Dressyr, Ridsport Play
12 maj 2024 16:55
Ridsportplus

Kittel i egen klass – ännu en SM-titel tagen

Dressyr-SM 2024Seniorernas final var sist ut på SM i dressyr och reds i makalöst solsken och till tonerna av spännande musik. Patrik Kittel red sitt svarta sto till tonerna av sin Stevie Wonder-kür, odödlig gjord av Forever Youngs föregångare Deja, och visst är svaret på frågan: "Isn't she lovely" ett rungande jamenvisst är hon det.

Kittel i egen klass – ännu en SM-titel tagen
Guldvinnaren Patrik Kittel med Forever Young Hrh defilerar för publiken. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    _smsfkcl00466
    1) Patrik Kittel – Forever Young HRH 151.303, 2) Tinne Vilhelmson Silfvén – Devanto 144.005, 3) Emma Jönsson – Gerion 139.838, fr vä Emma, PAtrik och Tinne Foto: Kim C Lundin

    Medaljörer och årets raket

    Segrande Patrik Kittel var riktigt glad efter att ha tagit ännu ett steg närmare Ulla Håkansons svårslagna SM-rekord i segrar. Kittel tog nu sitt elfte SM-guld.
    – Det här är absolut en favorit i repris, seger igen med Forever Young. Det har varit ett fantastiskt SM här. Vi har blivit lite inneboende Strömsholmare, för det har gått många SM där men jag måste säga att Grevagården har verkligen gjort en supertävling. Jättebra banor, väldigt fina stall för hästarna och otroligt professionellt arrangerat måste jag säga. Det har varit väldigt kul att komma upp, säger han.

    – Jag tycker Sverige ofta har bättre klass på sina tävlingar egentligen än många tyska tävlingar. Jag måste säga att det här var väldigt professionellt. Från överdomare till sekretariatet till banorna. Allt har flutit på väldigt bra hela helgen.

    – Jag tycker att hästen kändes väldigt lätt att rida idag, det bara flöt på. Vi gjorde fina övergångar, jättefina byteserier och fina piruetter, egentligen väldigt felfritt.
    Framförallt tycker jag att hon var väldigt fin i handen och kontakten, väldigt uppe och framme. Jag är supernöjd, men det var jag redan i fredags, hon har verkligen gjort två otroligt fina rundor, säger Kittel.

    – Hon har ändå inte tävlat på ett tag, sist var det i Neumünster och det var i februari. Så det är ändå några månader emellan. Hon är pigg och glad och bockade lite här igår. Hon bockade in i inridningen och nu på ärevärvet så var det lite skuttigt och hoppigt. Men det tycker jag är kul, lite glädjeskutt ska man också få göra.

    –Jag tycker att det för Forever Young är det väldigt bra att komma till Sverige för SM-klasserna. Hon får gå på träns här och jag tycker att det är bra att rida henne på träns. Så hon kommer fint fram till kontakten och det är också lite övning för mig att göra olika saker. Jag tycker att det har varit en fördel för henne och det har det varit alla år jag har ridit SM på henne. Det är egentligen en bra start för säsongen att göra det här i Sverige.

    Guld  Patrik Kittel Forever Young Hrh
    Guld till Patrik Kittel som fäster rosetten på Forever Young Hrh Foto: Kim C Lundin

    Patrik Kittel flyger hem för att rida stallets många hästar hemma i Tyskland och tävlar härnäst i Hagen och gör sedan starter i Rotterdam och Aachen som upptakt till OS i Paris.
    – Jag är inte uttagen förrän jag står med beskedet från SOK i min hand, fram tills dess rider jag bara på och förbereder så bra jag kan, avslutar årets guldmedaljör och åker vidare mot ett flygplan hemåt.

    Guld  Patrik Kittel Forever Young Hrh
    Guldvinnaren Patrik Kittel med Forever Young Hrh defilerar för publiken. Foto: Kim C Lundin

    Tinne håller i silvret – Emma tog brons igen

    Det var bud på platsskifte innan küren och Tinne Vilhelmson Silfvén kände Emma Jönsson flåsa henne i nacken. Men Tinne levererade säkert på banan och tog silver med fyra procent tillgodo med dagens fina ritt.
    – Ja, jag fick ju rycka upp mig ordentligt. Jag tycker att jag har en fin kür. Den passar Devanto väldigt bra. Den är väldigt rolig att rida och jag hade en bra ridkänsla. Jag hade inga direkta fel. Kanske mer än att han taktade i skritten och så lade han av i en piaff. Det blev ett missförstånd mellan honom och mig, annars hade jag en fin runda.

    Silver Tinne Vilhelmson Silfvén Devanto
    Silver till Tinne Vilhelmson Silfvén och Devanto Foto: Kim C Lundin

    För Emma Jönsson började det bra men något hände i ritten och tillsammans med Gerion fick de inte till en ritt på sin vanliga nivå, men de lyckades ändå bärga bronset med en procent till godo på fjärdeplacerade Mia Runesson med Zenit.
    – Jag fick lite spänning idag på banan. Det var jag inte riktigt beredd på för han var så himla fin och avslappnad häromdagen. Jag hade en ganska fin känsla till en början men sen fick jag lite väl mycket energi. Så lite spänd mun och kontakt vilket var synd. Det brukar jag inte ha så det var lite typiskt att det skulle bli så nu. Men jag är ändå nöjd med vår ritt däremellan när munnen var avspänd. Jag är jättenöjd med min ritt från fredagen. Så det var jättekul att det kunde räcka till ett brons i alla fall, säger Emma.

    – Jag hanterade det genom att släppa stångtygeln. Jag försökte vara så lätt i handen jag bara kunde för att ge honom chans till att slappna av i munnen. Men just idag fick jag inte den avspänningen på plats inne i programmet. Men så kan det vara.

    Brons  Emma Jönsson Gerion
    Brons för andra gången till Emma Jönsson med Gerion Foto: Kim C Lundin

    Båda Tinne och Emma hyllar Grevagården som arrangör och tycker att både tävlingsplats och arrangörer gjort allt för att göra ett väldigt fint SM.
    – Det har verkligen varit jättefint här, jag vill gärna skicka en eloge till arrangörerna för hit kommer vi gärna igen, säger Tinne och Emma instämmer.

    Mia Runesson med Zenit stod för finalens mesta skräll genom att i sin seniordebut komma totalt fyra med en 10-årig häst. Zenit (SWB) (SWB valack född 2014 e Zuidenwind u La Bohème (SWB) e Don Schufro uppf Gränsbo Stuteri äg Per Runesson) är en familjeuppfödning i flera generationer, hans mamma är helsyster till hingsten Bocelli. En helbror Zenatello tävlades här på SM av Jennifer Lindvall.
    – Det är roligt att rida med en häst jag tagit hit hela vägen och vi har bara gjort tre starter innan vi kom hit, berättade Mia Runesson.

    Klassreferat från seniorernas kürfinal

    Seniorernas SM-final dömdes av det mest internationella domarteamet som meetinget erbjöd med danska Christine Prip som huvuddomare vid C, flankerad vid M av polacken Lukasz Walter, vid H av Pia Fälth, längs långsidorna mexikanske Omar Zayrik respektive britten Richard Baldwin.

    Till SM-final i Grand Prix kür kvalar 15 ekipage och första att rida över 70 procent var Cecilia Bergåkra med fjolårets U25-medaljör, numera uppgraderad till seniorhäst Izack (SWB valack född 2009 e Blue Hors Zack u Idonna e Donnerfly uppf P&A Development AB äg P&A Development AB, Susanne Lövgren, Cecilia Bergåkra) som landade på 70,245 procent efter en het ritt där Izack blev stundtals överambitiös – eller kanske Cecilia ville mer.

    Cecilia Bergåkra Izack
    Cecilia Bergåkra med Izack Foto: Kim C Lundin

    Det är ett tecken på stor talang och lätthet för det svåra att en 10-årig häst kan kvalificera sig till SM i Grand Prix-klass, vara topp-6 i kvalet och gå till final för att sedan i sitt livs första kür få 71,365 procent och vara i en, om än temporär, ledning. Starkt jobbat av Mia Runesson som utbildat Zenit (SWB) (SWB valack född 2014 e Zuidenwind u La Bohème (SWB) e Don Schufro uppf Gränsbo Stuteri äg Per Runesson) hela vägen upp. De har tillsammans representerat Sverige och SWB på unghäst-VM men det är tydligt att de gör sig allra bästa på GP-nivå, stark SM-debut för Zenit.

    Mia Runesson Zenit
    Mia Runesson och Zenit glänste tillsammans. Foto: Kim C Lundin

    Sibelius 1315 (SWB hingst född 2007 e Rosevelt u Society (SWB) e Prestige VDL uppf Rigmor och Johnny Svensson äg Jennifer Svensson) med sin ryttare Jennifer Svensson är både söt som en pralin och elegant och kraftfull som en Grand Prix häst kan vara. Idag var hingsten på G och visade mycket energi och spänst. Jennifer rider bland annat till musik från ”The Gladiator” och det passar så fint till Sibelius härliga slutor och här har vi en häst som sitter i piaffen verkligt fint. Tyvärr är det något i deras program som inte stämmer med reglerna då de fått piruetter och ettor till underbetyg samt sänkta siffror på koreografi och svårighetsgrad. Procenten speglar därför inte alls intrycket från ritten.
    ”Heja Ninni” ljöd det från läktarplats när de gjorde sin avslutande halt.
    Huvuddomaren Christine Prip bekräftade efter klassen att de sett 2,5 varv piruett och endast två varv är tillåtet. Därav avdragen i Jennifers program som blev oerhört dyra då piruetter har dubbel koefficient.

    Jennifer Svensson Sibelius 1315
    Jennifer Svensson och Sibelius 1315 Foto: Kim C Lundin

    Kittel i egen klass, ny SM-titel tagen, check

    Patrik Kittel och Forever Young HRH (WESTF sto född 2012 e Fürst Fugger u Deflorata HRH e Don Bosco uppf Jörn Heinrich Hormann äg Patrik Kittel, Arlette Jasper-kohl) har bara en svaghet och det är stoets samlade skritt som kan ligga på gränsen taktmässigt. Allt annat i rörelseväg är otroligt bra, piaffen har fint lyft, rytmisk som en metronom och jämn fram och bak. Galoppökningar och piruetter är så det går rysningar av välbehag. Patrik rider stoet på träns och på vänstersida syns någon gång emellanåt hennes fint rosa tunga mellan läpparna. Den syns ibland för att nosgrimman är så lös att det går bra för Forever Young att öppna munnen, precis som det ska vara med andra ord. Öronen vippar och trots vårkänslor så är hon otroligt positiv i sitt uttryck. Totalt 77,52 procent som känns lågt sett till att det tekniska fått 73,2 procent.

    Patrik Kittel Forever Young Hrh
    Patrik Kittel och Forever Young HRH Foto: Kim C Lundin
    Patrik Kittel Forever Young Hrh
    Patrik Kittel och Forever Young HRH bärgar ännu ett SM-guld. Foto: Kim C Lundin

    Ritzig kür med Devanto

    Förra året var Tinne Vilhelmson Silfvén och Devanto (HOLST valack född 2009 e De Chirico 3 u Ribana II e Lorentin I uppf Holger Wesselmann äg Lövsta stuteri AB) silvermedaljörer, i fredagens kval blev de knuffade till tredje plats av fjolårets bronsmedaljör Emma Jönsson och Gerion som går ut sist i finalen. Tinne är en kurspecialist av rang och nu satsade hon med sin fina ”Puttin on the Ritz” kür i lite ny tappning. Skritten är inte heller Devantos bästa gren men annars var det lydigt, hög svårighetsgrad och med ett härligt flyt genom programmet. Totalt 73,07 procent för Devanto och Tinne.

    Tinne Vilhelmson Silfvén Devanto
    Tinne Vilhelmson Silfvén med Devanto Foto: Kim C Lundin

    Sista till seniorstart

    Emma Jönsson med Gerion (KWPN valack född 2011 e Jazz u Aimée de Jeu e Don Primero uppf C. J. Reemst äg Särö Stable) rider till ett riktigt spännande Santana-medley (googla Santana kids om ni inte känner igen det). De har skaffat mängder med rutin och blir bara bättre och bättre på banan. Akilleshälen just idag eller snarare akilleskontakten är en mycket rörlig tunga. Emma red på hängande stångtygel stor del av programmet och underlättade så gott det gick men kontakten var i dagens program inte alltid optimal. Sannolikt har det påverkat dagens resultat på 68,49 procent i kürklassen.

    Emma Jönsson Gerion
    Emma Jönsson och Gerion Foto: Kim C Lundin

    Länkar

    Resultat Senior-SM
    Klassresultat kür

    Start- och resultatlistor
    SM-regler i dressyr

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym