. Ju fler släktingar som finns i populationen desto bättre blir det – speciellt när släktingen stavas Cardento med så många fina avkommor. 

Näst bästa nykomling är inte heller någon duvunge utan 15-årige Cascadello med över 130 internationellt tävlande avkommor. Även han har många släktingar lite längre bak i stammen som hjälper upp indexet. Fadern Casall har dock relativt få avkommor i SWB, endast 35 jämfört med över 350 internationellt tävlande avkommor.  

Magnus Österlund Kintaro Vdl 1393-8672
Kintaro VDL och Magnus Österlund. Foto: Pernilla Hägg

Yngsta nykomling på indexlistan är Kintaro VDL. Med honom kändes det som om Sverige äntligen fick en värdig Cardento-son när alla andra försvunnit ur landet. Förutom pappas hoppanlag har den här hingsten verkligt fin, lätt modell och ridbarhet i mängd. Efter fyra år i Sverige med 215 registrerade avkommor har Kintaro återvänt till VDL Stud. Hingsten var populär under sina första tre säsonger och det är bara att gratulera stoägare som passade på. Det har inte blivit så mycket tävlat då hingsten gick omkull efter att ett bett gått i två delar och han blev skrämd. Det gav mer långtgående skador än befarat men han har rehabiliterats framgångsrikt av Magnus Österlund och förväntas nu kunna gå ut i sporten. 

Vivaldon högst i dressyr

Högst rankade nya dressyrförärvare är Vivaldon, som inte funnits i Sverige sedan säsongen 2021, en av många säsongssländor. På fyra säsonger blev det 130 SWB-föl och sett till resultatet hade det gärna fått bli många fler. Vivaldon har visserligen det mycket välrepresenterade D-blodet på moderns sida, men får inte mycket hjälp av sin berömda fader Vivaldi med indexet, eftersom han har få ättlingar i svenska Blup. Att därför ta sig upp och in på en hedersam 29:e plats med 142 poäng är mycket bra. Hingsten finns numera endast tillgänglig via fryst sperma. Sedan augusti 2023 ägs han av den tyska junioren Carla Thees-Ovelgönne och ekipaget gjorde internationell debut i Aachen i december 2023.

Fakta

Nya hingstar i SWB:s avelsindex

Hopphingstar:

Antal avkommor/Index

Clarimo (Holst f -03 e Clearway-Caletto II-Mahmud 11/152

Cascadello I (Holst f -09 e Casall-Clearway-I Love You) 10/151

Kintaro VDL (KWPN f -15 e Cardento-Guidam-Indoctro) 19/140

Million Dollar (BWP f -12 e Plot Blue-Vigo d’Arsouilles-Cento) 11/138

I’m Very Special F (KWPN f -13 e I’m Special de Muze-Guidam-Zelhem) 12/137

Zambesi TN (KWPN f -04 e Heartbreaker-Calvaro Z-Le Mexico) 10/133

Chess Cor (Holst f -04 e Caretino-Coronado I-Lenz) 18/132

Baloé Hp (SWB f -14 e Balou du Rouet-Clearway-Corrado I) 15/130

C-Future (Holst f -15 e Casall-Landadel-Coriolan) 11/129

Fidelio Ask (nu MTM Fuji) (DWB f -14 e Favorit Ask-CI CI Senjor Ask-Carthago) 20/128

Hemerald (KWPN f -12 e Emerald van’t Ruytershof-Ultimo-Oklund) 13/122

Dressyrhingstar:

Vivaldon (Old f-15 e Vivaldi-Diamond Hit-Argentinus) 31/142

Janeiro Platinum (KWPN f -14 e Sezuan-UB 40-Ferro) 15/138

Ferdades (Old f -15 e Fürstenball-Donnerhall-Lauries Crusador xx) 13/137

Americano GJ (SWB f -13 e Black Coffee-Obelisk-Ferro) 17/135

Glamourdale (KWPN f -11 e Lord Leatherdale-Negro-Ahorn) 10/129

Kane (KWPN f -15 e Dream Boy-Krack C-Oracle) kastrerad 17/117

Expandera

Av de nya hingstarna på indexlistan, som fortfarande har båda kulor kvar och är tillgängliga för betäckning i Sverige, återstår den svarte skönheten Americano GJ, uppfödd av Gustaf Johansson och ägd av Elise Fredrikson. I slutet på 2023 gjorde den då 10-årige hingsten tävlingsdebut med Yvonne Österholm i sadeln i två Msv B-klasser. Han har 92 registrerade avkommor och den på accepterad nivå godkände sonen Americano Junior GJ

Så fungerar indexen

  • Indexen innehåller tävlingsstatistik och unghästbedömningar fram till den 8 oktober 2023 där SWB bryter tävlingsåret. 
  • Materialet innehåller tävlingsresultat från SvRF i hoppning och dressyr från och med regional nivå/2-stjärnig tävling och resultat från SWB:s unghästbedömningar: Unghästtest och Ridhästtest. Tävlingsresultaten är enbart sådana som presterats med svenska ryttare, eftersom det är dem SvRF och därigenom SWB har tillgång till. 
  • Det innebär till exempel att dressyrhästen Touchdowns framgångar kommer Quaterback till godo men Northern Light (ex Northern Comme Plot), som tävlas av Tiffany Foster med stor framgång, själv har ett lågt index och inte bygger på modern C’est Ma Cheries index.
  • Index får hingstar med minst tio bedömda avkommor vid unghästbedömningar.
Index
De främst placerade hingstarna på SWB:s index. Siffrorna anger indextal och skillnad i placering jämfört med 2022.

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 1/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden