Clinic
14 januari 2018 07:00

De viktiga grunderna i fokus på Kittels clinic – spana in tipsen

Tourpremiär"Alla kan rida Grand Prix. Men du måste vilja utvecklas, fundera och reflektera över hur du ska bli bättre". Patrik Kittel inspirerade, inkluderade och peppade publiken på de fullsatta läktarna under första stoppet på Patrik Kittel Dressage Tour.

De viktiga grunderna i fokus på Kittels clinic – spana in tipsen
Patrik KIttel höll populärt hov i Helsingborg. Foto: Kajsa Ekedahl

– Får du grundnivån bra är resten ”a piece of cake”.
Så sammanfattar Patrik Kittel den första delen av det fyraåriga projektet Dressage Tour – clinicen som handlar om just grundnivå och lätt klass. Den hölls under lördagen på Helsingborgs FRK inför fulla läktare.

Med sex duktiga ekipage visade Patrik grunderna som hjälper ekipagen i lätt klass och att bygga en grund vidare för högre klasser.
– Alla kan rida Grand Prix, upprepar han. Men du måste vilja utvecklas, fundera och reflektera över hur du ska bli bättre.

Patrik Kittel visar och gestikulerar under clinicen. Foto: Kajsa Ekedahl
Foto: Kajsa Ekedahl
Foto: Kajsa Ekedahl
Foto: Kajsa Ekedahl
Foto: Kajsa Ekedahl
Foto: Kajsa Ekedahl
7 Visa bildspel

Meriterade ryttare illustrerade

Det här första nedslaget i touren handlar om grundridning och lätt klass, men ekipagen rider på högre nivå än så. Patrik menar att det inte spelar så stor roll, grundridningen är minst lika viktig för dem, och de måste också arbeta på den här nivån stor del av tiden. Det är helt enkelt här nyckeln till framgång ligger.

Det första Patrik gör är att plocka ut ryttarna från väggen och be dem rida på raka linjer innanför spåret. Han menar att det är bekvämt för alla parter att rida utmed väggen – ryttaren slipper använda ytterhjälperna och hästen slipper vara rak. Men det är inte så konstruktivt.

Pklovisa0098
Lovisa Jendland och Grevens Rex under Patrik Kittels vakande öga.

Som hjälp i arbetet med rakriktningen får de växla mellan att rida rakt fram och rida svag öppna. Han tipsar även om att rida långa diagonaler och vara noga med att hästen är helt rak och på linjen. Gång på gång bevisas hans tes att ekipaget gärna glider av linjen mot den nya långsidan, men han ger sig inte förrän ryttarna verkligen rider en rak och lång diagonal.

Tre övningar alla kan göra och

ha nytta av

Rid raka linjer. Vänd upp på medellinjen och gör halt vid X. Krävs från lättaste programmet till svåraste. Rid även långa diagonaler. Många glider ut mot nya långsidan, var noga med att följa linjen och vara helt rak på diagonalen.  Lämna väggen, rid raka linjer innanför spåret.

Rid på en volt i galopp, gör den kvadratisk och vänd om i fyra hörn. Får hästen att trampa under sig bättre bak, kan göras på alla hästar tidigt i utbildningen till sent.

Övergångar mellan trav och galopp – när hästen fattar galopp måste den ta i med bakbenen, när den går ner till trav blir traven lite större. Detta hjälper ryttaren att utveckla hästen på alla nivåer.

Patrik betonar vikten av rakriktning även i till exempel skänkelvikningar. Han påpekar att om halsen är böjd är risken stor att ytterbogen ramlar ut, och då hamnar för det mesta även ryttaren på yttersidan.

Viktigt med objektiv syn

Han tycker också att det är viktigt att ha någon på marken som kan titta eller att filma ridpassen för att få en mer objektiv syn på vad du gjort.
– Många ryttare upplever att de ridit lika mycket i båda varven, men tittar du efter har de ridit mycket mer i det ena.

På samma sätt kan de tycka att hästen är rak när den inte är det, eller att den är över tygeln när den inte krullar in halsen. Genom att se objektivt på passet och hur det ser ut kan ryttaren kalibrera sin upplevda känsla för att komma närmre hur det ser ut.

Pkdenise0254
Denise Ljungkvist och Soega var ett av clinicekipagen.

Han tycker också det är viktigt att fundera och analysera över hur saker fungerar. Vilket varv har hästen lättast för? Fungerar den bäst om den får värma upp i trav eller galopp? Hur lång framridning behöver den? Vad behöver du göra för att ge er de bästa förutsättningarna?
– Det är inte den bästa hästen som vinner en tävling, förtydligar han, det är den som är bäst förberedd.

Okej att göra bort sig

Därför tycker han att en viktig del för den unga hästen och ekipage på lätt nivå är att undersöka hur hästen reagerar i olika situationer, att träna och förbereda inför en tävlingssituation.

Samtidigt menar han att du inte får vara rädd för att göra fel och misslyckas.
– Hästen och ryttaren måste få lov att göra bort sig. Hästar hoppar åt sidan, ryttare gör fel, det är mänskligt att även hästar gör fel.

Felen och bakslagen ser Patrik som en naturlig del i utvecklingen.
– Det är bättre att få ett fel än att hela tiden sitta och försöka undvika att göra fel. Det är felen och misstagen vi lär oss av, och vi måste ta oss ur komfortzonen för att ta oss framåt.

Tre tips

från Kittel

Försök vara objektiv – känslan stämmer inte alltid med verkligheten. Kan handla om hur du genomför ridpasset, hur mycket i varje varv, var nosen är, om den är kort i halsen, om du rider rakt eller glider åt ena hållet.

Gör tvärt om mot vad hästen vill naturligt, långsam, lite lat häst, vänta ut, se om du får den att gå av sig själv, att vilja gå, släpp benen om den gärna vill ha kontinuerlig skänkel. Het häst, lägg på benen, lär den ha skänkeln intill.

Våga göra fel! Genom att testa saker blir man bättre. Det är bättre att få ett fel än att hela tiden försöka undvika att göra fel.

Flera av ryttarna byter galopp när de blir ombedda att byta varv i galopparbetet. Patrik ber dem istället gå ner till trav. Han förklarar att övergångar är så viktiga och stärkande, så det är lika bra att utnyttja tillfället. Särskilt övergångar mellan trav och galopp tycker han är användbart och uppbyggande.

– När hästen fattar galopp måste den ta i med bakbenen. När du går från galopp till trav får den ofta några stora och bra travsteg. Det är jättebra träning, Isabell Werth kan göra hur många sådana övergångar som helst under ett pass.

Backstreet Boys går inte hem….

Patrik förklarar att som tränare är han noga med att bara ge en instruktion i taget. Försöker han fixa flera saker samtidigt kommer inget av det fungera.

– Och hur vet jag vad vi ska börja med att åtgärda? Ja, hur fasen vet man det? Vi måste testa!

På samma sätt är han noga med att hästarna inte ska få flera instruktioner eller dubbla signaler. Ska du göra halt får inte skänklarna säga gå och tyglarna säga stanna. Ber du hästen gå på framåt får du inte bromsa samtidigt. Du får inte heller ge konstanta hjälper av något slag, de blir snabbt meningslösa för hästen.

– Det kan vara att sitta och klicka och smacka, eller att driva hela tiden. Det blir för hästen till sist som när jag lyssnar på Backstreet Boys – jag stänger bara av och hör inget.

Pkjosefine023
Josefine Lunn och Phoebe siktar på St Georges i år och fick troligen med sig en hel del nyttigt hem från clinicen.

Under clinicen interagerade Patrik med publiken. De fick möjlighet att ställa frågor och han uppmanade alla att anteckna fem saker som de sedan skulle ta med sig hem. I slutet frågade han publiken vad de tagit med sig, och de fem saker han fick från läktaren var:

  • Tänk öppna
  • Variera formen
  • Våga göra fel
  • Långa diagonaler
  • Övergångar trav-galopp

Ekipagen

på clinicen

Arrangörens förhandsinformation om de deltagande ekipagen:

Lovisa Jendland med Grevens Rex
Lovisa har tävlat flertalet SM på ponny och skrällde till med en guldmedalj 2015. Därefter tog hon steget upp till stor häst och hade ett härligt första år med bland annat SM-brons och ett lyckat junior-EM. Sedan i våras arbetar Lovisa på Lövsta stuteri och har tillsammans med sin häst Grevens Rex haft ett stabilt första år som Young Rider. ” Greven älskar att tävla och visa upp sig även om det kan vara lite läskigt ibland. Han är ju trots allt bara 18 år. Enligt honom själv är han dock bara 4 år, och det kan såklart vara både underbart och lite frustrerande ibland” säger Lovisa om sin häst.

Jacob Nörby Sörensen med Gammelengaards Zappa
”Gammelengaards Zappa är en fantastisk hingst med elastiska gångarter och ljuvligt temperament. Han är en mycket arbetsvillig häst som tycker om att tävla”,  säger hingsthållaren Bjarke Laustsen. Jacob Nörby Sörensen, som kommer att rida Zappa för Patrik i Helsingborg, har ridit nästan hela sitt liv och karriären tog fart när han började arbeta på Gunnarlunda. Ekipaget vann nyligen 5-års finalen på Elmia Scandinavian Horse Show.
”Inte nog med att han är fantastisk på tävlingsbanorna, han hade också bäst dräktighet bland Sveriges dressyrhingstar i år” säger Jacob finurligt. Ekipage är också kvalat till Champion of the Winners under Sweden International Horse Show

Wilma Björk med Hankey Banister
Den unga talangen Wilma Björk är examinerad unghästutbildare från Flyinge och går nu sitt första år på beridarprogrammet. Att Wilma siktar mot toppen är det ingen tvekan om. Med sin häst Hankey Banister red hon SM i våras och har nu med honom i utbildningen för att kunna utvecklas vidare. ”Det ska bli väldigt kul att rida för Patrik, och så klart lite nervöst, men mest kul”, säger Wilma.

Denise Ljungkvist med Soega
Denise Ljungkvist och Soega gjorde i år sina första internationella starter som U25 ekipage. De vann NM både individuellt och i lag och representerade Sverige på ett föredömligt sätt i U25-klasserna under EM i Göteborg. Som ponnyryttare red Denise hoppning, dressyr och fälttävlan men fastnade för dressyren.

Josefine Lunn med Phoebe
Josefine arbetar till vardags som sjuksköterska men har som mål att kunna arbeta med hästar på heltid. Hon har vinster och placeringar upp till Intermediaire I och har även startat Intermediaire IA. Tillsammans med hästen Phoebe har hon tävlat upp till MsvB och målet för 2018 är att starta MsvA/S:t Georges.

Johanna Due-Boje med Mississippi
Johanna har ridit ett flertal Europa- och Nordiska Mästerskap som ungdomsryttare. Hon har också som U25-ryttare startat i flera större internationella Grand Prix tävlingar som Aachen, Odense, Falsterbo och Sweden International Horse Show. Under 2015 debuterade Johanna som senior och tog sin första seger i internationell Grand Prix. Johanna var under fem år stationerad i Nederländerna som elev och beridare hos OS-guldmedaljören Anky van Grunsven och tränaren Sjef Jansen. Johanna erhöll 2009 Ulla Håkanssons Ajax stipendium och 2013 Nolatopriset (Båstad Kommuns mest framgångsrika idrottare.) Här rider hon Mississippi e Rubinrot, som tävlat upp till Msv B:5 med segrar.

Expandera

Tre åskådare och vad de tar med sig hem:

Pk0344
Marie Westerblad: Jag tänker på att grundridningen har man med sig hela livet. Och så ska jag tänka mer på att våga göra fel.
Img_0351
Eva Bengtsson: Jag tar med mig variationen. Att lämna ridhusväggen, att variera tempot, göra olika saker.
Pkimg_0347
Jessica Westerblad: Jag gör mycket övergångar och grundridning till vardags, och det känns bra att se att alla gör det, oavsett nivå.

 

 

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden